Meny

Strekker ferien litt lenger

MOTIVASJON: Kjente instruktører trekker kunder for treningsferiearrangørene. Kari Jaquesson trimmer Jomfrureisers kunder på blant annet Korsika og Mallorca. (FOTO: Jomfrureiser)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere nyter ferien med svette i pannen, blodsmak i munnen og melkesyre i lårene.
Finn din treningsferie

* Jomfrureiser: Tilbyr mange ulike typer treningsferier for kvinner, for eksempel «Trim & Spa» i Budapest, «Max forbrenning» i Nordmarka og «Trim med Kari Jaquesson» på Korsika.

* Inspiratour: Arrangerer «Boot camp» treningsleir i Spania.

* Maxpulse – Aktive reiser: Har treningsferier til Tyrkia der man selv kan velge hvor mange gruppetimer man vil være med på. Aktivitetene som tilbys er blant annet yoga, zumba, styrke, stavgang, sirkeltrening, aerobic, step og sykling.

* Apollo: Har en egen gigantisk sportsresort i Fuerteventura der det arrangeres ulike typer treningsuker som «Kom-i-form» og «Triatlon».

* Tide Reiser: Tilbyr treningsuke med Yngvar Andersen (kjent fra NRK) i Dubrovnik.

* Imara Sport: Arrangerer treningsreiser til Algarvekysten med alt fra pilates til kampsport på dagsplanen.

* Solia: Camp Solia på Fuerteventura er en allsidig treningsuke med både treningsøkter og foredrag.

* Havfruereiser: Har spesialisert seg på reiser for kvinner, deriblant treningsreiser til Kroatia og Madeira.

* Ving: Har ikke egne treningsferier, men på Sunwing Family Resort-hotellene tilbys ulike gruppetimer fra treningskjeden SATS, i tillegg til aktiviteter som vannaerobic og strandvolleyball.

* Star Tour: Lanserer i sommer «Magic Life»-hotellene, der man kan kombinere sol og varme med trening. Aktivitetene spenner fra typiske gruppetreningstimer som spinning, zumba og aerobic til vannsport som seiling, windsurfing og wakeboard.

Drømmer du om en ferie med lange, late dager i strandstolen, god mat og mye drikke? Sjansen er til stede for at ferieharmonien blir forstyrret av friskuser som starter dagen med lett jogging mellom strandstolene, fortsetter med vannaerobic i hotellbassenget og runder av dagen med kamprop i resepsjonsområdet.

– Treningsinteressen i befolkningen er stigende, og det gir seg også utslag i hvordan vi ferierer, sier Rolf Forsdahl, direktør for reiseliv i hovedorganisasjonen Virke.

– Trening er rett og slett prioritert for folk. For noen blir et to-tre ukers avbrekk fra treningen for mye, og de søker seg til steder med treningsmuligheter, fortsetter han.

Les også: Kort tøying har null effekt

Spreke valgmuligheter

Alternativene for dem som vil holde seg i form i ferien, er mange. Klassikerne er fot- og sykkelturer, men flere aktører har de siste årene også spesialisert seg på rene treningsferier med ulike typer gruppetrening.

Også de store charteroperatørene har kastet seg på treningstrenden. Både Solia og Apollo arrangerer treningsuker i Fuerteventura, mens Ving tilbyr gruppetimer fra treningskjeden SATS på noen av sine hoteller. Star Tour lanserer i sommer «Magic Life»-hotellene, hoteller med et bredt spekter av sporty aktiviteter, fra spinning til seiling.

En av de første til å tilby treningsferier var Jomfrureiser, et reisebyrå kun for kvinner.

– For 21 år siden lette jeg etter en ferie der jeg kunne trene og komme i form. For meg som for mange andre er det vanskelig å få tid til trening i en hektisk hverdag, forteller gründeren av Jomfrureiser, Charlotte Ehde-Eliassen.

På den tiden var det imidlertid ingen som tilbød en slik gruppetur hun var ute etter, så Ehde-Eliassen arrangerte like godt sin egen. Turen til Tyrkia med norsk instruktør og trening morgen og kveld var så vellykket at én tur i dag er blitt til femti i året. Konseptene er alt fra «Slim & fit cruise» i Kroatia til «Max forbrenning» i Nordmarka. Og hardtrening kan være på sin plass, neste år arrangerer Jomfrureiser tur til Roma maraton. Ifølge Ehde-Eliassen er trenden nemlig at også kvinner vil ha et arrangement å trene mot.

Les også: – Jeg synes vi er sunne forbilder

Overtrening

En av de nyere aktørene innen svette ferier er Maxpulse, som hadde sin første testtur for tre år siden. Maxpulse tilbyr treningscamper der deltakerne kan velge mellom et stort antall aktiviteter hver dag og selv sette sammen sitt eget dagsprogram. Som har en tendens til å bli for hardt.

– En del av deltakerne setter av tid til å kose seg også, tusle i byen eller gå på spa. Men tendensen er at folk blir litt for ivrige. Det er viktig å hvile også, og ta hensyn til at temperaturen er en annen enn i Norge, sier daglig leder Jørn Balslev.

Blant deltakerne er både folk som ønsker å komme i gang, og folk som allerede trener mye. Og jentene er i klart flertall.

– Guttene foretrekker ofte å trene for seg selv, men det har hjulpet på kjønnsbalansen å tilby sykling og løping også, forteller han.

Les også: Ta tempen på treningen

Populære instruktører

Tross treningsiveren prøver aktørene gjerne å lokke med det lille ekstra for å få kundene med på ukeslange treningsøkter.

– Det er ingen tvil om at kjente navn selger, sier Ehde-Eliassen i Jomfrureiser, som kan lokke med blant annet Kari Jaquesson, Lene Alexandra Øien og Ingrid Kristiansen. Tide Reise har fått treningsekspert i NRK, Yngvar Andersen, med på laget.

Har du dårlig samvittighet for at du ikke er blant dem som planlegger å brenne kalorier med Jaquesson i solsteken i sommer, kan Rolf Forsdahl i Virke trøste med at treningstrenden ikke er så stor som man kan få inntrykk av.

– Det har gått litt sport i å snakke om at man trener. Andelen som reiser på en ren treningsferie, er fortsatt mye mindre enn andelen som velger en ren avslapningsferie. Riktignok ser vi at mange ønsker å reise til et sted med treningsmuligheter. Men når det kommer til stykket, er det nok en del som aldri tar fasilitetene i bruk, påpeker han.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus