DIABETESÅtte overraskende tegn på diabetes

VAGE TEGN: Symptomene på diabetes kan være vage. Føler du deg for eksempel mye trøtt og sliten, kan det være greit med en liten legesjekk. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.
VAGE TEGN: Symptomene på diabetes kan være vage. Føler du deg for eksempel mye trøtt og sliten, kan det være greit med en liten legesjekk. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du mye trøtt eller deppa, kan det skyldes diabetes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hyppige soppinfeksjoner eller ereksjonsproblemer kan være symptomer på diabetes.

Noen symptomer dukker opp tidlig, men mange går med flere småplager i lengre tid før diagnosen diabetes stilles. Går man for lenge kan det i verste fall ende med hjerteinfarkt, slag, blindhet, ødelagte nerver og andre alvorlige komplikasjoner.

Nå er det kommet en app til mobiltelefon kalt DiabetesGuard, det er en tjeneste som kan gi større trygghet for den som har diabetes, men også for de pårørende.

Vage tegn

- Diabetes type 2 er vanligst hos voksne, men kan også oppstå hos ungdom. Denne formen for diabetes utvikler seg saktere enn diabetes 1, og det er derfor ofte vanskeligere å oppdage at man har sykdommen, sier kommunikasjonsrådgiver i Diabetesforbundet Margrethe Aulie.

Les også: Slik påvirker søtstoffene blodsukkeret

Mange av symptomene på diabetes, som trøtthet, tristhet, treg mage tørste og økt vannlating, er ganske vage, og det kan derfor ofte ta tid før man bestiller legetime for en helsesjekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store mørketall

- Det er altfor mange som har sykdommen lenge før diagnosen stilles, bekrefter veileder i Diabetesorbundet og leder for Diabeteslinjen Nina Rye.

Hun anslår at det antageligvis er like mange i Norge med uoppdaget type 2-diabetes som det er pasienter som har fått diagnosen.

Rundt 350.000 nordmenn har diabetes type 2, ifølge Diabetesforbundet. Halvparten av disse 350.000 har diabetes uten selv å vite om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ødelegger nerver

Og det å gå rundt med ubehandlet type 2-diabetes er svært uheldig.

- Over tid vil dette ødelegge nerver og små blodkar i både øyne, nyrer og hjerte. Samtidig økes risikoen for aterosklerose eller åreforkalkning i de store arteriene, sier Rye.

Blir man gående lenge, kan dette igjen medføre hjerteinfarkt og slag.

Les også: Den moderne epidemien på fremmarsj.

Kjenn din egen risiko

Det er derfor viktig både å kjenne symptomene og å kartlegge sin egen risiko for diabetes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En slik kartlegging kan fastlegen hjelpe deg med, eller du kan foreta den selv med en enkel risikotest på nett.

- Når man vet at man har høy risiko, er det mye man kan gjøre for å forhindre eller forsinke denne utviklingen. Man kan nemlig senke risikoen betraktelig ved å legge om kostholdet, leve sunnere og være mer fysisk aktiv, sier Aulie.

Her er tegnene du bør være på vakt for:


1. Soppinfeksjon og urinveisinfeksjon

For kvinner er stadig tilbakevendende soppinfeksjoner et vanlig, tidlig tegn på diabetes. Dette skyldes at bakterier stortrives i et miljø med mer sukker. Av samme grunn er det mange diabetikere som plages av urinveisinfeksjon.

Diabetikere har en tendens til å få fotsopp oftere enn andre.

2. Sår som ikke vil gro

Diabetes kan påvirke nervene og føre til redusert følelse i føttene. Dette gir grobunn for skader og sår som ikke gror.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Potensproblemer

Diabetes kan føre til ereksjonsproblemer fordi sykdommen kan skade blodkarene i penis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Uklart syn

Uklart syn, dobbelt syn, problemer med å fokusere og lese og andre synsforstyrrelser kan være et tegn på høyt blodsukker. Dette skyldes at høyt blodsukker kan føre til at væske blir trukket ut av øyelinsen.

5. Nummenhet i hender og føttene

Diabetes kan føre til skadde nerver, og et symptom på dette er at du føler deg nummen i hender og føtter.

6. Tretthet og depresjon

Når det ikke er nok insulin til å få sukker inn i cellene, vil muskler og organer tappes for energi. Da kan du føle deg trøtt og mer sulten enn ellers.

Ifølge Diabetesforbundet er det flere internasjonale studier som dokumenterer at det er en nær sammenheng mellom livsstilssykdommer som diabetes 2 og depresjon.

– Livsstilssykdommer øker ikke bare risikoen for depresjon . Det virker også andre veien. Depresjon kan også øke risikoen for livsstilssykdommer, sier forsker Kari Kvaal ved Høgskolen i Oslo, til forskning.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

7. Vekttap

Selv om økt sultfølelse kan føre til at du spiser mer, kan du oppleve å gå ned i vekt. Fordi kroppen ikke klarer å forbrenne sukker, skilles dette ut i urinen. Kroppen vil da bruke alternativt drivstoff og tære på muskler og fettlag.

8. Høyt blodtrykk

Personer med diabetes har en økt forekomst av høyt blodtrykk, og de fleste pasienter vil ha behov for medisiner for å senke blodtrykket. Høyt blodtrykk er imidlertid ikke nødvendigvis et symptom i seg selv.


Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Dette betyr drømmene dine

Sjekk om du er A- eller B-menneske

Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Fem tegn på at du får for lite søvn