Forkjølelse:– Sommerforkjølelsen er en myte

SOMMERFORKJØLELSE: Avkjøling, bading, reising og stress kan bidra til at forkjølelse på sommertid varer noe lenger enn resten av året. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SOMMERFORKJØLELSE: Avkjøling, bading, reising og stress kan bidra til at forkjølelse på sommertid varer noe lenger enn resten av året. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingenting som heter sommerforkjølelse, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det passer aldri å være forkjølet. Kanskje minst av alt om sommeren. Her er råd om hvordan du kan unngå å snufse deg gjennom sommeren. Dessuten om hva du skal gjøre hvis forkjølelsen dessverre er der.

Varer lenger

Forkjølelse på sommeren har en tendens til å henge i.

– Er man først blitt forkjølet så vil nok en del typiske sommeraktiviteter medføre at sykdomsperioden forlenges. Avkjøling, bading, reising og stress kan bidra til at forkjølelse på sommertid varer noe lenger enn resten av året, sier Ole Voxen, øre-, nese- og halsspesialist ved Bogstadveien Øre Nese og Hals.

En myte

Han mener at begrepet «sommerforkjølelse» er en myte.

– Det er i hvert fall ikke et medisinsk begrep. Forkjølelse er en virussykdom som kan forekomme sommer som vinter, sier Voxen.

Likevel er han enig i at en forkjølelse for noen kan henge i lenger på sommeren enn i de mer kjølige månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye reising og omgang med nye mennesker på sommeren, kan gi immunforsvaret et lite sjokk i møtet med nye virusvarianter vi ellers ikke ville støtt på.

– Forkjølelse smitter i form av dråpesmitte, og er svært smittsom, sier øre-nese-halsspesialisten.

Les også: Derfor blir du syk på fridagen

Forkjølelse eller allergi?

Forskjellen på forkjølelse og pollenallergi er ifølge eksperter dessuten nokså liten, så om sommeren kan du lett bli lurt til å tro at du er forkjøla uten å være det.

– Symptomene på pollenallergi og forkjølelse er ofte ganske like - med tett og rennende nese, nysing og generell slapphet, sier farmasøyt Åse Storfjell Olven i Vitusapoteket.

Les også: Husk vaksine før ferieturen

Saken fortsetter under bildetALLERGI ELLER FORKJØLELSE: Symptomene på pollenallergi og forkjølelse er ofte ganske like - med tett og rennende nese, nysing og generell slapphet. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox ALLERGI ELLER FORKJØLELSE: Symptomene på pollenallergi og forkjølelse er ofte ganske like - med tett og rennende nese, nysing og generell slapphet. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Symptomene

Dette er symptomene på forkjølelse:

  • Hoste
  • Sår hals
  • Tett og rennende nese
  • Slapphet
  • Rød, øm og sår nese
  • Slimhoste
  • Tørrhoste
  • Feber