Barn som snorker er mer aggressive enn andre barn

Barn og søvn © FOTO: Colourbox.
Barn og søvn © FOTO: Colourbox.

Ny studie viser at snorking hos barn kan føre til adferdsproblemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DERE HAR ET SØVNPROBLEM DERSOM ...

• Dere som foreldre opplever dette som et problem.
• Barnet trenger mer enn 30 minutter på å sovne om kvelden, og våkner to eller flere ganger om natten.
• Alvorlig søvnproblem er når barnet våkner tre eller flere ganger hver natt og har en total søvnlengde på mindre enn ni timer i døgnet.

Kilder: Misvær, Ursin og Mindell

Snorking er for mange voksne et stort problem, og fører til trøtthet, nedsatt konsentrasjon og dårligere allmenntilstand. Men visste du at snorking hos barn faktisk også kan bidra til både dårlig oppførsel og mer alvorlige adferdsproblemer?

Ifølge nyhetskanalen BBC er det faktisk en direkte sammenheng mellom snorking hos barn og problemer med oppførsel og adferd.

Også her hjemme legger over halvparten av alle barna legger seg for seint.

Kan få adferdsproblemer

Studien av 11.000 britiske barn, som nylig var publisert i tidsskriftet US journal Pediatrics, konkluderer med at barn som snorker eller lider av søvn-apné har mellom 40% og 100% større sannsynlighet for å ha adferdsprobelmer før fylte 7 år, enn barn som ikke lider av dette.

Ifølge Dr. Karen Bonuck, som ledet det omfattende studiet, er søvnproblemer hos barn svært skadelig på en hjerne som fortsatt er under utvikling.

- Hos voksne viser ofte søvnproblemer seg i ekstem tretthet og letargi, mens det hos barn ofte manifesterer seg i hyperaktivitet og utagerende oppførsel, forklarer Bonuck.

Kanskje ikke så dumt å se på seks magiske leggetriks.

Barn som sover dårlig oppfører seg dårlig

- Det er ingen tvil om at det er en sammenheng mellom dårlig søvn eller for lite søvn hos barn, og negativ oppførsel og adferd, forklarer søvnterapeut for barn og helsesøster Karin Naphaug, som driver Sovekarin Barne- og Familiesenter på Majorstuen i Oslo.

- Dårlig og lite søvn påvirker både appetitt, konsentrasjon og evne til samspill med andre.

- Dette er noe vi ser helt tydelig her på senteret, hver eneste dag. Barn som ikke får den søvnen de trenger vil som regel alltid ha problemer som følge av det - og vil vise symptomer som tydelig viser søvnmangel, forklarer Naphaug til Foreldre og Barn.

Naphaug forklarer at de ofte ser familier som har store problemer med dårlig adferd og oppførsel hos barn, fordi barna ikke sover når de skal sove.

- Det som er mest slående med disse barna, er å se den forandringen som skjer når de får hjelp, når de endelig får sove skikkelig om nattten.

- Da er det ofte som å skru av en knapp, forklarer Karin Naphaug.

Hun åpnet nylig et eget senter for blant annet søvnproblemer hos barn. Der kan barnefamilier få hjelp av både familieterapeut, barnepsykolog, kostholdsveiledning og helsesøster.

Forstørrede mandler

Den store studien på barn og søvn forklarer at søvnproblemer som snorking og apné hos barn ofte er et resultat av forstørrede mandler.

Dette er noe avdelingsoverlege på øre-, nese-, halsavdelingen ved Akershus Universitetssykehus, Erik Lie, vet mye om:

- Barn som snorker kan også tidvis lide av pusteforstyrrelser under søvn, altså såkalt søvnapné. Disse kan virke mer forstyrrende på nattesøvnen enn ren snorking, noe som kan resultere i en søvnforstyrrelse.

Legen forklarer til Foreldre og Barn at alle snorker litt i større eller mindre grad, og det er ikke all snorking som fører til verken avbrutt søvn eller problemer.

- Dersom alvorlig snorking hos barn kommer av forstørrede mandler, kan det ofte hende at det forstyrrer søvnen, forklarer Lie.

- Viser dette seg å være vesentlig forstyrrende for barnets søvn og velvære, kan et kirurgisk inngrep hvor mandler i halsen og reservemandelen i nesen (også på folkemunne kalt falske mandler) vise seg å være nødvendig for at nattesøvnen skal bedres.

Liberale med å fjerne mandler hos barn

Førsteamanuensis på Universitetet i Tromsø og spesialist i øre-nese-halssykdommer, Niels Christian Stenklev, er av samme oppfatning som Erik Lie når det gjelder barn og snorking.

- Jeg tror ikke snorking hos barn vanligvis er et problem i seg selv, forklarer Stenklev til Foreldre og Barn.

- Problemet er vel heller at en del får kortere eller lengre pustepauser som gir dårlig søvnkvalitet.

SØVNTERAPEUT: Karin Naphaug er helsesøster og søvnteraput for barn. Hun er helt overbevist om at dårlig søvn fører til humørsvingninger og endret adferd. © FOTO: Sovekarin.no SØVNTERAPEUT: Karin Naphaug er helsesøster og søvnteraput for barn. Hun er helt overbevist om at dårlig søvn fører til humørsvingninger og endret adferd. © FOTO: Sovekarin.no

Ifølge Stenklev er det ganske mange barn som snorker, og for veldig mange av dem skyldes det store falske eller ekte mandler.

- En del har pustepauser under søvn, såkalte apneer, forklarer Niels Christian Stenklev for Foreldre og Barn.

- Apneer fører ofte til, både for barn og voksne, at man vokner opp like trøtt som da man gikk til sengs, noe som selvsagt kan føre til både forandret adferd og en reduksjon i livskvalitet.

Spesialisten forklarer at vi i Norge er relativt liberale når det gjelder å fjerne både falske mandler (også kalt barnepolypper i nesen), og ekte mandler hos barn som lider av apnéer når de sover.

- Dette fører vanligvis til en ganske stor forbedring av søvn- og livskvaliteten, avslutter Niels Christian Stenklev.

Ikke uvanlig problem

Hos Nasjonalt kompetansesenter for søvnsjukdommar (SOVNO) ved Haukeland Sykehus i Bergen behandler de mange, både barn og voksne, som lider av søvnforstyrrelser som følge av snorking og søvn-apné.

- Snorking er uttykk for en viss tranghet (obstruksjon) i de øvre luftveiene, som dermed settes i vibrasjon, forklarer Jan Grebstad, overlege ved SOVNO.

- De fleste friske har litt av dette, men blir det for ofte, kan det medføre dårlig søvn og dermed en søvnig hverdag.

Søvnforstyrrelser som følge av snorking hos barn kan føre til urolig søvn, sengevæting og lærings- og atferdsproblemer, ifølge legen.

Grebstad forklarer også, i likhet med Erik Lie, at det for barn ofte viser seg å være en svært effektiv løsning på snorkeprobelmet om man fjerner mandlene i halsen.

Snorking er et underliggende problem

Marianne Davey, hos den britiske foreningen for snorking og søvnapné, uttaller til nyhetskanalen BBC at snorking hos barn er en for lite anerkjent bakgrunn til dårlig oppførsel og adferdsproblemer.

- Faren er at foreldrene ikke vil legge to og to sammen når det gjelder sammenhengen mellom manglede eller for dårlig søvn og hyperaktivitet eller andre adferdsproblemer, forklarer Davey til BBC.

- Så er man plutselig i en situasjon hvor merkelappen ADHD festes på barnet, uten at man i det hele tatt har forsøkt teke over om noe av problemene kommer fra forstyrret nattesøvn.

Og i mange tilfeller, hevder den britiske søvneksperten, vil oppførselen nesten umiddelbart endre seg om søvnproblemet adresseres.

Kilder: BBC, Lommelegen, eHow, Akershus universitetssykehus, Stensby Sykehus, Sovekarin og SOVNO.


Les også:

Soverådene du ikke skal lytte til

Sjekk om barnet ditt sover nok

Disse leggetriksene må du kunne

Så høy blir barnet ditt

Barn og søvn © FOTO: Colourbox .Barn og søvn © FOTO: Colourbox .

Personvernpolicy