Meny

Hver femte juleribbe kan være importvare - og kan ha MRSA

Svineribba er førstefavoritt for nordmenn på julaften. Så mye som hver femte juleribbe kan bli importert, og det er ingen garanti for at den er fri for MRSA-bakterien. Foto: Morten Holm / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mye som hver femte juleribbe kan bli importert i år, og den kan inneholde MRSA-bakterier som er motstandsdyktig mot antibiotika. Norske myndigheter har ikke lov å kontrollere det.

Kjøttbransjen mener at behovet for importert ribbe blir større i år enn i fjor, skriver Nationen.

– Vi må importere betydelige volum i år. Det er ikke usannsynlig at opp mot hver femte juleribbe i år vil være importert, sier administrerende direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).

Samtidig som importbehovet ser ut til å øke, er flere forskere bekymret over utbredelsen av antibiotikaresistente bakterier.

Har tatt liv i Danmark

Den fryktede MRSA-bakterien har tatt livet av fire personer i Danmark den siste tiden, og norske myndigheter kan ikke garantere at bakterien ikke finnes i importert svinekjøtt.

Norske myndigheter har ikke anledning til kontrollere importert svinekjøtt på grunn av EØS-avtalen.

– Vi har ikke grunnlag for å be om garantier eller dokumentasjon per i dag. Det er dermed ingenting som hindrer at det følger MRSA med importert svineribbe. Gjennom EØS-avtalen er vi en del av EU-markedet. Det avgrenser handlingsrommet vårt, sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet.

Les også: NTNU-professor advarer mot dansk kjøtt

Behandles som farlig

Han understreker imidlertid at Mattilsynet anser risikoen som svært liten så lenge hygienerådene blir fulgt.

– Det er viktig å ha god hygiene på kjøkkenet ved håndtering av rått kjøtt, sier han til avisen.

Les også: Da Bjarne Håkon Hanssen fikk EU-galskap

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus