Meny

Ikke gjør dette med hendene dine

IKKE GLEM HENDENE: Hender og negler trenger også omsorg, slik som resten av kroppen. Her er 9 ting du ikke bør utsette dem for. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

9 ting som skader både negler og hender.

Hver eneste dag er fingrene og neglene noe av det viktigste og mest avgjørende for en fungerende hverdag. Neglene avslører helsen din og kan fortelle mer om helsetilstanden din enn du tror.

Du bruker hendene til det meste, gjør du ikke? Du tekster, skjærer brød, kler på barna og vasker opp.

- Hendene eksponeres daglig for ytre påkjenninger i form av vær og vind, sollys, harde såper og kjemiske vaskemidler. Huden på hendene vil derfor ofte vise tegn på slitasje og aldring før andre kroppsdeler, sier Rolah Lønning, hudlege og forfatter av boken «Frisk Hud».

- Man glemmer også ofte at hender trenger omsorg, pleie og solbeskyttelse, sier hudlegen.

Bruk hansker

Hudterapeut Eline Christensen er enig med Lønning.

- Vi bruker hendene til alt, og de blir dermed veldig utsatt. Bruk hansker når du vasker og er i vann, og når det er kaldt ute. Hendene er et av stedene hvor alderen gjerne avsløres grunnet solskader, vær og vind i løpet av et langt liv, sier hun.

Slik pleier du tørre hender.

Det kan dessverre være enkelt å skade 10 fingre, enten ved å støpe kunstige negler, eller når du vasker med sterke vaskemidler.

Her får du en pekepinn på hva du ikke bør utsette hendene dine for:

Ikke gjør dette med hendene dine

1) Gelénegler

Grunnen til slitasje på neglene dine kan også være måten gelèneglene blir fjernet på.

Ved å ha kunstige negler over lengre tid, vil din naturlige negl være dårlig utrustet mot daglig slitasje etter at du har hatt disse neglene.

Dette gjør du feil når du vasker hender

- Det skjer en midlertidig slitasje ved å ha forsterkning eller forlenging av dine egne negler. Her er det flere faktorer som spiller inn i forhold til hvor sterke negler man har i utgangspunktet. Jo sterkere, desto mindre slitasje, sier Eline Christiansen, hudterapeut og negledesigner ved Kjøita Laserklinikk.

- En annen ting som avgjør hvor mye det sliter, er om geléen er mulig å løse opp eller må files av. Hvis den må files av, sliter dette mer enn ved å løse den opp i innpakning av en mild og ikke skadelig acetonblanding. Dette er forskjellig fra merke til merke, og det er en stor fordel at geléen kan løses opp, sier hun.

Les også:

Advarer mot støping av akrylnegler

Dette sier neglene dine om deg

Slik får du vakre negler

2) Akrylnegler

Dette er også en form for kunstige negler, men er et mye sterkere og mer "skadelig" stoff enn gelé og shellac. Negledesigneren behøver et spesielt «utsug» for å suge bort støv som ikke bør pustes inn. I tillegg må de files av.

Hudlege Jon Langeland anbefaler ikke akrylnegler.

- For det første kan du påføre neglesengen og negleroten samt huden i området mekaniske traumer under selve påføringsprosedyren. I tillegg benyttes limstoffer som inneholder allergifremkallende og/eller lokalirriterende stoffer som kan gi kraftige eksemreaksjoner og som umuliggjør fortsettelsen med akrylnegler, sier han.

Sånn skal du tørke hendene dine

Bruk av falske negler som er lengre enn normalt, kan ifølge hudlege Langeland også føre til «mekanisk traume», som gir en kronisk skade på neglesengen, slik at neglene løsner fra underlaget og du får luft imellom.

- Hele prosessen gjør også neglesengen mottakelig for kroniske infeksjoner med bakterien pseudomonas og soppen Candida, som begge kan være vanskelige å bli kvitt, og som fører til ytterligere skader. Totalt sett kan det i enkelttilfeller bli en vedvarende skade på neglene med kronisk irritasjonstilstand og deformerte negler.

Langeland understreker at dette er ikke vanlig, og forekommer om du ikke har tatt faresignalene på alvor, men bare fortsatt. For de som rammes kan det bli et stort problem.

Les også:

Advarer mot støping av akrylnegler

Dette sier neglene dine om deg

Slik får du vakre negler

3) UV-lys

Ifølge en amerikansk forskingsrapport publisert på JAMA Dermatology, utført av to amerikanske leger, brukes det samme UVA-lyset i neglesalonger, som i solarium. Rapporten følger to kvinner som begge har utviklet hudkreft på hendene etter å ha benyttet seg av gelélakk over tid.

Hudlege Rolah Lønning forklarer at UV-lys kan deles opp i to typer stråling, UVB og UVA. UVB strålene er forbundet med solbrenthet, formasjonen av vitamin D, og direkte DNA skade som kan føre til hudkreft.

- UVA-strålene bidrar også til utviklingen av hudkreft, men er mest kjent som "aldrings-strålene", da disse når dypt ned i lærhuden og medfører skade der. Denne skaden vil etter hvert vise seg som rynker, slapp hud, og ujevnheter, sier Lønning.

UV-strålene som brukes ved støping av negler består av UVA-lyset.

- For å redusere aldringsprosessen og rynkete hender, bør du bruke solkrem på hendene dine daglig, og spesielt om du støper akryl-, shellac eller gelénegler.

Les også:

Hendene avslører alderen din

Hold øye med føflekkene dine

Dette sier neglene dine om deg

4) Neglelakk og neglelakkfjerner

- Om neglelakk eller fjerner er skadelig kommer an på produktet. I utlandet kan disse produktene inneholde noen sterkere stoffer som vi ikke har i produktene her i Norge. De produktene vi her er trygge å bruke, men husk at neglelakk kan misfarge neglene til en gulere nyanse, hvis du ikke bruker en blank basecoat under fargen hver gang du lakker neglene, sier Christiansen.

Ifølge Christiansen kan det være en fordel og bruke neglelakkfjerner uten aceton. Det er nemlig ikke nødvendig med aceton for å få fjernet all lakken.

- Aceton har en neutral pH, men virker som et løsemiddel i kontakt med fett, og kan dermed virker irriterende og utørkende på huden, sier hudlege Lønning.

Les også:

Dette sier neglene dine om deg

Advarer mot støping av akrylnegler

Slik får du vakre negler

5) Neglebiting

Å bite negler over lang tid kan føre til ødelagte og traumatiserte negler. Neglebåndet kan også bli ødelagt i form av ujevn negl, liten vekst, flisete neglebånd, sår og rifter.

- Du får naturligvis penere negler hvis du slutter å bite og pelle. Denne uvanen er dessverre veldig vanlig, men ved hjelp av gelénegler over tid kan det bli bedre, sier Christiansen.

Da hindrer geléneglene deg i å kunne bite ned neglene. Det finnes også neglelakk med en bitter, men harmløs smak, og ser ut som en fargeløs neglelakk.

Les også:

Derfor biter du negler

Helseplagene du ikke tør å snakke om

Få fin manikyr - hjemme

6) Feil filing og klipping

Å klippe neglen for langt ned kan ødelegge neglens barriere helt ytterst, som beskytter mot bakterier og mikroorganismer. Dette går som regel greit, men det er ikke å anbefale. Neglen kan vokse ned i huden og i kantene.

- Det samme gjelder filing av lengde på neglen for langt ned mot fingeren. Overdreven og grov filing oppå neglene kan gjøre de tykkere og mer ujevne. Ikke fil neglene for ofte, sier Christiansen.

Les også:

Det viktigste verktøyet for flotte negler

Dette sier neglene dine om deg

Slik får du vakre negler

7) Hennatatovering

Mattilsynet advarer voksne og barn på ferietur i utlandet mot å bli dekorert med svart hennafarge på huden. Hvert år blir en god del mennesker skadet på grunn av dette. I de alvorligste tilfellene er det nødvendig med akutt legehjelp og sykehusinnleggelse, skriver Mattilsynet.no.

- Faren ved bruk av Hennatatovering er at en andel vil utvikle PPD-allergi, som igjen kan gi kontakteksem. Reaksjonene kan ses som små blemmer, rødhet, kløe og i hissige tilfeller som hudforandringer med arr, sier Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter i Oslo.

De fleste allergiske reaksjoner på Hennatatovering er mot stoffet som kalles P-phenylenediamine (PPD). Mellom fire og 16 prosent av befolkningen er allergiske mot PPD. PPD er den vanligste årsaken til allergi mot Hennatatovering.

- Kjemikalet som brukes i Hennatatovering finnes i flere produkter til hårfarging. De som har utviklet allergi mot PPD har også en tendens til å utvikle kontakteksem mot andre fargestoffer, som Azofarger, Parabener og Para-aminobenzoic acid, informerer Guldbakke.

Den svarte er farlig, ikke den rødbrune

Det er den svarte hennafargen som er farlig, ikke den rødbrune. Den opprinnelige hennafargen er rødbrun, men for å oppnå den svarte fargen på tatoveringen og for at den skal vare lenger tilsettes høye konsentrasjoner av fargestoffer, som for eksempel PPD (paraphenylenediamine). Disse høye konsentrasjonene av fargestoffer framkaller allergiske reaksjoner.

- Man kan heller ikke utelukke lysallergiske reaksjoner. Det sies ofte at hennatatoveringer forsvinner etter uker til måneder, men det er ikke nødvendigvis riktig. Dessuten kan eventuelle reaksjoner og økt pigmentering som aldri forsvinner i det samme området, tilføyer hudlege Langeland.

Han har følgende råd: hvis man ikke vil risikere å få ødelagt ferien, huden og eller ha langvarige problemer etterpå, så si nei til hennatatoveringer både for barn og voksne.

Les også:

Du vet ikke at dette faktisk gjør deg vakrere

Testen skal fortelle deg hvordan huden din vil se ut om noen år

Ansiktet til Vidar hovnet opp

8) Vaskemidler

De fleste vaskemidler vil virke irriterende på huden, til og med vanlig håndsåpe, fordi såper og vaskemidler vil ha varierende grad av alkalisk eller - høy pH, ifølge hudlege Lønning.

- Huden vår har en pH mellom 4.5-5.5, og dette er viktig for å holde hudbarrieren intakt. En vanlig årsak til håndeksem og allergier skjer om du vasker hendene med såpe for ofte. En annen årsak er om du bruker vaskemidler uten å beskytte hendene med hansker, sier hun.

Noen vaskemidler inneholder også enzymer som kan virke irriterende på huden.

- Jo høyere pH-verdi, desto mer irriterende. Klorin for eksempel, har en pH på nærmere 12, og Plumbo pH over 14. Disse er per definisjon ekstremt irriterende, og kan gi etsende brannskader om du får det på huden.

Les også:

Derfor må du aldri blande klor og salmiakk

Slik pleier du tørre hender

Avliver håndkremmyten

9) Snus

Banebrytende forskning fra nord har påvist at folk med snus i munnen får betydeligere kaldere hender enn de som ikke snuser.

Ved å bruke varmekamera har Ina Isabella Høiland tatt bildet av en rekke personers hender. De som hadde snus i munnen under fotograferingen hadde flere grader kaldere hender enn de som ikke snuste, skriver Nordlys.

- Grunnen til dette er at blodsirkulasjonen i hendene og fingrene reduseres når det kommer nikotin i kroppen. Det har aldri før vært påvist at dette kan skje ved snusing, sier Høiland, som er meldem av kardiovaskulær forskningsgruppe ved institutt for medisinsk biologi ved UiT.

Ikke bare er folk som snuser kaldere på hendene, men forskjellen er også ganske stor.

- Vi ser at temperaturen er betydelig lavere for dem som snuser. Vanlige hender holder rundt 33 til 34 grader, mens temperaturen på hendene til snusere gikk i snitt ned tre grader. I ett tilfelle gikk temperaturen så langt ned som åtte grader i forhold til normaltemperaturen.

Nedsatt blodsirkulasjon

Videre forteller Høiland at at dette kan føre til at sår på kroppen heles saktere.

- Nedsatt blodsirkulasjon kan gjøre det vanskeligere for en pasient å bli frisk, sier hun.

Hver dag legger rundt 350.000 personer i Norge en snus under leppen og tallet er økende.

Les også:

Sånn slutter du med snus

Eksplosjon i snusbruk hos jenter

Slik redder du hender og negler i kulda

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus