Dette er totalt bortkastet

UNØDVENDIG: Å dekke til toalettsetet med papir, er ifølge ekspertene helt unødvendig. Foto: Hanna Sundquist
UNØDVENDIG: Å dekke til toalettsetet med papir, er ifølge ekspertene helt unødvendig. Foto: Hanna Sundquist
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du en av dem som ikke kan fordra å legge lårene direkte ned på et offentlig dosete? Du er ikke alene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du en av dem som ikke bryr deg så mye om bakterier, og ikke ser problemet med å spise mat som har vært innom gulvet noen sekunder ? Eller er du i overkant redd for å bli smittet av noe ? Mange, spesielt jenter, syns det er en ubehagelig affære å gå på et offentlig toalett - og legger lag på lag med dopapir rundt doskåla før de gjør sitt fornødne, mens andre holder seg over doringen til melkesyra svir i lårene.

Tanken på å legge lårene ned der tusenvis av andre, nakne rumper har vært, er for noen motbydelig. Men er det egentlig verdt bryet?

Ekspertene er klar i sin tale: Nei.

Leder for Norsk Gynekologisk Forening og overlege ved Haukeland Universitetssykehus, Jone Trovik, kjenner til at mange jenter kvier seg for å sitte seg rett ned på offentlige toaletter. Hun bekrefter at det ikke er noe å frykte.

Selv om mange er redd for bakterier og for å bli smittet av noe på et offentlig toalett, er i realiteten risikoen for smitte svært liten, sier hun til Kvinneguiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen kjønnssykdommer

Videre forteller hun at det ikke går an å bli smittet av kjønnssykdommer som blant annet klamydia, herpes eller gonoré på offentlige toaletter. Med mindre du har sex på et toalett, selvfølgelig.

– Du kan ikke bli smittet av kjønnssykdommer av å bruke et offentlig toalett på normalt vis. Slike bakterier krever kontakt direkte fra slimhinne til slimhinne, og på et toalett berører jenter toalettsetet med hud på rumpe/lår, og ikke slimhinnen inne i skjeden eller i urinrørsåpningen, sier Trovik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Synlig skittent

Slike bakterier dør fort når de ikke befinner seg i temperte slimhinner, og overlever ikke å ligge på et toalettsete. Likevel finnes det noen andre bakterier som er verd å passe seg for.

– Det kan befinne seg andre typer bakterier på toalettringen som vi normalt har i tarmen eller på huden. Men hvis det ikke er synlig skittent, vil ikke den lille bakteriemengden være farlig, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pass derimot på hvis du har et åpent sår på rumpa eller lårene. Da kan det være smart å desinfisere toalettringen for å unngå infeksjon.

Det viktigste

Trovik er tydelig på hva som er langt viktigere enn å dekke til dosetet.

– Når du tørker deg vil du kunne få dine egne bakterier fra endetarmsåpningen på fingrene. Det er derfor viktig å alltid vaske hendene etter toalettbesøk. Uansett om du bare har tisset, vi tørker oss uansett. Håndvask det viktigste du gjør under toalettbesøket.

Hun presiserer at dersom det ikke er vask inne på toalettet er det høy risiko for å avsette bakterier fra egne hender og samtidig motta andres bakterier på hendene.

– Hvis du ikke vasker hendene etter dette, kan bakterier komme inn i munnen eller øynene og gi infeksjon, som for eksempel diaré eller øyekatarr.

God standard i Norge

Risikoen for å få bakterier på huden vil reduseres dersom du tørker av toalettringen med desinfeksjonsserviett eller legger på toalettpapir. Men gynekologen og overlegen understreker at det ikke er nødvendig med den standarden det er på de fleste norske offentlige toaletter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På reise i land med stor risiko for diarésykdommer kan det være mer fornuftig å ta slike forholdsregler. Det kan være nyttig å vite at hvis du legger lokket ned på toalettet før du spyler ned, reduseres risikoen for at bakterier spres opp i luften. Men igjen er dog det viktigste å vaske hendene, sier eksperten.

Hun bekrefter at det viktigste selv på skitne festivaldoer er ikke nødvendig å dekke til dosetet, men det kan være lurt å ha antibac-gele tilgjengelig, hvis det er vanskelig å få vasket hendene.

Bilde

STANDARD: Generelt sett er det så god standard på norske, offentlige toaletter, at det ikke er grunn til å frykte bakterier. Foto: Thinkstock

God motstandskraft

Gynekolog og avdelingsoverlege ved Klinikk Hammerfest, Ingrid Petrikke Olsen, hevder også at det er unødvendig å være hysterisk med tildekning av dosetet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kjenner du noen som har blitt smittet av noe etter å ha vært på et offentlig toalett? Det gjør ikke jeg verken som privatperson eller som lege gjennom 16 år, sier hun til Kvinneguiden.

Likevel er det naturligvis ubehagelig å sitte på en skitten toalettring, men det er vel ikke noe du gjør hjemme heller.

– Det hele koker ned til et spørsmål om hvor grensen for hygiene går for den enkelte. Men generelt har kroppene våre stor motstandskraft mot bakterier vi omgir oss med. Du er for eksempel utsatt for veldig mange bakterier ved et samleie uten kondom. De fleste blir ikke syke av det, forteller Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeldne unntak

Imidlertid kan det være nødvendig å være varsom på et offentlig toalett dersom du har nedsatt immunforsvar som en følge av sykdom eller medisiner. Da kan det kanskje være greit å ta en prat med legen, for å diskutere spesielle forholdsregler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For friske mennesker er det ingenting å være redd for. Samtidig finnes det alltid ytterst sjeldne unntak. Men tenk på hvor mange ganger en hund eller en katt har slikket deg på hånden uten at du har blitt syk av det, sier gynekologen.

Bilde

VIKTIGST: Skal en tro ekspertene, er en grundig håndvask langt viktigere enn å dekke til dosetet. Foto: Hanna Sundquist

Det viktigste under håndvasken

Det er altså bortkastet energi å være fanatisk med tildekkingen av toalettsetet. Det ser ut til at offentlige toaletter er bedre enn sitt rykte. Likevel er det ikke tvil om at det er langt mer risikofullt å slurve med håndvasken etter endt toalettbesøk. Dette er det viktigste å huske på når du vasker hendene:

  • Håndvask skal foretas under tilstrekkelig rennende temperert vann.
  • Gni hendene slik at det skummer godt i minst 15-20 sekunder.
  • Hendene skal gnis inn med et godt håndvaskemiddel slik at all synlig forurensning fjernes, både i håndflaten, mellom fingrene og under neglene. Såpen skylles av med rennende vann.
  • Hendene tørkes deretter med engangshåndklær.
  • Bruk engangshåndkleet til å stenge blandebatteriet slik at ikke hendene forurenses på nytt.
  • Hendene kan deretter smøres inn med hånddesinfeksjonsmiddel som må være egnet til formålet. Pass på å ikke overføre uønsket kjemisk forurensning på matvarer.
  • Samtidig er det viktig å forbinde eller plastre sprekker eller sår i overflaten som kan gi grobunn for bakterievekst.
  • Bruk papir til å åpne dørhåndtakene på vei ut.

(Kilde: Mattilsynet og Helsenett.no).

Les også:

Andrea har solgt brukte sokker og sko for 30 000

Journalisten DNA-testet seg - sjekk hva hun fant ut

Spis dette før du drar på jobb