Høyt hårfeste, viker og hårtapDerfor mister menn håret

HÅRTAP: For de fleste menn begynner hårfestet å bli tynnere i 30-årene. Men mange opplever også å få en tynnere manke så tidlig som i tenårene. Foto: Thinkstock.com
HÅRTAP: For de fleste menn begynner hårfestet å bli tynnere i 30-årene. Men mange opplever også å få en tynnere manke så tidlig som i tenårene. Foto: Thinkstock.com

Vi har snakket med ekspertene for å finne ut av hva mannlig hårtap egentlig innebærer og hvilke behandlinger som kan fungere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en kjent sak at det er vanlig for menn å gradvis bli tynnere i håret med årene. For de aller fleste begynner hårfestet å bli høyere og håret tynnere i 30-årene.

Men for mange skjer det også mye før, og det er ikke uvanlig at hårfestet har begynt å krype oppover allerede i tenårene.

– Jeg er en 21 år gammel gutt som alltid har hatt høyt hårfeste, men de siste årene har jeg fått større og større viker. Det har nå kommet så langt at jeg nesten ikke har hår fra ørene og fremover, bortsett fra litt mot pannen på midten, skriver en bekymret gutt på klaraklok.no.

Derfor mister du håret

For å forstå hvorfor og hvem som mister mest hår, trenger vi å vite et par grunnleggende ting om hårtap, så vi tok en prat med hudlege og hårtransplantasjon-kirurg ved Hud og Hår-klinikken i Oslo, Sherif Elwakil.

– Såkalt Androgenic Alopecia er årsaken til 95 prosent av hårtapet blant menn. Testosteron omdannes til dihydrotestosterone (DHT) og binder seg med de androgyne reseptorene i hårsekkene, som deretter setter i gang en miniatyriseringprosess som resulterer i lettere og finere hår, forklarer Elwakil og fortsetter:

– Nærmere forklart fører dette til at falske impulser blir sendt ut slik at de tre fasene ved hårvekst (røyting, vekst og hvile) blir hemmet, og spesielt røytefasen varer lengre en normalt. I tillegg blir næring til hårsekkene hindret, slik at det blir umulig å produsere sunt hår.

Les også: Forskningsgjennombrudd: Kan kurere hårtap

OSLO HUDLEGESENTER: Lege Ernst-Jan Veer er utdannet og jobbet som overlege ved hudavdelingen på Haukland universitetssykehus. Han har undervist leger og medisinstudenter i hudfaget, og har deltatt som utforsker i en klinisk studie. Foto: Jarle Kavli JørgensenOSLO HUDLEGESENTER: Lege Ernst-Jan Veer er utdannet og jobbet som overlege ved hudavdelingen på Haukland universitetssykehus. Han har undervist leger og medisinstudenter i hudfaget, og har deltatt som utforsker i en klinisk studie. Foto: Jarle Kavli Jørgensen

Ikke garantert fra mor

De fleste har hørt noen si, eller blitt fortalt at: «Du arver hårfestet fra din mor, ikke din far» - som for mange menn har vært litt vanskelig å forstå. Det virker jo så naturlig at det burde komme fra samme kjønn, ergo far?

– Barn er et produkt av både far og mor, så verken mor eller far sitt hårfeste er nødvendigvis en fasit på hvordan barnets hårfeste vil utvikle seg. Men det kan absolutt brukes som en indikasjon, forklarer Ernst-Jan Veer, Lege ved Oslo Hudlegesenter.

Elwakil er enig i dette.

– Nylig ble det oppdaget at det androgyne reseptor-genet som man tidligere trodde kun fantes i x-kromosomet fra mor, faktisk er autosomal og dermed ikke bunnet til verken x- eller y-kromosomer. Dette innebærer at genet som fører til hårtap kan komme fra både far eller mor, eller begge.

Fortsetter å miste hår

Unge gutter som er ute etter et reddende svar på hvorvidt de høye vikene kommer til å forholde seg på samme sted en stund fremover, kan komme til å bli skuffet.

– Uten at man overvåker hyppigheten og hastigheten på en gutts hårtap, kan man ikke egentlig vite hvor raskt eller sakte hårfestet kommer til å krype oppover. Men etter min erfaring så kan en gutt som allerede i 18-års alderen har et høyt hårfeste, forvente at denne formen for male pattern baldness (sporadisk hårtap) fortsetter i jevn tak. Spesielt hvis flere menn i familien har opplevd det samme, forteller Veer.

Les også: Så mye hår er det normalt å miste

Men det er ikke noe i veien for å starte behandling tidlig heller.

Tidlig behandling hjelper mye for å minske hårtapet, og vi merker at flere og flere yngre pasienter kommer inn for hjelp. Dette er en god indikasjon om at behandlingsmulighetene som faktisk finnes, endelig når ut til de som lider i stillhet, legger Elwakil til.

Saken fortsetter under bildetØDELEGGER: Slik ser det ut når testosteron omdannes til dihydrotestosterone (DHT) og binder seg med de androgyne reseptorene i hårsekkene, som deretter setter i gang en miniatyriseringprosess som resulterer i lettere og finere hår. Foto: Sherif Elwakil ØDELEGGER: Slik ser det ut når testosteron omdannes til dihydrotestosterone (DHT) og binder seg med de androgyne reseptorene i hårsekkene, som deretter setter i gang en miniatyriseringprosess som resulterer i lettere og finere hår. Foto: Sherif Elwakil

Flere behandlingsmetoder

Selv om mange produsenter pusher på med alt fra multivitaminer til fancy sjampoer, har ingen av disse en påvist effekt som bremser ned hårtap eller regenererer hår.

Men det finnes stadig flere behandlinger på markedet, både kirurgiske og medisinske, som viser til gode resultater.

– For å unngå at hårfestet fortsetter å bli høyere, kan man bruke spesielle kremer som Recrea Forte (viktig å lese pakningsvedlegg da det er kjent at man, veldig forbigående, kan oppleve ØKT hårtap i oppstartsfasen), men det finnes også injeksjoner og tabletter som har dokumentert effekt mot hårtap. For å regenerere hår, har Finasterid og Minoxidil en høy suksessrate - dog dette er linimenter man må forvente å bruke daglig - resten av livet, hvis man ønsker å opprettholde effekten, forklarer Veer.

Les også: Syndene som gir tynt hår

Elwakil er også enig i at Minoxidil, også kjent som Regain eller Rogain i sprayform eller mousse og Finasteride er gode preparater - dog en veldig liten prosentandel pasienter kan få bivirkninger, som for eksempel svekket sexlyst.

Saken fortsetter under bildetNATURLIG: Hvis du bestemmer deg for å behandle hårtap, er det viktig at du er forstår hvordan resultatet blir og at å overdrive aldri blir naturlig. Man trenger ikke nødvendigvis få samme hårfeste og fylde som da man var 15, for å merke en stor forskjell. Foto: Sherif Elwakil. NATURLIG: Hvis du bestemmer deg for å behandle hårtap, er det viktig at du er forstår hvordan resultatet blir og at å overdrive aldri blir naturlig. Man trenger ikke nødvendigvis få samme hårfeste og fylde som da man var 15, for å merke en stor forskjell. Foto: Sherif Elwakil.

En ikke-kirurgisk behandling

Men den mest populære ikke-kirurgiske behandlingen hos Dr. Elwakil de siste to årene kalles Platelet Rich Plasma-behandling (PRP). Her blir blod tatt fra pasienten, og sentrifugert for å dele den rike plasmaen fra blodplatene og deretter sprøytet dette inn i hodebunnen.

Blodplatene som er fulle av vekstfaktorer, vekker hemmede hårsekker som ikke funger som de skal ved å styrke regenereringsprosessen, legger Elwakil til.

Denne behandlingen ansees også som veldig trygg og fri for bieffekter, da det er pasientens eget blod som brukes.

Les også: Derfor mister du håret

– Hårfestet slutter å krype oppover, gamle hårsekker får nytt liv og håret som alltid har vært der blir tykkere og fyldigere. Jeg kaller det «å gi håret brystmelk», legger hudlegen til som har base i både Oslo og London.

Transplantasjon

Hvis man ikke har noen hårsekker igjen, så kan man heller ikke vekke dem til live med medisiner. Så hvis man er i denne situasjonen og ønsker et lavere hårfeste, vil en hårtransplantasjon være eneste løsning.

En hårtransplantasjon består av å bruke friske hårsekker, fra bakhodet hvor det androgynegenet ikke oppholder seg, og flytte dem frem på hodeskallen slik at bakhodehåret kan fortsette å gro her.

Husk at hvis du fortsatt har litt hår igjen i front, så kan disse bli svekket og ødelagte etter hvert - men transplantasjonen i seg selv forårsaker ikke dette.

Les også: Tidlig hårtap kan bety prostatakreft

Vær forsiktig

En hver behandling mot hårtap, som faktisk fungerer, vil koste litt penger. Noen fordi medisinene må brukes hele livet, og andre fordi det er dyrt å operere.

– Hvor mye tid og penger en pasient bør kunne forvente å bruke, vil være vanskelig å anslå. Noen ønsker hårtransplantasjon, andre klarer seg med annen behandling. Antihormonelle tabletter (Finasterid) er ikke kostbare og prisen på Minoxidil varierer fra apotekkjede til apotekkjede. Men vi snakker ikke tusenvis av kroner altså, oppklarer Veer.

Men man burde også være bevisst på hvem man lar seg behandle hos, og hva behandlingen egentlig dreier seg om.

– Det er pasientens ansvar å undersøke godt både hvem man søker hjelp hos, og hva slags behandling man velger å benytte seg av. Spør legene nøye, og be om å få se før- og etterbilder og sørg for at du virkelig forstår behandlingsopplegget, råder Elwakil.

I tillegg burde man forstå hvilke resultater som er realistiske å forvente seg i forhold til at man aldri burde overdrive en hårtransplantasjon eller legge hårfestet for lavt, da dette ikke vil passe verken ansikt eller hode etter som man blir eldre.

Les også:

Her er kroppshårtrendene gutta følger, men ikke snakker høyt om

Denne mannen ville vi snudd oss etter på gata

Her snoker menn på badet

Genforskning gir svar om hårtap

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.