Norske barn spiser ikke sunt nok

Norske barn spiser ikke sunt nok
Norske barn spiser ikke sunt nok

Norske barn spiser godt med frukt, men sliter med å få i seg nok grønnsaker, viser ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn over hele Europa spiser langt mindre frukt og grønnsaker enn de bør, viser ferske tall fra EU-undersøkelsen Pro Greens, skriver forskning.no.

Totalt ti land, og tilsammen 8158 elleveåringer har deltatt i undersøkelsen.

Verdens helseorganisasjon anbefaler et inntak av 400 gram frukt og grønt hver dag. Gjennomsnittet blant barn i Europa ligger på 283 gram, kommer det frem i rapporten ifølge forskning.no.

Norge på topp

Til tross for at norske barn topper listen og får i seg 345 gram frukt og grønt hver dag, kommer det frem at grønnsaksinntaket er altfor lavt. Det er først og fremst sødmen i frukt som frister både de norske og de europeiske barna, mens grønnsakene

Det er svenske barn som spiser mest grønnsaker, ifølge rapporten.

- Vi tror det kommer av våre svenske skolelunsjer - de har gode salatbarer, forklarer Agneta Yngve, koordinator av undersøkelsen og professor i ernæringsfag ved Örebro universitet, til forskning.no.

Den europeiske undersøkelsen viser også at jenter er flinkere til å spise sunt enn gutter.

Les også: Slik vasker du frukt og bær

Ikke mer enn fem?

Folkehelserapporten for 2014 anbefaler at vi bør spise minst fem porsjoner frukt og bær hver dag. Likevel viser en ny verdensomspennende studie at hvor mye frukt og grønnsaker du spiser etter de fem anbefalte porsjonene, kanskje ikke har noen effekt, melder BBC.

Studien viser også at for hver eneste porsjon frukt du får i deg opp til denne grensen, minker sjansene dine for å dø tidlig, skriver BBC.

Den største utfordringen er likevel å få folk til å spise så mye som fem om dagen.

– Folk flest spiser ikke fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag, så beskjeden vi vil fremme er fortsatt at folk bør spise mer frukt og grønnsaker, understreker Dr Oyinlola Oyebode ved University College London.

Les også: Styr unna disse potetene

Under får du et lurt triks for enkelt å få i deg vannmelon:

Personvernpolicy