– Røyking før første fødsel gir økt risiko for brystkreft

UMODNE: Før en kvinnes første graviditet er brystene under utvikling og celledelingen går fort. Hvis man da utsetter dem for giftstoffer, for eksemeple fra sigaretter, kan ting fort gå galt, ifølge forsker Eivind Bjerkaas. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
UMODNE: Før en kvinnes første graviditet er brystene under utvikling og celledelingen går fort. Hvis man da utsetter dem for giftstoffer, for eksemeple fra sigaretter, kan ting fort gå galt, ifølge forsker Eivind Bjerkaas. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Brystene er spesielt sårbare før kvinner føder barn, og røyking i denne fasen av livet gir økt risiko for brystkreft senere, ifølge norsk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsker og lege Eivind Bjerkaas, ved Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Tromsø, har i sin doktorgrad studert medisinske opplysninger fra til sammen 300.000 kvinner fra 1974 til 2003.

Røyking er knyttet til kreftrisiko i andre organer, som tykktarm, lunger og blære, men er ikke en etablert risikofaktor for brystkreft. Bjerkaas' doktorgrad finner i likhet med en rekke andre studier de senere årene, at det er en sammenheng mellom brystkreft og røyking.

Spesielt gjelder det er røyking før første graviditet. Ifølge studien er faren for å få kreft i voksen alder 15 prosent større for damer som begynner å røyke før de har vært gravide.

– Man har ikke trodd at røyking var farlig med tanke på brystkreft, men det er det. At det i tillegg er spesielt farlig for unge damer, er ikke godt kjent og derfor oppsiktsvekkende, sier Bjerkaas til Labyrint.

Les også: – Det var forferdelig å bestemme seg for å fjerne brystene

– Brystene utvikler seg

I perioden før første amming er det høy aktivitet i cellene i kvinnebrystet. Fordi kvinner i dag gjerne venter lenge med å få barn, er den sårbare perioden spesielt lang, forklarer forskeren.

– Brystet er under utvikling og celledelingen går fort. Hvis man da utsetter det for giftstoffer, kan ting fort gå galt, sier Bjerkaas til Labyrint.

En amerikansk studie som ble publisert i fjor, konkluderte med at høyt inntak av alkohol i perioden mellom en kvinnes første menstruasjon og hennes første gjennomførte graviditet, øker risikoen for brystkreft senere i livet.

Les mer: – Mye alkohol i ung alder gir økt risiko for brystkreft

– 40 prosent røyket

På et tidspunkt var så mye som rundt 40 prosent av alle damer i Norge som røyket.

– Det kan være forklaringen på hvorfor så mange damer i Norge utvikler brystkreft, sier forsker Eivind Bjerkaas til NRK.

I dag er andelen norske kvinner som røyker, mye lavere. Totalt er den rundt 15 prosent, og 10 prosent for ungdomsjenter. I andre deler av verden er røyking mer utbredt.

Mens røyking øker risikoen for brystkreft, viser studien at det å få barn tidlig, og det å få mange barn, kan beskytte mot sykdommen. Dette knytter forskeren til hormonet østrogen, som man er mindre eksponert for i forbindelse med graviditet.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy