Blåsetest kan avsløre om du brenner nok fett

Vanskelig å vite om du klarer å brenne bort fettet med treningen? Japanske forskere kan ha funnet et godt hjelpemiddel. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Vanskelig å vite om du klarer å brenne bort fettet med treningen? Japanske forskere kan ha funnet et godt hjelpemiddel. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lurer du på om du trener hardt nok til å brenne bort fettet? Blås i det – og sjekk selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Japanske forskere har nemlig skapt et mobilt blåsetest-apparat som kan fortelle deg om du har kommet til fettbrenningsfasen av treningsøkten og dietten.

Apparatet kan minne om en promillemåler, med den forskjellen at mens promillemåleren avslører alkoholnivået i blodet ditt, er målet her er å oppdage acetonnivået i blodet.

Aceton er et stoff som produseres i blodet når fett brytes ned. Det utvinnes også gjennom små poser i lungene som kalles alveoli.

Les også: Så lett får du treningsresultater

Japansk studie

Apparatet, som er i lommestørrelse, kan oppdage acetonkonsentrasjon mellom 0,2 og 50 deler per milion. Etter å ha blåst inn i apparatet blir nivået regnet ut og kan så sendes til en smarttelefon innen ti sekunder, enten via kabel eller med blåtann.

Forskerne fra NTT Docomo forskningslaboratorier i Japan rekrutterte 17 voksne frivillige til studien sin, alle med en BMI som var høyere enn gjennomsnittet i Japan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe fungerte som kontrollgruppe og fikk beskjed om å fortsette med sin vanlige livsstil. Den andre gruppen ble satt på et lett treningsprogram som involverte 30 til 60 minutter med jogging eller rask gange hver dag.

Den tredje gruppen ble satt på det samme treningsprogrammet, men ble også satt på en kalorifattig diett.

Eksperimentet varte i 14 dager.

Les også: Er du i faresonen for å få diabetes?

Kampen mot diabetes

De frivillige ble bedt om å blåse inn i apparatet før frokost hver dag. Resultatene viste at mens de første to gruppene ikke kvittet seg med særlig mye fett, hadde den tredje gruppen lyktes i å brenne bort kiloene.

Dette ble bekreftet av blåsetestene, som ga mye høyere utslag av aceton hos den tredje gruppen.

Studien ble publisert på Journal of Breath Research i forrige uke.

Forskerne sier det lette, lille apparatet, som er drevet av doble AA-batterier, kan fungere som et viktig redskap i kampen om fedmerelaterte sykdommer som diabetes.

I mellomtiden har forskere i Sveits utviklet en sensor de sier kan oppdage diabetes 1, også denne ved å måle acetonnivået i pusten. Mennesker med diabetes 1 har uvanlig høye acetonnivåer i blodet.

Artikkelen er oversatt og tilrettelagt av Siri Vikøren, ABC Nyheter.