Meny

Kvalme og oppkast:

Slik blir du kvitt kvalme

KVALME OG OPPKAST: Selv om du er kvalm og kaster opp trenger kroppen din næring. Hva kan du spise og drikke, og hva bør du holde deg langt unna? Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om du er kvalm og kaster opp trenger kroppen din næring. Hva kan du spise og drikke, og hva bør du holde deg langt unna?
Mat og drikke du bør unngå ved kvalme:
 • Mat/snacks med mye fett
 • Tungt fordøyelig mat
 • Rå grønnsaker
 • Frukt
 • Sterk mat og sterkt krydder
 • Melk

Denne maten er for tungt fordøyelig. Noe av det irriterer magen og tarmen. Vil bare komme i retur. Sannsynligvis har du ikke så lyst på denne maten heller. 

 

(Kilde: Sykepleier/Ernæringsfysiolog Mette Lind Nedregård)

– Når du er plaget av kvalme og oppkast er det selvfølgelig forståelig at det ikke frister med mat eller drikke, understreker ernæringsfysiolog Silje Bjørnstad.

Hun påpeker at det vil variere fra person til person med tanke på hva slags kostråd som vil hjelpe akkurat deg, men at det er noen punkter som kan være viktig å huske på for å forhindre at kvalmen blir verre.

Råd mot kvalme og oppkast

– Noter gjerne ned hva slags mat og drikke som gjør deg bedre eller verre, slik at du er klar over dette til eventuelt neste gang du føler deg dårlig.

Ernæringsfysiologen råder deg også til å spise lite og ofte, og pass på å drikke og spise langsomt når du først får i deg noe.

Les også: Vindusplass over vingen er løsningen

Tom mage kan forverre kvalmen, men lytt til kroppen og ikke hiv innpå med mat de minuttene kvalmen ikke er der. Dette kan gjøre vondt verre.

– Du bør også få deg litt frisk luft, gjerne før du spiser et måltid, og deretter hvile etter at du har spist.

Et annet tips Bjørnstad fremhever er å avlede oppmerksomheten over på noe annet mens du spiser.

– Sett på TV-en, les en avis, sett på radioen eller spis sammen med noen andre.

Årsaker til kvalme og oppkast

Fagredaktør og farmasøyt Gunhild Kile Sandvik ved Apotek1 forklarer til Kvinneguiden at kvalme og oppkast ledsager mange sykdommer i mage-tarm kanalen, som for eksempel omgangssyke og matforgiftning.

– Kvalme og oppkast er også svært vanlig ved bruk av cellegift og stråling i behandling av kreft. Andre årsaker kan være graviditet (spesielt de første tre månedene), reisesyke, bivirkning av legemidler du tar eller forstoppelse.

Les også: Jonathan kaster opp på vei til butikken

Drikk rikelig med væske

Ved kvalme og oppkast er det flere ting du kan gjøre selv.

– Først og fremst er det viktig å få i seg nok væske, understreker farmasøyten. Drikk mye klar og kald væske, fortrinnsvis mellom måltidene. Start gjerne dagen med et lett måltid på sengekanten, spis sakte og tygg maten godt. Tørr og lettfordøyelig mat som for eksempel kjeks og snacks er bra, men blir det for mye fett i maten blir den liggende lenge i magesekken, og kan forverre kvalmen.

Mat med intens lukt, eller som er sterkt krydret kan også trigge kvalme. Syrlig mat derimot, hjelper ofte mot kvalmen. Du kan også forsøke å ta ingefær, enten ved å trekke te av raspet ingefær, eller ta det som kapsler.

Les også: Slik kommer du deg gjennom omgangssyken

Kile Sandvik forklarer videre til Kvinneguiden at akupressur ved håndleddene har også vist å kunne redusere kvalme.

– SeaBand er et armbånd som utøver et lett trykk på et bestemt akupunkturpunkt (P6) på underarmene. Armbåndene kan brukes av både barn, voksne og gravide og er helt uten bivirkninger.

Dersom du tror kvalmen skyldes legemidler du tar, forklarer farmasøyten at du i mange tilfeller kan redusere kvalmen ved å unngå å ta legemiddelet på tom mage, men heller til litt mat.

– Se i bruksanvisningen eller spør på apoteket om legemiddelet kan tas til mat. Hjelper ikke dette, kan du sammen med legen sin ofte finne et tilsvarende legemiddel som gir mindre kvalme.

Les også: De beste hodepinetipsene

Dame som ligger på sofaDÅRLIG: Hvis du har kvalme og oppkast over lengre tid uten å vite årsaken til det, så bør du alltid kontakte legen for å finne ut hva det kan skyldes. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

Drikke og mat som hjelper mot kvalme

Sykepleier/Ernæringsfysiolog Mette Lind Nedregård ved Fokus på din helse har følgende tips til hva du bør spise og drikke når kvalmen inntar kroppen din:

 • Farris + eplejuice (bland 50/50)

– Da får du i deg både salter og sukker. Saltene hjelper vannet å binde seg i kroppen. Du taper masse væske og salter under omgganssyke og det er om å gjøre å drikke nok, understreker Nedregård.

Les også: 15 vanlige årsaker til hodepine

– Det i seg selv kan være et problem fordi hvis du drikker for mye av gangen kommer det ofte rett opp igjen. Drikk små slurker – gjerne med sugerør. Sukkeret gir litt energi.

 • Risavkok (kok ris – hell av vannet – avkjøl). Blandes med blåbærsaft

– Både risavkoket og blåbær binder magen og saften gir deg sukker.

 • Cola

– Mange synes cola hjelper. Det er ikke noe i veien for å drikke det dersom det føles bra men la den være litt «død». For mye kullsyre kan være irriterende for magen, påpeker ernæringsfysiologen.

 • Mariekjeks
 • Ristet loff (tørt)

Les også: – Jeg kastet opp 20-30 ganger om dagen

Mat for når kvalmen begynner å avta

Når du er kommet litt mer til hektene og maten beholdes forklarer Nedregård at du kan spise litt av følgende matvarer:

 • Moden banan
 • Varmebehandlet/hermetisk frukt uten skall
 • Kylling uten skinn
 • Mager fisk
 • Egg
 • Hvitost

Når kontakte lege?

Hvis du har kvalme og oppkast over lengre tid uten å vite årsaken til det, så bør du alltid kontakte legen for å finne ut hva det kan skyldes.

– Dette gjelder også dersom du har tegn til dehydrering eller om du sliter med å få i deg nok mat og går ned i vekt, påpeker Kile Sandvik.

Les også: Symptomene du må ta på alvor

– Kvalme kan også være tegn på alvorlig hodeskade/hjernerystelse etter kraftig slag mot hodet, og du skal alltid kontakte lege dersom dette skjer. Det samme gjelder om oppkastet er farget svart eller inneholder blod, eller hvis man har samtidige brystsmerter eller kraftige magesmerter.

Les også:

Dette kan oppblåst mage bety

Vet du hva kroppen din prøver å fortelle deg?

Hva er det som skjer når foten «sover»?

Derfor kan du oppleve prikker i synsfeltet

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus