Nakkesmerter

Dette hjelper mot nakkevondt

UTBREDT: En av fem har kroniske nakkesmerter, det vil si smerter i mer enn tre måneder. Verst rammet er kvinner og yrkesaktive, viser forskning. (Foto: Colourbox)
UTBREDT: En av fem har kroniske nakkesmerter, det vil si smerter i mer enn tre måneder. Verst rammet er kvinner og yrkesaktive, viser forskning. (Foto: Colourbox)

Mirakelkuren finnes ikke, men trening hjelper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trening eller behandling?
Selv om det ikke finnes noen spesifikk, anbefalt behandling for personer med normale eller ufarlige nakkesmerter kan man konkludere med følgende ut i fra dagens forskning:

- Trening hjelper mot både akutte og langvarige nakkesmerter, og virker forebyggende.

- Behandling som innebærer tidlig aktivisering, altså ikke ro og hvile, har best effekt.

- Det finnes ingen entydig dokumentasjon på hva slags treningsmetoder eller behandling som er best.

- Treningsøvelser kan ha like bra langtidseffekt på nakkesmerter som behandling med kiropraktikk, fysioterapi og leddmobilisering.

-Trening sammen med leddmobilisering/manipulasjon har vist god effekt i behandling av nakkesmerter uten nerverotsaffeksjon.

Mellom 30 og 50 prosent av befolkningen rapporterer om nakkesmerter i løpet av ett år. Én av fem nordmenn har daglige smerter, og verst rammet er kvinner. Nakkesmerter er faktisk mer utbredt enn ryggsmerter blant norske kvinner.

Ingen mirakelkur for «nakketrøbbel»

Hvorfor så mange plages av nakkesmerter, kan ikke ekspertene si med sikkerhet. Noen peker på moderne livsstil, stress og psykologiske faktorer. Andre er opptatt av kjønnsforskjeller, hormoner og anatomiske forskjeller. Arv er et tredje stikkord.

– For den som har havnet i «nakketrøbbel», er det å få hjelp i tide uansett det aller viktigste. Mange får ikke det i dag, ifølge nakkekontakt Rita Westre i Ryggforeningen.

Hun ber derfor folk om å stå mer på kravene når de får nakkeproblemer. Alt for mange henvises for sent fra fastlege til spesialist, og da kan plagene ha forverret seg såpass at selv ikke det som er siste utvei for enkelte, nakkekirurgi, vil kunne hjelpe.

En operasjon er uansett ingen «quick fix» det heller, ifølge Westre, som selv er nakkepasient og har operert.

– Det finnes ingen raske mirakelkurer mot langvarige nakkeplager, bekrefter manuellterapeut og forsker på feltet, Tor Inge Andersen.

Han bekrefter også at den største utfordringen dessuten er den store gruppen nakkepasienter med langvarige plager som verken kan eller bør opereres, altså nakkepasienter med diffuse symptomer, der man kan utelukke prolaps eller andre alvorlige tilstander.

Les også: Ikke dropp treningen helt i ferien

Trening gir smertelindring

Som ansatt ved Senter for smerte og sammensatte lidelser ved St. Olavs Hospital i Trondheim kan likevel Tor Inge Andersen si følgende med en viss faglig tyngde:

– Det finnes ingen gode medisiner som hjelper mot langvarige muskel- og skjelettsmerter. Alle medisiner har bare kortvarig effekt. Dessuten har de bivirkninger.

- Trening er det nærmeste vi kommer bivirkningsfri smertelindring. Etter 20 minutters fysisk aktivitet med en viss fart på hjertepumpa, begynner kroppen å frigjøre smertelindrende endorfiner og andre hormoner.

– For de aller fleste pasienter er det mulig å sy sammen en pakke med spesifikk trening for å bedre nakkefunksjonen, generell trening og litt kondisjonstrening. Vi må bare finne riktig nivå for den enkelte. Det finner vi ut med litt prøving og feiling, sier Andersen.

Akkurat som han har sett folk med akutte og invalidiserende smerter blir bra igjen etter operasjoner, har han sett at det er mulig å trene seg unna en operasjon og holde seg i arbeidslivet til tross for kroniske plager.

Han ser gode resultater av kombinasjonen nakkeøvelser, manuell leddmobilisering, veiledning og smertemestring.

Les også: - Trening bremser aldringsprosessen

Nakkeplager og livsstil

Hvorfor så mange plages av nakkesmerter, kan ikke ekspertene si med sikkerhet. Noen peker på moderne livsstil, stress og psykologiske faktorer. Andre er opptatt av kjønnsforskjeller, hormoner og anatomiske forskjeller. Arv er et tredje stikkord.

– Diagnostikk og utredning av nakkesmerter har hittil hatt størst fokus på de alvorligste tilstandene. Vi vet for lite om de mer normale, men langvarige nakkeplagene som særlig kvinner lever med. Fordi årsakene er sammensatt ender mange opp med en evig vandring fra den ene behandleren til den andre – uten annen effekt enn kortvarig smertelindring. Det de trenger er skreddersydd behandling og individuell veiledning, kombinert med trening. Det er her vi ser de gode resultatene, sier professor i nevrologi, John-Anker Zwart.

Basert på data fra Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT) begynner forskerne likevel å få et godt bilde av risikofaktorer og beskyttende faktorer når det gjelder nakkeplager.

En sunn livsstil er og blir et viktig stikkord. Lite fysisk aktivitet, overvekt, statiske arbeidsstillinger og røyking kommer høyt oppe på listen over risikofaktorer, sier Zwart som forsker på feltet sammen med blant andre Tor Inge Andersen.

- De som klarer seg best, er kvinner og menn som er fysisk aktive minst to–tre ganger i uken, som har stabil vekt og er røykfrie. Røyking påvirker blodsirkulasjonen, trolig også til mellomvirvelskivene i ryggen som dermed får dårligere «ernæring», sier han.

Les også: Kaffe kan lindre nakke- og skuldersmerter

Nakkeøvelser:

Disse 7 øvelsene er gull for nakken

Det hjelper ikke å trene kun nakken, hvis du har vondt i nakken. Her er syv enkle styrkeøvelser du kan gjøre hver dag.

–Start forsiktig med få repetisjoner og øk etter hvert som øvelsene sitter, sier fysioterapeut Kristine Mikkelsen ved Klinikk for Alle på Majorstua i Oslo. Hun råder alle sine pasienter til å investere i en enkel treningsmatte og strikk, som fås kjøpt for en billig penge på vanlige sportsbutikker. Da får du litt polstring og bedre treningseffekt.

–I tillegg til å gjøre øvelser bør du være bevisst kroppsholdning og kjenne etter hvordan rygg og nakke har det når du sitter, står og går, lyder påminnelsen fra fysioterapeut Mikkelsen.

Les også:

Gikk med brukket nakke i 60 år

Pasient hadde stiv nakke - tok fyr

Armer og bryst:

1. MED ÅPNE ARMER:

Trekk pusten dypt inn og strekk armene rett ut. Brystet fram og tomlene opp. Hold i 10 sekunder og gjenta 3-5 ganger. Her skal du kjenne at det strekker både i bryst og armer

2."HENDENE" PÅ RYGGEN:

Ta hendene bak på ryggen, hold tak i det ene håndleddet, og dra albuene godt bak. Gjør gjerne øvelsen flere ganger i løpet av dagen og kjenn at du får en god strekk på bryst og armer.

Oslo/studio 20120127; Bedre Helse: Nakkeproblemer Modell: Cecilie Oslo/studio 20012012; Bedre Helse: Nakkeproblemer Modell: Cecilie Nakkeøvelser. Til temasak om nakkesmerter Bedre Helse nr. 4- 2012=

1. Strekk foran med åpne armer (venstre) og 2. Strekk bak (til høyre). (Foto: Petter Berg)

Nakke-nakke-nakke

3. HODERULLING:

Vri hodet forsiktig og sakte fra side til side. Det er ikke nødvendig å bruke hendene for å få en ekstra strekk.

Oslo/studio 20120127; Bedre Helse: Nakkeproblemer Modell: Cecilie Oslo/studio 20012012; Bedre Helse: Nakkeproblemer Modell: Cecilie Nakkeøvelser. Til temasak om nakkesmerter Bedre Helse nr. 4- 2012=

3. Hoderulling. Vri hodet forsiktig og sakte fra side til side. (Foto: Petter Berg)

4. LIGGENDE NAKKEØVELSE:

Løft hode og overkropp forsiktig opp, trekk skulderbladene sammen, bort fra ørene. Hold i tre-fem sekunder. Hold blikket i gulvet, slik at du ikke bøyer nakken. Her jobber du både med nakken og mellom skulderbladene. Det er anbefalt 2-3 sett med 10 repetisjoner.

4. LIGGENDE NAKKEØVELSE.

4. Liggende nakkeøvelse. Husk å holde blikket i gulvet! (Foto: Petter Berg)

5. RO-RO:

Bruk treningsstrikk og fest til dørhåndtak, partner, krok o.l. Trekk skulderbladene sammen med armene i brysthøyde. Husk rak rygg og rette håndledd. Gjør gjerne 2-3 sett med 10–20 repetisjoner.

Alternativt kan du feste strikken under fotbladene. Her er det ekstra viktig at du sitter rett i ryggen.

5. RO-RO.

5. Roing med strikk. (Foto: Petter Berg)

6. NEDTREKK:

Trekk strikken ned bak hodet. Start med strake armer og trekk ned – litt ut fra kroppen. Husk rak rygg, hodet inn og blikket rett fram. Øvelsen er særlig god for musklene mellom skulderbladene. 2-3 sett med 10–20 repetisjoner.

Bilde

6. Nedtrekk, utgangsposisjon til venstre. (Foto: Petter Berg)

7. SKULDRE OPP TIL ØRENE:

Trekk skuldrene opp til ørene, hold i fem sekunder og slipp helt ned. Gjenta 5-10 ganger.

Bilde

7. Skuldre opp til ørene. Hold, og slipp helt ned. (Foto: Petter Berg)

Les også:

Bli kvitt ryggplagene

Stor test av sports-BH

- Slik unngår du numment underliv

- Feil gange kan gi ryggplager

Les mer om trening i Livet-seksjonen

Les flere nyheter

Personvernpolicy