Filmet sitt eget narkolepsi-anfall

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sarah Elizabeth Sewing (20) segnet om foran kameraet da hun filmet seg selv som danset. Nå har hun lagt filmen ut på YouTube.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske Sarah Elizabeth Sewing (20) lider av søvnsykdommen narkolepsi. For henne innebærer det blant annet at hun plutselig kan falle i søvn og at hun tidvis opplever kortvarige tap av muskelkraft kalt katapleksi.

Les også: – Flere har fått narkolepsi etter pandemi-vaksinering

Sewing skulle filme seg selv danse en japansk dans da hun plutselig fikk flere narkolepsi- og katapleksianfall. I etterkant bestemte hun seg for å legge ut en video som viser de uforutsette anfallene hun fikk under dansingen på YouTube. I videoen kan du se hvordan musklene hennes svikter og hun segner opp på gulvet.

Se video øverst i saken

Vil skape forståelse for narkolepsi

Ved å vise omverdenen hva det faktisk innebærer å få narkoleptiske og kataplektiske anfall, håper hun at hun kan skape større forståelse for hva sykdommen innebærer.

– Jeg bare tenkte at hvis det å legge videoen ut på YouTube kan hjelpe ett eller to mennesker med å forstå sykdommen, så er det kanskje verdt det, sier Sewing til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

YouTube-videoen med navnet «Slik er det egentlig å leve med narkolepsi» har i skrivende stund blitt sett 1,2 millioner ganger.

Les også: Lisbeth (43) sov seg gjennom de første 30 årene av sitt liv

I videoen skriver Sarah: «Mange mennesker har spurt meg hva som skjer når jeg får anfall, og har tullet med at de har lyst til å se meg falle sammen eller sovne fordi de tror det hadde vært morsomt å se på».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun skriver videre at det er vanskelig for folk som aldri har vært til stede når noen har fått et narkolepsianfall å forstå hva som skjer. Hun advarer seerne: «Det er ikke gøy!».

Svarer på spørsmål

Sarah Elizabeth Sewing forteller til TV 2 at hun har fått eposter fra hele verden med spørsmål om sykdommen.

Hun har nå opprettet en tråd på Reddit der hun svarer alle som har spørsmål om narkolepsi og katapleksi.

Der forteller hun at anfallene gjerne blir utløst av sterke følelser som sinne, frykt, sjokk, latter og nervøsitet, og at tilstanden blir verre hvis hun er trøtt. Da hun falt om foran sitt eget kamera, hadde hun holdt på å danse i over to timer i strekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjelden sykdom

Narkolepsi er en ganske sjelden sykdom. I Norge er det mellom 2000 og 2500 personer med narkolepsi. Rundt 1000 av disse har også symptomer på katapleksi.

Les også: Svineinfluensa: Over 400 har søkt vaksineerstatning

Tilstanden starter vanligvis i tenårene eller tidlig i 20-årene, men forekommer også hos både eldre og yngre mennesker, ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI).