De som drikker sjelden, skader seg oftest i fylla

FYLLA HAR SKYLDA: I hvert fall om du er uerfaren med alkohol, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FYLLA HAR SKYLDA: I hvert fall om du er uerfaren med alkohol, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

De fleste alkoholrelaterte skader skjer blant dem som drikker sjelden, viser en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS ) står bak studien som inkluderer 1.800 voksne sykehuspasienter med akutte skader, samt en kontrollgruppe fra et befolkningsutvalg med over 1.900 personer, skriver Dagens Medisin.

– Studien viste at 30 prosent av pasientene hadde alkoholrelaterte skader, og flertallet av disse skadene skjedde blant dem med lav eller middels beruselseshyppighet, sier Ingeborg Rossow, en av forskerne bak studien.

Alle deltakerne ble spurt om hvor ofte de hadde drukket seg beruset det siste året, og promilleprøver ble tatt av sykehuspasientene.

Les også: Denne drikkeleken koster liv

Studien viser at de få som drikker seg beruset ofte, har en høyere risiko for å pådra seg alkoholrelaterte alvorlige skader, men står likevel for et mindretall av skadene. Menn utgjorde 72 prosent av pasientene med alkoholrelaterte skader, og de var i gjennomsnitt 13 år yngre enn dem som ble innlagt med andre skader.

Rossow mener resultatet bør få konsekvenser for forebyggingstiltak.

– Tiltak som retter seg mot dem med lav til middels hyppighet av alkoholberuselse, vil dermed kunne hindre flere skader enn tiltak rettet mot dem som ofte drikker seg beruset, sier Rossow.

Les også: Flere drikker alkohol før kjøreturen på vestkanten

Personvernpolicy