Meny

Mindfulness like effektivt som annen terapi

Mindfulness stammer fra buddhismen og har blitt en populær terapiform. Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Behandlingsformen mindfulness kan være like effektiv som annen behandling for angst og depresjon, ifølge ny studie.

I en fersk undersøkelse fra Sverige har forskere sammenlignet mindfulness med tradisjonell behandling mot angst og depresjon. Mindfulness handler blant annet om å anerkjenne egne følelser uten å la seg fange av dem.

– Studien indikerer at mindfulness gruppeterapi, avholdt av sertifiserte instruktører i primær helsetjeneste, er en like effektiv behandlingsmetode som de som benytter kognitiv atferdsterapi for behandling av depresjon og angst, sier Jan Sundquist, professor og leder av prosjektet på universitetet i Lund sine hjemmesider.

Psykolog Anders Skuterud er ikke overrasket over funnene og har troen på at metoden kan gi pasientene ro, og dermed overskudd til å fungere bedre i hverdagen.

– Når man stresser henger man seg mye opp i tanker og følelser; man grubler. Dette ender ofte med at man går i sirkler tankemessig, noe som er svært lite produktivt. Mindfulness handler mye om å gi slipp på dette, sier han.

Les også: Mindfulness kan hjelpe mot mobilavhengighet

Begge behandlingene virket

16 primærhelsetjenestesenter i Skåne deltok i forskningen. Blant deltagerne, 215 pasienter som slet med blant annet angst og depresjon. Pasientene ble delt inn i tilfeldige grupper der noen mottok mindfullness gruppeterapi-timer, mens andre gikk til kognitiv atferdsbehandling. 

Pasientene fikk utdelt spørreundersøkelser før og etter behandlingen, og forskerne konkluderte med at selvrapporterte symptomer på angst og depresjon var gått ned i begge grupper. Ifølge universitetets hjemmesider fant ikke forskerne noen statistisk forskjell mellom de to behandlingsmetodene.

Universitetet skriver også på sine hjemmesider at dette er den første randomiserte studien som sammenligner gruppetimer med mindfulness og individuell kognitiv adferdsterapi for pasienter som lider av angst og depresjon.

Mye brukt

Skuterud forklarer at mindfulness-teknikker allerede er velkjente metoder innen psykologien.

– Bruk av mindfulness eller beslektede teknikker brukes innen kognitiv- og psykodynamisk psykoterapi, sier han til ABC Nyheter.

Han peker også på at lignende meditasjonsmetoder har vært populære i Norge tidligere, spesielt ser han paralleller til Acem-metoden, som var spesielt populær på 1960- og 70-tallet.

– Opp gjennom historien ser man ulike tradisjoner og begreper, men det er ikke alltid grunn til å tro at det er så stor forskjell på teknikkene, sier han.

Les også : Trener på å være til stede i hverdagen

Det hjelper å dele

Skuterud utelukker ikke det faktum at mindfulnessbehandlingen foregikk i grupper også kan ha hatt positiv innvirkning på terapien.

– Pasienter som sliter med angst og depresjon tenker ofte at de er mindre verd enn andre. Derfor kan gruppeterapi, der de ser at andre faktisk også sliter med det samme, være en lettelse i seg selv, sier han.

Han understreker at gruppeterapi ikke er en automatisk del av mindfulness, som i utgangspunktet er en innadvendt behandlingsform.

– Jeg ser ikke bort fra at også gruppeterapien kan ha hatt forsterkende effekt på behandlingen, konkluderer han.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus