Meny

Derfor kan du oppleve prikker i synsfeltet

MOUCHES VOLANTES: De fleste av oss opplever fra tid til annen en prikk i synsfeltet vårt. Derfor oppstår de.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av oss opplever til tider prikker eller skygger i synsfeltet vårt. Her får du vite hvorfor.

Du har sikkert sett dem — de små, uskarpe flekkene som svever omkring rett for øynene dine. Du legger kanskje spesielt godt merke til dem når du leser eller ser mot en lys vegg eller en skyfri himmel.

Disse prikkene befinner seg i glasslegemet, den væsken som fyller øyeeplets indre. Fordi prikkene er bak øyets linse, fortsetter de å være uklare.

Og fordi glasslegemet er en geléaktig masse som ikke er stort tykkere enn vann, kan de sveve og danse rundt når du prøver å feste blikket på én av dem.

Dette har gitt dem den medisinske betegnelsen mouches volantes, som betyr «flygende fluer».

Prikkene kommer med alderen

Øyvind Krogh er optiker ved Krogh Optikk Ski. Han forklarer til Kvinneguiden disse prikkene oppstår av flere årsaker, men at de er en vanlig aldringsendring inne i øyet.

- Både celler som flyter rundt inne i øyet, men også uklarheter i glasslegemet (som ligger bak inne i øyet) gir skygger eller prikker som kan sees mot en hvit bakgrunn.

- Det er helt normalt at man fra begynnelsen av 20års alderen og senere vil oppleve dette. Antall skygger vil normalt øke med alderen.

Les også: Når synet smuldrer opp

Mange prikker i synsfeltet

Krogh påpeker at mouches volantes i utgangspunktet ikke behandles.

- Men dersom du plutselig opplever mange (10-15) prikker/skygger i synsfeltet skal du undersøke dette raskt for å finne årsaken.

Øynene endrer seg med årene

Fagsjef og optiker i Synsam Norge Olav Torgersen forklarer til Kvinneguiden at Mouches volantes har mange navn, mest brukt i optiske miljøer er «floaters» mens på folkemunne ofte kalles «mygger».

- Ser vi på anatomien til et øye består det av et forkammer og ett bakkammer, som skilles av iris. Bakkammeret er fylt av en stor væskeball, kalt corpus legemet. Den minner om en gele, og fyller hele hulrommet i øyet.

Videre forklarer fagsjefen at siden alt lys passerer gjennom denne gelen må den være helt gjennomsiktig, noe den også er i ung alder.

Saken fortsetter under bildetØYET: Anatomien til et øye består det av et forkammer og ett bakkammer, som skilles av iris. Bakkammeret er fylt av en stor væskeball, kalt corpus legemet. Den minner om en gele, og fyller hele hulrommet i øyet. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos ØYET: Anatomien til et øye består det av et forkammer og ett bakkammer, som skilles av iris. Bakkammeret er fylt av en stor væskeball, kalt corpus legemet. Den minner om en gele, og fyller hele hulrommet i øyet. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

- Men i løpet av årene endres sammensetningen noe, og faktisk krymper denne geleklumpen litt. Når disse endringene skjer dannes det små trådlignende elementer, og disse samler seg i enkelte tilfeller til større strukturer. Og det er disse som blir liggende å flyte rundt inne i øyet.

Prikkene kommer og går

Optikeren forklarer at hvis de hadde ligget på samme sted hele tiden ville vi ikke sett de, men siden de flytter på seg kan vi se de.

- Dette forklarer hvorfor mouches volantes kommer og går i perioder. Enkelte perioder ligger de stille, før de begynner å flytte på seg igjen.

- De er der hele tiden, men vi ser de lettest mot en lys bakgrunn.

Les også: Slik kan blinde se igjen

Prikkene er plagsomt for noen

Øyelege Kjell Gunnar Gundersen ved Privatsykehuset Haugesund understreker at Mouches Volantes er noe så og si alle opplever fra tid til annen.

- Folk har ulik terskel for om de opplever/plages av dette

- Enkelte kan oppfatte dette som svært plagsomt. Hjernen har en effektiv evne til å "filtrere" bort opplevelsen av Mouches Volantes, men noen klarer ikke å avfinne seg med dette

Bli kvitt prikkene i synsfeltet

Noen ganger forstyrrer prikkene synet, ofte mens du for eksempel leser. Hvis det dukker opp en direkte i synslinjen din, er det ifølge Hospitalclinica Benidorm best å bevege øynene, noe som gjør at den innvendige væsken danner strømvirvler og flytter på punktet.

Vi er alle mer vant til å flytte øynene fra den ene siden til den andre, men det å se oppover og nedover forårsaker andre strømninger inne i øyet og kan være mer effektivt for å fjerne fluene.

Optiker Torgersen påpeker at hvis det er svært plagsomt, samt i ekstreme tilfeller, kan du skifte ut/skylle øyet innvendig.

- Dette gir ofte gode resultater, men er en krevende prosess.

- En annen måte å behandle dette på er å benytte laser. Med laseren deler man opp eventuelle uklarheter i små deler som ikke sees.

Torgersen understreker at de fleste av oss ikke er så plaget at det krever behandling.

Les også:

Her er den egentlige grunnen til at vi har sex

Faren er stor for at du har én av disse sykdommene

Så lett får du fotsopp

Anoreksi - Kristin døde nesten to ganger

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus