Aksel Lund Svindals OL-hjelm auksjoners bort til inntekt for «Wings for Life»

– Vi skal finne en kur for ryggmargsskader

VIL FINNE KUR: Direktør Anita Gerhardter i Wings for Life er svært takknemlig for at Aksel Lund Svindal har valgt å støtte deres arbeid ved å la sin OL-hjelm auksjoneres bort til inntekt for forskningsstiftelsen. Foto: Wings for Life
VIL FINNE KUR: Direktør Anita Gerhardter i Wings for Life er svært takknemlig for at Aksel Lund Svindal har valgt å støtte deres arbeid ved å la sin OL-hjelm auksjoneres bort til inntekt for forskningsstiftelsen. Foto: Wings for Life

Det finnes i dag ingen behandling som reparerer ryggmargsskader. Det vil forskningsstiftelsen Wings for Life endre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om Wings for Life

Wings for Life er en forskningsstiftelse som er basert i Østerrike.

Stiftelsens mål er å finne en kur for ryggmargsskader.

Wings for Life ble startet av motorcross-verdensmester Heinz Kinigadner og Red Bull-grunnlegger Dietrich Mateschitz.

De to startet stiftelsen etter at Kinigadners sønn Hannes ble lam etter en ulykke, og de oppdaget at fagmiljøet har tro på at ryggmargsskader kan repareres.

Petter Northugs verdenscup-ski kan bli dine:

I samarbeid med Petter Northug, auksjonerer ABC Nyheter bort skiene han brukte under verdenscupen i 2011/2012. Pengene fra auksjonen går til stiftelsen Wings for Life.

Les mer:

* Petter Northugs ski kan bli dine

* – Ryggmargen er like komplisert som hjernen

* – Vi skal finne en kur for ryggmargsskader

* I 2014 auksjonerte ABC Nyheter bort Aksel Lund Svindals hjelm

På verdensbasis er mer enn tre millioner mennesker nå avhengig av rullestol, som følge av en ryggmargsskade. Omtrent halvparten av skadene kommer som følge av trafikkulykker. Andre ulykker og fall er også skyld i en stor andel av skadene, mens noen skader seg i forbindelse med idrett eller ekstremsport.

ABC Nyheter auksjonerer i disse dager bort Petter Northugs World Cup-ski. Inntektene går til Wings for Life, en stiftelse basert i Østerrike som støtter forskning på ryggmargsskader.

Tidligere har man trodd at det var umulig å reparere ryggmargsskader, men trenden har snudd. Nå tror fagfolkene at det er mulig.

– Vårt mål er å finne en kur for ryggmargsskader, sier administrerende direktør Anita Gerhardter i Wings for Life til ABC Nyheter.

Hun forklarer at det i virkeligheten ikke vil være snakk om én kur, men heller en blanding av flere forskjellige behandlinger som kurerer ryggmargsskader.

Du kan sikre deg Northugs ski - legg inn bud i ABC Nyheters auksjon.

– En medisinsk «månelanding»

I løpet av stiftelsens ti leveår har Wings for Life gitt støtte til 110 prosjekter verden over.

– Det har vært alt fra grunnforskning som skal gi ny kunnskap, til forskning på nye medisiner og behandlingsformer. Det har blitt gjort mange viktige funn i løpet av disse ti årene, sier direktøren.

Hun trekker frem forskningen til kinesiske professor Zhigang He som ett eksempel på et stort gjennombrudd.

– Han og kollegene oppdaget en viktig vekstfaktor for nerveceller. Dette funnet kan nesten sies å være en medisinsk «månelanding». Men det gjenstår mye arbeid før man kan overføre kunnskapen til bruk i behandling av mennesker med ryggmargsskade, sier Gerhardter.

Hva er en ryggmargsskade? Les: – Ryggmargen er like komplisert som hjernen

– Underfinansiert felt

Uten private initiativer hadde det vært lite eller ingen fremgang på dette feltet, mener Wings for Life-direktøren.

– Dette feltet innen forskning får for lite støtte fra legemiddelselskaper og helsemyndigheter, derfor er det viktig at det finnes private initiativer, som vårt, sier Gerhardter.

Hun er svært glad og takknemlig for at Aksel Lund Svindal har valgt å støtte deres arbeid ved å la sin OL-hjelm auksjoneres bort til inntekt for forskningsstiftelsen.

– Det er morsomt, for vi østerrikere elsker Aksel Lund Svindal. Når han vinner synes vi det er greit. Vi blir glade om han vinner, fordi han er en så flott idrettsmann, sier Anita Gerhardter.

– Wings for Life setter veldig stor pris på hans støtte, legger hun til.

100 prosent av inntektene fra auksjonen og andre donasjoner til stiftelsen går til relevant forskning.

– Vi har en grundig prosess der vi velger ut de mest lovende forskningsprosjektene som får støtte fra oss.

– Alle kan bidra og vi setter stor pris på alle bidrag. Når mange mennesker går sammen og jobber for en sak, så når man målet man har satt seg mye raskere, sier Anita Gerhardter til ABC Nyheter.

Søndag 4. mai arrangeres løpet Wings for Life World Run. Les mer: Kjendiser løper for ryggmargsskadde

Personvernpolicy