Meny

Barn som hoster

Slik lindrer du barnets hoste

PENGER UT AV VINDUET: Salget av hostemiksturer eller såkalt hostesaft har økt, men disse har ingen effekt, ifølge lege Marit Hermansen.(© Foto:Colourbox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når barn hoster, er det alltid et tegn på irritasjon i luftveiene. Det er som oftest harmløst, men kan være plagsomt.
Fakta:

Dette hjelper mot hoste

  • Ha det kjølig på soverommet.
  • Bruk ekstra pute, slik at hodet ligger høyt.
  • Gi rikelig med drikke, slik at slimet blir tyntflytende og lettere å hoste opp.
  • Hold ut hosten! Ofte er foreldrene mer plaget av den enn barnet er.
  • Reseptbelagte hostemiksturer har bedre effekt enn de man får uten resept. Men de inneholder morfin, og man bør være restriktive til å bruke dem.

Kilde: Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin

 

 

 

Dette lindrer bronkitt

  • Det viktigste er å lindre barnets ubehag mens kroppen selv tar hånd om infeksjonen.
  • Ved tørrhoste kan det hjelpe å gi hostedempende medikamenter.
  • Gi slimløsende midler dersom barnet er plaget av seigt slim.
  • Gi rikelig med drikke.
  • Ved kraftige hosteanfall bør barnet tas opp av sengen slik at slim ikke gjør det vanskelig for barnet å puste.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Les mer om bronkitt her

Det kan gå på nattesøvnen løs for en stakkars mamma og pappa, når barnets hoste atter en natt raller gjennom mørket. Rå og dyp eller surklende og skarp. Selv ikke eksperter kan skille stygg og harmløs hoste fra hverandre bare på lyden. Men som oftest er ikke hoste noe du trenger å bekymre deg over.

– Man kan trøste seg med at hoste stort sett skyldes en virusinfeksjon, som forkjølelse, forklarer Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Det er fort å bli rådvill når alle egenmeldingene er brukt opp fordi barnet har hostet i jevne mellomrom fra nyttår til påske. Men det er helt normalt at et barnehagebarn er forkjølt så ofte som en gang i måneden gjennom hele vinteren og våren, ifølge Hermansen, som også er fastlege i Grue kommune.

– Det er slik vi alle bygger opp immunsystemet vårt, forklarer hun.

Ifølge Helsebiblioteket har barn normalt seks til åtte forkjølelser i året.

Men ett signal kan tyde på at hosten er noe mer enn en forkjølelse: Hvis barnet hoster sammenhengende i flere uker, bør det få en legesjekk. Vanlig forkjølte barn har som regel en uke eller to der de ikke hoster, før det igjen braker løs med et nytt virus.

– Spørsmålet er om de tørker opp innimellom, sier Marit Hermansen.

Hoster uten pause

Hvis barnet over måneder hoster og hoster uten ukelange pauser innimellom, kan det være et tegn på astma. Barn med astmahoste kan ha god allmenntilstand, de spiser og drikker som normalt, men har altså en hoste som ikke gir seg.

– Da bør foreldrene ta kontakt med fastlegen, slik at barnet blir utredet videre, sier Hermansen.

Les mer om barn og astma hos Norges astma- og allergiforbund

Hermansen understreker at mistanken om astma først kommer når barnet har hostet i flere måneder sammenhengende. Men mange foreldre er utålmodige og tar gjerne barn med til fastlegen lenge før hosten har vart så lenge.

– Slimhoste uten nedsatt allmenntilstand går ofte over av seg selv. Men foreldre i dag har liten toleranse overfor hoste, noe som fører til et økende salg av hostemiksturer som, ifølge legen, ikke har noen effekt.

– Det er penga ut av vinduet, sier Marit Hermansen.

Det er alltid en eller annen form for irritasjon i luftveiene som har skylda når barnet hoster. Men det hender ofte at barn har slim i luftveiene uten å hoste. Dette gjelder mest de minste barna. Spedbarn har nemlig ikke ferdig utviklet hosterefleks ennå.

– Hvis barnet virker besværet, er det ikke greit. Da bør man oppsøke lege. Men små barn hoster ikke så lett, og ofte er det foreldrene som plages mest. Har barnet god allmenntilstand, er røde i kinnene og sover, så er det ok. De hoster når det blir nok slim, sier allmennlege Marit Hermansen.

Piper i brystet

Noen ganger kan foreldre høre at det piper i brystet når barnet legger seg. Da bør barnet alltid tas med til fastlegen. Også det kan være et tegn på begynnende astma. Men det kan også være et tegn på at forkjølelsen har gått over til bronkitt. Det betyr at forkjølelsesinfeksjonen har satt seg dypere nede i luftveiene, i lungenes bronkier.

– Barnet oppfattes som mer besværet. Det sliter med pusten, sier Marit Hermansen.

Antibiotika hjelper ikke mot bronkitt, men barnet kan likevel få behandling mot pusteproblemene.

– Dersom barnet er veldig besværet, kan man bruke noe av den samme behandlingen som ved astma, sier Marit Hermansen.

Kan være lungebetennelse

Hoste som varer over uker og måneder kan også være et tegn på lungebetennelse. Lungebetennelse er svært sjelden hos barn. Ifølge Norsk Helseinformatikk får omkring 40 av 1000 barn i vesten lungebetennelse hvert år. Lungebetennelse kan skyldes både virus og bakterier. Skyldes den virus, finnes det ingen medisiner som virker. Men dersom lungebetennelse skyldes bakterier, kan antibiotika være effektivt. Fastlegen må derfor ta tester av barnet for å finne ut om det er virus eller bakterier som har forårsaket lungebetennelsen. Det er viktig at antibiotika kun gis dersom lungebetennelsen skyldes bakterier, understreker Marit Hermansen.

– Overforbruk av antibiotika mot lungebetennelse kan nemlig føre til at bakterien blir resistent, noe som på sikt kan gjøre medisinen mindre effektiv når den virkelig trengs, sier hun.

Les mer om lungebetennelse her

Dersom barnet har vært forkjølet, med normal hoste, som etter hvert går over til ekstremt kraftige hosteanfall, kan det dreie seg om kikhoste.

Kikhoste kan være farlig

Selv om alle norske barn får tilbud om kikhostevaksine som en del av barnevaksinasjonsprogrammet, hender det en sjelden gang at noen likevel får sykdommen. Kikhoste er en plagsom bakterieinfeksjon hvor irritasjon i lungene fører til kraftige hostekuler som ikke gir seg. Kikhoste kan være farlig for uvaksinerte spedbarn som har uferdige og myke luftveier. Hos større barn og voksne kan sykdommen være veldig plagsom, men ikke farlig. Hostekulene kan føre til brekninger og til at lungene tømmes helt for luft, før man trekker pusten i en pipende lyd, som kalles ”kiker”.

– Kikhoste starter som en vanlig luftveisinfeksjon, som etter hvert går over til tørrhoste. Ofte stilles diagnosen i etterkant, sier allmennlege Marit Hermansen.

Siden sykdommen lett forveksles med lungebetennelse, tar legen ofte tester både for kikhoste og for lungebetennelse. Mot kikhoste hjelper antibiotika, men kun dersom den gis de første to ukene etter smitte. Kikhostebakterien smitter gjennom luft. For å beskytte spedbarn og andre utsatte barn i omgivelsene, kan det være nødvendig å gi familiemedlemmer forebyggende antibiotikakurer eller vaksiner.

Les mer om:

Dette gir barna hodepine

Dette må du vite om ørebetennelse hos barn

Allergi hos barn

Denne saken er fra Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Helse og livsstil
Populært