Kroppen etter fødselen

Slik forandres kroppen etter fødselen

KROPPEN ETTER FØDSEL: Etter fødselen vil kroppen sakte, men sikkert, som regel finne tilbake til utgangspunktet. © FOTO: Colourbox.com.
KROPPEN ETTER FØDSEL: Etter fødselen vil kroppen sakte, men sikkert, som regel finne tilbake til utgangspunktet. © FOTO: Colourbox.com.

Bladene viser deg kjendismødrene som er tilbake i toppform bare uker etter fødselen. Det har lite med virkeligheten å gjøre, for de de fleste kropper trenger tid på å hente seg inn igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ømme sting?

Mange fødsler ender med noen sting i underlivet. De kan stramme og svi litt. Prøv å skylle med lunket vann samtidig som du tisser. Her er flere gode råd:

  • Hold stingene rene og tørre. Skift bind ofte, og skyll gjerne med en hånddusj etter å ha vært på toalettet.
  • Grønnsåpevann i balje eller skyllekanne forebygger infeksjon i stingene og kan virke lindrende. Bruk vanlig grønnsåpe uten tilsetningsstoffer, og skyll bunnen med grønnsåpe før baljen fylles med lunkent vann.
  • Noen sykehus har en «bilring» du kan få låne og sitte på. Er det ubehagelig å sitte og amme, kan du prøve liggende. Mange synes det blir en fin og avslappende kosestund.
  • Stingene sjekkes før du reiser fra sykehuset, og så løser de seg opp av seg selv etter noen uker.
  • Når det gjelder keisersnitt, varierer det fra sykehus til sykehus hvordan såret er sydd sammen og når stingene eventuelt skal fjernes. Om du lurer, spør på sykehuset før du reiser hjem.

(Kilde: Jordmor Beth Reistad, nettdoktor.no)

Kroppen har vært igjennom en stor påkjenning. Den har båret fram et barn og gjort dere til foreldre. Kroppen har det siste året vært et verktøy og til utlån, men nå når barnet er ute er det tilbake til virkeligheten.

For mange betyr det en helt annen kropp enn de hadde i utgangspunktet. De fleste tar endringene med fatning, mens andre sørger over sin tapte kropp.

– Kvinner reagerer forskjellig. I den ene enden har du dem som får en negativ opplevelse av svangerskapets endringer, i den andre finner du dem som får et mer positivt inntrykk av sin egen kropp, sier psykolog og samlivsterapeut Peder Kjøs.

Han opplever at en del kvinner føler seg mer feminine etter en fødsel.

– De føler de har gjort det kvinnekroppen er skapt til å gjøre, nemlig å bære fram og føde et barn. Det kan gi en følelse av at de er blitt enda mer kvinnelige. Mange føler også at de etter en fødsel kan distansere seg fra sitt eget krav om at kroppen skal se ut som den er 17 år. For etter et svangerskap er det naturlig at kroppen endrer seg, sier Kjøs.

Unaturlig ideal

Det er ikke så rart at selvtilliten av og til får seg en knekk. For du har vel sett de nybakte kjendismødrene? De som fødte for bare noen uker siden, står der på den røde løperen med knekk i hofta, den stramme kjolen klemmer rundt ribbeina og de melkesprengte brystene peker enda høyere mot nord.

Les også: Kvinner som har ammet holder seg slanke lenger

Og der sitter du, i den grå joggebuksa, mens linningen presser seg inn mellom den tredje og fjerde magen, og de ømme brystene har vokst ut og ned av proporsjoner. Ukebladet i hendene dine har klint en bombe eller to utover sidene, bare for at du skal stoppe opp og se hvor flink kjendisen har vært. Hun er nemlig tilbake i den samme kjole-størrelsen som hun hadde før svangerskapet begynte, og det bare på noen uker.

– Det er et unaturlig ideal, fokuset på ungpikekroppen er helt absurd. For noen er det vanskelig å godta at kroppen forandrer seg ut av det de opplever som et ideal, og det kan bli et problem. Det er synd, for vi bør kunne se ulike kropper som noe fint, sier psykolog Kjøs.

Les også: 10 kreative måter å fortelle at du er gravid på

Kvinner er ofte kvinner verst. Mange stiller høye krav til seg selv og kroppen, selv om de akkurat har fått barn.

– Damer er mer opptatt av utseende, og de er mer opptatt av andre damers utseende, enn det menn er, sier Kjøs.

Nyttige kilo

I boka Mamma for første gang skriver fødselslege Gro Nylander om hvordan kroppen endrer seg fysisk i løpet av et svangerskap. Det er fortsatt et stykke fram til kroppen kjennes ut som før du ble gravid, og den krevende lille personen du har fått, trenger kroppen din. De ekstra kiloene etter en graviditet kan også komme godt med.

– Det ideelle er at du fortsatt har noen kilo ekstra når barseltiden er over. Det er opplagsnæring for ammingen. Naturen ordner det ofte slik at den gravide spiser mye og lagrer opp fett, så sant hun har tilgang på rikelig med mat, påpeker hun.

Les også: Sommerklær for gravide

Sakte, men sikkert, vil kroppen som regel finne tilbake til utgangspunket.

– Det morsomme er at moderne forskning viser at de fleste som fullammer ut over tre–fire måneder, for alvor begynner å tære på denne opplagsnæringen. Da vil fettet gli spesielt lett av hofter og rumpe, områder som det ofte er svært vanskelig å slanke ellers, hevder Nylander.

Sexy mammakropp

Akkurat nå er det ikke kroppen som trenger å være i fokus. Den lille har ankommet, og han bryr seg fint lite om hvordan du ser ut. Psykolog Kjøs tror mange kvinner er bekymret for hva mannen synes om kroppens forandringer. Han opplever at noen menn bidrar til å opprettholde målet om at kvinnekroppen kun har ett ideal.

Les også: Studie hevder at fet fisk kan være farlig for foster

– Både kvinner og menn må slutte med disse bekymringene. Det er ikke mulig å fryse en kropp ved en viss alder og ha den resten av livet. Det er noe naivt over ønsket om et uberørt utseende, sier han.

– Jeg synes det er noe sexy ved den modenheten som kroppen opplever. Det handler om å verdsette kvinnekroppen og de ulike stadiene den går gjennom her i livet. Forandringene som kommer er et resultat av en kropp som er i bruk. Det må vi sette pris på.

Saken er skrevet for BAM og tidligere publisert på klikk.no.

Les også:

Mange mødre føler seg mislykket

Fra pupp til plast

Ikke rist babyen!

Ikke tenk på gravidkiloene

Les flere saker om kropp og helse

Personvernpolicy