Fødselsrifter

Unngå å revne under fødselen

RIFTER: Redd for å revne under fødselen? Prøv disse tipsene her. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
RIFTER: Redd for å revne under fødselen? Prøv disse tipsene her. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Noen enkle grep kan redusere faren for revning under fødselen. Men virker de?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grader av fødselsrifter

Grad 1: Overfladisk skade av hud i perineum eller skjedens slimhinne.

Grad 2: Dyp perinealskade med skade på muskulatur i perineum. Et klipp, episiotomi, regnes også som grad 2.

Grad 3: Skade av perineum der lukkemuskulaturen rundt endetarmsåpningen er helt eller delvis avrevet.

Grad 4: Større skade av perineum der slimhinnen i endetarmen er ødelagt.

Kilde: Sykepleien.no


Slik kan du forebygge revning

1. Bringebærblad:

Bladene på bringebærplanten har i århundrer vært brukt som urtemedisin ved graviditet, fødsel og amming. Te av bringebærblader, eller bringebærblad-kapsler, skal styrker vevet og virke på muskulaturen i livmoren. Det gjør at livmoren jobber mer aktivt, noe som kan redusere sjansene for å revne. Dette er imidlertid ikke bevist.

2. Masser mellomkjøttet:

Siste måneden av svangerskapet kan du massere mellomkjøttet med for eksempel jordnøttolje ti minutter hver dag. Dette er for å gjøre huden mer elastisk. Ifølge overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus, Elham Baghestan, er det imidlertid ikke forskning som bekrefter om dette har en effekt.

3. Unngå underlivssopp:

Sopp i underlivet svekker slimhinnekvaliteten, noe som øker sjansene for revning. For å bygge opp slimhinnen og unngå sopp bør du spise sunt og kutte ned på sukker og gjær og tilføre snille tarmbakterier, mener homøopat og akupunktør Anette Heggemsnes.

Skrekkhistorier om kvinner som revner fra underlivet til langt opp på ryggen er ikke morsom lesning for gravide. Men faktum er at de fleste revner under fødselen.

– Cirka 70 prosent får rifter under fødselen, men de fleste er mindre alvorlige rifter (grad 1 og 2). De alvorlige riftene som blant annet kan føre til analinkontinens er det kun rundt 2 prosent som får. Disse var vanligere før, men det har blitt gjort mange tiltak for å redusere dem, forteller Elham Baghestan, overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus.

Baghestan disputerte tidligere i år med en doktorgradsavhandling om fødselsrifter, hvor hun også fant hvilke kvinner som er mest utsatte for alvorlige fødselsrifter:

  • – Mødre over 30 år.
  • – Førstegangsfødende.
  • – Mødre med tidligere keisersnitt.
  • – Afrikanske og asiatiske mødre.
  • – Mødre forløst med tang eller vakuum.
  • – Mødre som føder et stort barn.
  • – Mødre som føder på en stor fødeinstitusjon.

Revnet du under fødselen? Del din erfaring her.

Les også: - Du kan trene frem til du ligger på fødestua

Ekspertene strides

Det finnes imidlertid noen grep du kan gjøre i løpet av graviditeten som skal forhindre fødselsrifter. Ekspertene strides imidlertid om hvorvidt de virker eller ikke.

– Mye av det som anbefales er nok kjerringråd. Bringebærblad-te har jeg for eksempel aldri hørt om, sier Baghestan.

Det eneste tiltaket med dokumentert effekt, er ifølge Baghestan varme kluter mot mellomkjøttet under fødselen.

– Dette kan redusere faren for alvorlige fødselsrifter, og blir mye brukt her på Kvinneklinikken. Varme omslag skal bidra til å tøye vevet, forteller Baghestan.

– Å føde på krakk og i stående stilling er forbundet med økt risiko for alvorlige rifter. Alle fødestillinger som tillater jordmor å ha bra oversikt over mellomkjøttet og kunne støtte den under fødselen er bra, legger Baghestan til.

Les også: Sommerbarn gir hodebry ved fødeavdelingene

Begrens gjær og sukker i kosten

Homøopat og akupunktør Anette Heggemsnes ved Frøyaklinikken i Oslo er opptatt av å tilrettelegge for at den gravide skal ha minst mulig problemer med revning under fødselen. Det viktigste ifølge henne er å passe på at du ikke får sopp i underlivet.

– Når en kvinne kommer til oss med sopp i svangerskapet er vi opptatt av å bedre slimhinnen hennes til fødsel. Ved soppinfeksjon blir huden i skjedeåpningen og slimhinnen i skjeden mye mer skjør og stram, dermed kan man lettere revne, forteller hun.

For å forhindre soppdannelse anbefaler Heggemsnes den gravide å spise sunt og begrense sukker og gjær i kosten og tilføre snille tarmbakterier.

Les også: Føder hjemme uten hjelp

Be om en hjelpende hånd...

Et tips mange gravide har hørt om er å massere mellomkjøttet for å unngå revning.

– Dette kan du begynne med siste måneden av svangerskapet. Grunnen til at massering av mellomkjøttet kan hjelpe mot revning er at det gjør huden mer elastisk.

– Mange bruker jordnøttolje, men mandelolje eller Weledas fødselsforberedende olje er også gode alternativer, forteller Heggemsnes.

Dette kan du gjøre selv etter toalettbesøk eller i sengen på kvelden. Du kan også be om en hjelpende hånd fra din partner.

– Jeg anbefaler ca. ti minutter med massering hver dag. Det trenger ikke å være sammenhengende, så du kan godt gjøre litt etter hvert dobesøk, oppfordrer Heggemsnes.

Lurer du på hvordan du kan massere mellomkjøttet? Ta en titt på denne videoen her:

Les også:

Derfor synes pappa at fødselen er ekkel

Bedre orgasmer etter fødsel

Dette pakker du i sykehusbagen

Dette sier pappa på fødestua

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy