Meny

Trikset som utsetter menstruasjonen

MENSFRI: Det er ingen medisinsk grunn til å ikke hoppe over noen piller på p-pillebrettet og slippe mensen. Illustrasjonsfoto Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er enkelt og helt ufarlig å forskyve mensen med p-pillene.

Ferie, bading eller en stor fest står for tur, men det samme gjør mensen.

Akkurat når det passer minst.

Bruker du p-piller er det imidlertid ingen sak å forskyve menstruasjonssyklusen.

Les også: Her er damenes favorittbiler

Trenger ikke pauseuker

Bruker du en type p-pille der du tar pause under menstruasjonsuken, kan du selv kontrollere når du skal ha mensen.

– Fortsetter du å ta piller uten pause, utsetter du menstruasjonen. Du spiser så piller uten pause helt til du får en blødning. Deretter tar du en pause på fire til sju dager og begynner så på brettet der du stoppet, sier sykepleier og sexologisk rådgiver ved Sex og samfunn – senter for ung seksualitet, Evelyn Simonnes.

Begynner du med p-piller må du være obs på en ting: Du kan starte på p-pillene når som helst, men starter du mellom menstruasjonene må du spise piller en hel uke før du har full sikkerhet. Etter tre uker sammenhengende bruk, kan du så fortsette uten å ta pauseuken.

Les også: Disse uvanene gjør deg feit

Høyere sikkerhet

Du kan ta pause når du vil, eller fortsette å spise piller til du får en blødning.

– De fleste vil få en gjennombruddsblødning etter tre til fire måneder. På denne måten kan man altså utsette blødning og samtidig gir det faktisk en høyere sikkerhet hvis du skulle glemme en pille, sier Simonnes.

For noen vil det være aktuelt å gjøre dette hele tiden, mens andre kanskje syns det er greit for eksempel i forbindelse med ferie eller hvis de skal drive med idrett.

Les også: Slik velger du riktig p-pille

Spør om veiledning

Det er ikke farlig å forskyve mens. Ved å ikke ta pillefri eller placebopiller bygges ikke livmorslimhinnen seg opp med blod, og da kommer det heller ingen blødning, forteller jordmor ved Kvinnehelsa i Kongsvinger Tove Fjellheim.

Hun understreker at hvordan man forskyver mens kan variere fra p-pillemerke til p-pillemerke og at du derfor bør spørre den som skriver ut resepten hvordan det gjøres.

Trenger ikke blødninger

Evelyn Simonnes bekrefter at det egentlig ikke er noen ulemper med å utsette blødningene på denne måten.

Rent medisinsk er det heller ingen fare forbundet med å hindre eggløsning over en lang periode. Livmoren har ikke behov for å kvitte seg med blod slik den gjør ved menstruasjon siden livmorslimhinnen blir tynn, sier hun.

GLEMT P-PILLE? Hvis du bruker p-piller med pauseuker, glemmer en pille og det går mer enn 36 timer mellom hver pille må du spise piller i sju dager og bruke kondom i tillegg til du er sikker igjen.

GLEMT P-PILLE? Hvis du bruker p-piller med pauseuker, glemmer en pille og det går mer enn 36 timer mellom hver pille må du spise piller i sju dager og bruke kondom i tillegg til du er sikker igjen. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Les også: Ikke miks smertestillende og alkohol

Egentlig ikke mens

Den blødningen du får mellom pillebrettene er egentlig ikke en menstruasjon.

– Blødningen kalles en bortfallsblødning og er mindre enn vanlig menstruasjon siden hormonene gjør at livmorslimhinnen ikke bygger seg opp på samme måte som når en ikke bruke p-piller, sier Evelyn Simonnes.

Ikke ta fri fra pillene

Du har kanskje hørt at kroppen trenger å være hormonfri innimellom og at man derfor bør ta pauser fra p-piller eller andre prevensjonsmidler i blant.

Dette er ifølge Simonnes en myte.

Tvert imot vil man få en ny risiko for farlige og ufarlige bivirkninger og uønsket graviditet hver gang man begynner på nytt med p-piller, sier hun.

Les også:

Dette må du vite om reseptfrie medisiner

Apotekvarene som kan komme godt med på utenlandstur

Start i god tid

Har du for eksempel planlagt tidenes badeferie med kjæresten en av de kommende månedene, og du helst vil slippe blødninger, kan det derfor være en god og ufarlig idé å begynne med p-piller.

Det kan imidlertid være greit å starte i god tid.

En vanlig, ufarlig bivirkning ved p-piller er nemlig at man får småblødninger i starten, sier hun.

Fungerer også med annen prevensjon

P-piller er ikke eneste prevensjonsmiddel som kan ha denne hyggelige bieffekten.

Man kan også oppleve å ikke få blødninger av p-sprøyte, men noen får småblødninger spesielt ved oppstart og før neste sprøyte settes. P-stav kan være et annet alternativ. Den virker slik at en tredjedel blir blødningsfrie, en tredjedel får småblødninger og en tredjedel beholder blødningsmønsteret sitt, sier hun.

Les også: Sånn går det når du blander alkohol og penicillin

Populær spiral

Hormonspiral er et annet prevensjonsmiddel som kan fjerne blødningene.

20-30 prosent av kvinner som bruker hormonspiral har ingen blødning og de fleste andre har redusert blødning. Noen få har imidlertid fortsatt mens og blør mye, men disse fjerner som regel spiralen igjen, sir Fjellheim.

Hormonspiral kan brukes av de fleste kvinner gjennom hele den menstruerende delen av livet og er særlig et populært prevensjonsmiddel blant godt voksne kvinner.

P-ring og p-plaster

Fjellheim bekrefter at også p-sprøyte og p-stav kan være med på å redusere blødningene eller fjerne dem helt, og også minipillen vil som regel føre til liten eller ingen blødning.

Med p-ring kan man forskyve mens på samme måte som p-piller ved at det ikke gjøres opphold i bruken, men settes inn en ny ring hver tredje uke. Bruker man p-plaster kan man forskyve blødningen ved at det skiftes plaster hver uke uten opphold i bruken, sier hun.

Les også:

- Bruk prevensjon til du er 57

60 nordmenn smittes av denne kjønnssykdommen hver dag

Sånn går det når du blander alkohol og penicilin

Kondom er ikke nokHelse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus