Migrene kan være vanligere enn antatt

Funn fra en ny norsk studie antyder at flere enn tidligere antatt kan lide av migrene. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Funn fra en ny norsk studie antyder at flere enn tidligere antatt kan lide av migrene. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Nevrologer oppgir en mye høyere forekomst av migrene enn gjennomsnittet i befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en ny norsk studie, utført under ledelse av Karl B. Alstadhaug, spesialist i nevrologi ved Norlandssykehuset.

35 prosent av de 245 nevrologene som deltok i undersøkelsen oppga at de noen gang hadde hatt migrene – 26 prosent i løpet av det siste året.

Dette er over dobbelt så høyt som hos befolkningen ellers. På verdensbasis har man antatt at elleve prosent har hatt et migreneanfall det siste året.

Studien er omtalt i en sak av nyhetsbyrået Reuters, publisert i blant annet Chicago Tribune.

Setter presise diagnoser

Nevrologer er leger som har spesialisert seg på sykdommer i hjernen og nervesystemet, deriblant hodepine. Forskerne mener tallet kan være høyere blant nevrologer fordi de gjennom sin ekspertise er i stand til å sette presise diagnoser selv.

De konkluderer derfor med at resultatene fra studien kan gi det mest presise estimatet på den sanne forekomsten av migrene i befolkningen i sin helhet.

Les også: Migrene kan gi depresjon

Det kan imidlertid være at undersøkelsen er preget av skjevhet i utvalget, også kalt seleksjonsbias. Alle registrerte nevrologer i Norge mottok undersøkelsen, men over en tredjedel svarte ikke. Det kan derfor hende at flere av de som lider av migrene valgte å svare, fordi de er mer interessert i sykdommen.

Alstadhaug mener imidlertid ikke det kan forklare resultatene. Bare én av respondentene svarte at deres egen migrene hadde ført til at han eller hun ble nevrolog. Dessuten ville resultatet fortsatt blitt så høyt som 17 prosent om alle de som unnlot å svare var migrenefri.

- Ikke mer legebesøk

Alstadhaug synes ikke funnet bør føre til at flere oppsøker legen på grunn av hodepine. Under halvparten av nevrologene med migrene har brukt reseptbelagte legemidler, og han mener det betyr at migrenen de har er av mildere art.

Han får støtte av nevrologiprofessor Randolph Evans ved Baylor College of Medicine i Houston:

– Hvis smertestillende som selges over disk fungerer, hvorfor bruke en resept? Hvorfor bruke en elefant for å drepe en mygg?, sier han til Reuters.

Les også:

Migrenemedisin trekkes fra markedet

Slik lever du best med migrene

- Genfeil kan gi migrene

Har funnet mulig årsak til migrene

Les mer om helse

Les flere nyheter

Personvernpolicy