Dødssyk lege tryglet om aktiv dødshjelp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dr. Donald Lows siste, hjerteskjærende ønske før han døde, ble spilt inn på video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor skal folk lide uten grunn, når det er et alternativ, spør den kanadiske legen på videoen som ble offentliggjort torsdag.

Debatterer etter legens død

Donald Low (68) led av en uhelbredelig hjernesvulst, og kjempet til det siste for å gjøre aktiv dødshjelp lovlig i Canada. Low døde 18. september, men hans sterke bønn på videoen, har gjort at debatten rundt aktiv dødshjelp igjen har blusset opp i Canada.

Se videoen øverst i artikkelen

– Folk fortjener en best mulig død, sa helseminister i Ontario til The Global Mail torsdag. Hun oppfordrer alle til å se videoen, og sier at videoen gir saken et ansikt.

Low var en svært kjent lege i Canada, etter at han gikk ut og beroliget befolkningen under SARS-krisen for 11 år siden.

– Døde ikke slik han ønsket

Mot slutten av livet kunne han verken snakke, høre eller se. Og selv om han døde uten smerter, sier kona at Low ikke fikk den avslutningen han ønsket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi villet hatt en deilig familiemiddag sammen. Vi ville ha skålt for livet med barn og barnebarn, og så ville han sagt farvel til dem. Vi ville ha gått for å legge oss, og jeg ville ha kysset ham og han hadde sovnet stille inn. Det ville vært fint, men det var ikke en slik død han fikk, sier kona Taylor til CTV News.

I videoen retter Low kritikk mot de legene som er i mot aktiv dødshjelp.

– Jeg skulle ønske de kunne leve i min kropp i 24 timer.

Den kanadiske provinsen Quebec er blitt den første provinsen i landet som har lagt fram et lovforslag om rett til aktiv dødshjelp. Dette skjedde i juni, men foreløpig er dette ikke blitt en del av lovverket.