Åpen for alle - alltid

Rester av giftige sprøytemidler i te

TRYGT? Ifølge Lipton er teen deres trygg å drikke, til tross for funn av flere sprøytemiddelrester i blant annet Lipton Yellow Label Tea i en fersk Greenpeace-undersøkelse. (Foto: ALL OVER PRESS)
TRYGT? Ifølge Lipton er teen deres trygg å drikke, til tross for funn av flere sprøytemiddelrester i blant annet Lipton Yellow Label Tea i en fersk Greenpeace-undersøkelse. (Foto: ALL OVER PRESS)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Greenpeace fant rester etter sprøytemidler i 46 av 49 prøver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Greenpeace har undersøkt teprodukter fra flere større teprodusenter, der de har sett etter rester av sprøytemiddel. Og resultatene er ikke lystig lesing: Av totalt 49 prøver fant Greenpeace rester av 34 forskjellige sprøytemidler i hele 46 av teene.

Prøvene i undersøkelsen er tatt fra te som er dyrket og solgt i India, men som også selges i andre land.

Giftige og forbudte sprøytemidler

Lipton Yellow Label Tea er et av produktene som kommer dårlig ut i undersøkelsen, der det i en av prøvene ble funnet rester etter 16 forskjellige sprøytemidler.

Ett av disse var Monocrotophos, som ikke er godkjent brukt ved fremstilling av te, og klassifiseres som veldig farlig av Verdens helseorganisasjon (WHO), skriver Politiken.

FORBUDT: Enkelte av sprøytemidlene som det ble funnet rester etter, er ikke tillatt brukt i teproduksjon, eller har vært forbudt i flere år. (Foto: ALL OVER PRESS)FORBUDT: Enkelte av sprøytemidlene som det ble funnet rester etter, er ikke tillatt brukt i teproduksjon, eller har vært forbudt i flere år. (Foto: ALL OVER PRESS)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Lipton er ikke alene. Et annet populært produkt fra den store produsenten Twinings, Twinings English Breakfast, inneholdt opp til 10 forskjellige sprøytemidler i en av prøvene.

Forskerne bak rapporten fant også det forbudte sprøytemiddelet DDT i 33 av de undersøkte produktene. DDT har vært forbudt i Norge siden 1970, og skal være svært giftig.

Kun tre av produktene ble frikjent i undersøkelsen: Twinings Green Tea og Green Tea&Lemon, og Tetley Longleaf Green Tea.

Hele undersøkelsen fra Greenpeace kan du lese her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det trygt?

Dinside har spurt Unilever, som står bak merkevaren Lipton, om de kan utelukke at produktene som selges her hjemme er de samme som de som selges på det indiske markedet - som det altså er tatt prøver av i Greenpeace-undersøkelsen.

Maria Stareborn, kommunikasjonsdirektør i Unilever Nordic, svarer at det er helt trygt å nyte en kopp Lipton te.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Produktene som selges i Europa og India er sertifiserte gjennom Rainforest Alliance, som stiller både miljømessige og sosiale krav, og er et ledd i vår omstilling til et 100 prosent bærekraftig produserte landbruksvarer, sier hun. Omstillingen skal ifølge Stareborn skje senest i år 2020.

Les også: hvordan vi blir lurt av matprodusentene

Kvalitetskontroll

KVALITETSKONTROLL: Ifølge Unilever, som står bak merkevaren Lipton, går produktene deres gjennom en grundig kvalitetskontroll før de ender i en kopp nær deg. (Foto: All Over Press)KVALITETSKONTROLL: Ifølge Unilever, som står bak merkevaren Lipton, går produktene deres gjennom en grundig kvalitetskontroll før de ender i en kopp nær deg. (Foto: All Over Press)

Maria Stareborn viser til grundige kvalitets- og risikoanalysesystem som dekker hele verdikjeden frem til sluttproduktet, hvor både råvarer og sluttprodukter analyseres jevnlig av tredjepart for å sikre produktets kvalitet og innhold. Blant annet skal den danske Fødevarestyrelsen senest i mars i år ha analysert eventuelle forekomster av sprøytemidler i te i Danmark, hvor også produkter fra Lipton ble undersøkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen av resultatene resulterte i noen anmerkninger til teene fra Lipton som inngikk i analysen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: deodoranter kan inneholde problematiske stoffer

Ser alvorlig på det

Det er Mattilsynet som sikrer forbrukernes mattrygghet i Norge. De ser alvorlig på funn av rester etter sprøytemidler over tillatte grenseverdier.

– Dette skal ikke finnes i produkter på markedet, sier rådgiver Marit Lilleby Kvarme til Dinside. Det er importørens ansvar å overholde at disse grenseverdiene følges.

Samtidig påpeker Lilleby Kvarme at Mattilsynet selv har et overvåkingsprogram, hvor de sjekker innholdet av sprøytemidler. Da de sjekket nettopp te for slikt innhold i 2013, var resultatene gode.

– Vi har ikke sett resultater som har gitt oss grunn til bekymring, så utifra våre resultater er det trygt å drikke te som selges på det norske markedet, sier Lilleby Kvarme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I undersøkelsen påpeker Greenpeace at de ikke kan slå fast om produkter fra samme selskap som blir eksportert til andre land inneholder tilsvarende mengder sprøytemidler, uten å gjennomføre ytterligere undersøkelser.

Lilleby Kvarme forteller at de fra andre produktgrupper kjenner til at det produseres forskjellige produkter til bruk i produksjonslandet, og til eksport.

Les også: I disse produktene kan du finne det problematiske stoffet triklosan