Brystvorter på mennDerfor har menn brystvorter

Hvorfor har egentlig menn brystvorter?

MANNLIGE BRYSTVORTER: Vi vet jo alle hvilken funksjon kvinnens brystvorter har, men også menn har brystvorter. Hvorfor det egentlig? © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
MANNLIGE BRYSTVORTER: Vi vet jo alle hvilken funksjon kvinnens brystvorter har, men også menn har brystvorter. Hvorfor det egentlig? © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Noen faktorer som kan øke risikoen for å utvikle brystkreft hos menn
Alder Risikoen for å utvikle brystkreft øker med alderen, og de fleste tilfeller oppstår hos menn over 60 år. Men, også yngre menn kan rammes.


Fedme- Overvekt ser ut til å øke risikoen for å utvikle brystkreft.

Arv- Arvelig betinget kreft er mer vanlig hos menn enn hos kvinner. Mens ca. 20 % av brystkrefttilfellene hos menn antas å ha en genetisk knytning, er tilsvarende tall for kvinner 5 – 10 %.

Klinefelter’s syndrom- Er en medfødt sykdom som skyldes feil i kroppens arvemateriale. Menn med denne sykdommen har ca. 20 % økt risiko for å utvikle brystkreft enn hva gjennomsnittet er for menn.

Strålebehandling- Personer som tidligere har fått strålebehandling mot brystregionen

Vi vet jo alle hvilken funksjon kvinnens bryst har, men også menn har brystvorter. Hvorfor det egentlig?

Det kan føres tilbake til den felles malen for de to kjønnene tidlig i fosterstadiet.

- Svaret på hvorfor menn har brystvorter ligger nemlig i evolusjonsteorien, forklarer Rebecca Carver, PhD ved det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Så ifølge Illustret Vitenskap er altså menns brystvorter helt overflødige.

Voksende bryster kan bety dette

Også mannens bryster er påvirket av hormonelle svingninger.

Forstørrelse av det ene eller begge mannlige bryst på grunn av økning av kjertelvevet betegnes på fagspråket for gynaecomastia.

Dette kan ifølge Norsk Helseinformatikk komme av flere årsaker, blant annet; kronisk nyrekreft, testikkelkreft, høyt stoffskifte, skrumplever, medikamenforårsaket, eller stoffbruk.

Mannlige bryster kan produsere melk

Menn er også født med melkekjertler, og noen menn har dermed melk, eller potensiale til melk, i brystene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fenomenet kalles mannlig laktasjon, og vil si dannelse og sekresjon av melk i melkekjertlene, hos menn og andre pattedyrhanner. I likhet med kvinner har menn også brystvev, men kvinnens vev er mer utviklet enn mannens.

- Det er argumentert for at menn kan klare å produsere noe melk, har Mette Ness Hansen, jordmor og rådgiver i Nasjonal kompetansetjeneste for amming, tidligere uttalt til Klikk.no.

Hun har hørt om menn som har melk i brystene, men tror ikke det er snakk om store mengder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

IKKE BARE KVINNER: Også menn kan utvikle brystkreft.

Brystvorter på menn © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Også menn kan få brystkreft

Siden menn har brystvev kan det også utvikles kreftsvulster her.

Vivian Johan Skumsrud er organisasjonskonsulent i Brystkreftforeningen. Hun forklarer til Kvinneguiden at menn som får brystkreft ofte kommer for sent til behandling.

- Dette skjer blant annet fordi det er ikke allment kjent at menn også kan få brystkreft. Symptomer blir derfor neglisjert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det fører til at sykdommen noen ganger først blir diagnostisert når den har spredd seg til andre organer. Tidlig diagnose er avgjørende for utfallet. Det er derfor viktig at enhver mistanke blir sjekket ut så hurtig som mulig.

Dette er symptomene på brystkreft hos menn

- Det mest vanlige symptomet er en smertefri kul nær sentrum av brystet – tett opp til brystvorten (det er her brystvevet normalt sitter hos menn), men dette utelukker ikke at svulster også kan oppstå et stykke unna brystvorten, opplyser Skumsrud.

Hun understreker at det er viktig at slike kuler ikke bagatelliseres som fettkul, muskelknute eller lignende uten nærmere undersøkelse.

- For å fastslå om du har brystkreft gjennomføres en såkalt "trippeldiagnostikk" bestående av mammografi, ultralyd og vevsprøve.

Brystkreft rammer ikke mange menn

Rådgiver Idun Brænden Stenseth ved Kreftforeningens svaretjeneste, Kreftlinjen, understreker at brystkreft sjelden rammer menn.

- Det er mindre enn 20 tilfeller i året. Sykdommen arter seg på samme måte som hos kvinner og behandles i utgangspunktet etter de samme prinsipper.

Les også:

Derfor er flaskevann datostemplet

Derfor stinker ånden din om morgenen

Faren er stor for at du har én av disse sykdommene

Så lett får du fotsopp