Vitaminer til barn

Hva skjer om barna spiser for mange vitaminpiller?

SØTT OG SUNT: Når vitamintablettene ser ut og smaker som godterier, da er det lett å la seg friste. © FOTO: Colourbox
SØTT OG SUNT: Når vitamintablettene ser ut og smaker som godterier, da er det lett å la seg friste. © FOTO: Colourbox

Barnet ditt kan få magesmerter, diaré og oppkast av å spise for mange vitamintabletter. Men slapp av. De må spise en hel boks før det er farlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som foreldre er man opptatte av at barna skal spise riktig, få i seg det de trenger av ernæring og ha et sunt og variert kosthold . Mange, spesielt de med barn som er kresene i matveien, gir i tillegg tilskudd som vitaminer, tran eller kanskje litt Sanasol.

For mange er det mye oppmerksomhet og masse informasjon rundt dette med barn og kosthold, og det er lett å føle at man har gått seg vill i jungelen av velmente kostholdsråd.

Et punkt mange foreldre er usikre på er vitaminer og hvilke mengder barna trenger av dette - og ikke minst hvor mye som er for mye.

Les også: Vitaminpiller øker dødeligheten

Skjer i Norge også

I dag ser de fleste barnevitaminer og kosttilskudd ut som rene lørdagsgodteriet, med farger og smaker som fort kan virke fristende på en søtsugen småtass.

Ifølge en artikkel i den danske avisen Politiken tar Giftlinjen på Bispebjerg Hospital i København årlig imot mer enn 150 telefoner fra foreldre som er bekymret for at barna har forspist seg på vitamintabletter.

- Dette er slett ikke en uvanlig problemstilling her i Norge heller, forklarer Lise Ringstad ved Giftinformasjonen i Helsedirektoratet til Foreldre & Barn.

- Jeg har ikke på stående fot noen tall på hvor mange det er som ringer inn og lurer på dette med barn og overspising av vitaminer, men det er en del, ja.

Ringstad mener også at vitamintabletter som ser ut som sukkertøy nok er hovedgrunnen til at barna kan bli fristet til å spise for mange om de først skulle komme over en boks.

- Det hender foreldre ringer om overspising av fluortabletter også, og det blir jo litt i samme kategori. Tablettene smaker godt, og barna kunne kanskje tenkt seg mer enn én om dagen.

- Det har jo vært snakket en del om dette, forklarer Ringstad.

I de fleste tilfeller ufarlig

Lise Ringstad hos Giftinformasjonen i Helsedirektoratet kan berolige foreldre med at det er svært sjeldent at barn som overspiser vitamintabletter får noen varige mén av det.

- Flere av disse barnevitaminene, som Vitaminbjørner, er søtet med søtstoffet Aspartam, og vil ved et større inntak kunne gi lettere magesmerter, diaré og oppkast, forklarer Ringstad.

- Men det skal mye til at et engangsinntak av for mange vitamintabletter skal bli alvorlig. Da må man nesten opp i doser som blir større en en hel boks med tabletter. Som regel er det for høye doser over en lengre periode som kan gi problemer og skade.

Klinisk ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen ved Barneklinikken på Ullevål Universitetssykehus i Oslo er enig:

- Når det gjelder vitaminer så snakker vi om mulige problemer når det dreier seg om overdosering over en lengre periode, ikke bare enkeltinntak. Vi snakker ofte om en øvre grense over lang tid, så om barnet har trykket i seg 6-7 tabletter en gang eller to, vil nok ikke gjøre noen skade.

Thomassen mener det kan være en grei tommelfingerregel å holde seg til ett kosttilskudd for barna:

- På den måten er det jo lettere å lese seg frem til anbefalt dagsdose av akkurat dette tilskuddet, forklarer eksperten.

- Og da trenger man ikke selv å prøve å regne seg frem til hva som er nok og hva som blir for mye.

Hvor alvorlig er vitaminforgiftning?

SØTE SMÅ: Det er ikke vanskelig å skjønne at barn kan seg seg friste av disse. © FOTO: Produsenten

Mange foreldre er usikre

Rut Anne Thomassen merker at foreldre ofte føler seg usikre rundt barnas vitaminbehov og inntak.

- I dag er det jo mange produkter som er tilsatt vitaminer, for eksempel i både enkelte melkevarianter og andre matprodukter, og en del er bekymret for om det sammenlagt kan bli for mye.

"En liter melk inneholder 4 mikrogram vitamin D. Hvis man drikker en halv liter melk hver dag, utgjør dette kun 2 mikrogram. Dette er mindre enn daglig anbefalt inntak. Man kan derfor ta tran i tillegg for å sikre vitamin D inntaket", ifølge Melk.no, nettsiden til Opplysningskontoret for meieriprodukter står det følgende om deres vitamintilsatte melk:

Det er viktig å huske på at vitamin D er et fettløselig vitamin, og vi lagrer overskuddet i kroppen.Vi kan derfor få for mye vitamin D.

Tran, som mange foreldre gir til barna sine fra de er bare noen uker gamle, inneholder de fettløslige vitaminene D, E og A. Dette er vitaminer det er viktig å få i seg nok av, men fordi de er fettløslige og dermed ikke kan ”skylles ut av kroppen” hvis det blir for mye av dem, er det viktig at man ikke overdriver inntaket.

- Om man får i seg altfor mange av de fettløselige vitaminene over tid, så vil det jo kunne bli et problem, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen ved Barneklinikken på Ullevål Universitetssykehus i Oslo.

Men Thomassen er ikke så veldig bekymret for at det skal bli for mye vitamin D:

- Nei, det er vel heller sånn at det diskuteres om anbefalingene er for lave. Vi har ikke så spesielt god vitamin D status i Norge. Da ville jeg heller bekymret meg for om det ble for mye vitamin A.

- En liten barneskje tran (5 ml) dekker et barns behov for vitamin D. Da trenger man kanskje ikke dytte på med så mange andre tilskudd i tillegg, forklarer ernæringsfysiologen.

De fleste vitamin merkevarer til barn inkluderer A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, niacin og folinsyre for optimal helse. Og ofte er mange av disse dosene er på eller over 100 prosent av anbefalt daglig dose (RDA) for barn i ulike aldersgrupper.

Barn som er svært kresen i matveien kan ha nytte av et vitamintilskudd.

SUNT OG VARIERT: Det aller beste er om barna spiser så sunt og variert at tilskudd blir overflødig. © FOTO: Colourbox

Bjorner.no, nettsiden til Colletts populære Vitaminbjørner, står det følgende om å kombinere flere tabletter som alle inneholder anbefalt dagsdose av vitaminer:

"Vitaminbjørner kan ikke kombineres med tran ettersom begge produktene inneholder de fettløselige vitaminene A og D som det er uheldig å få for mye av."

I tillegg advarer produsenten mot å bruke både Vitaminbjørner og deres produkt Grønnsaksbjørner i kombinasjon:

"Grønnsaksbjørner og Vitaminbjørner inneholder de samme vitaminene og du bør derfor ikke spise hele dagsdosen av begge variantene på den samme dagen. Man kan spise Grønnsaksbjørner og Vitaminbjørner på ulike dager, eller om man er over 12 år, kan man spise 1 Grønnsaksbjørn og 1 Vitaminbjørn."

Trygg plassering

Det smarteste man kan gjøre er nok å plassere vitamintablettene på et sted hvor barna verken kan se dem, eller få tak i den.

- Mange har nok en tendens til å oppbevare disse tablettene på kjøkkenbenken eller spisebordet, sikkert for å gjøre det lettere å huske på disse, uttaler Prof. Steffen Husby ved H.C. Andersen Paediatric Hospital til avisen Politiken.

- Men med små barn i huset er ikke dette en spesielt god plass å oppbevare slike ting på.

Da kan kanskje en huskelapp på kjøleskapet og tablettene et sted hvor barna ikke får tak i dem være en bedre idé.

Kilder: Opplysningskontoret for Frukt og Grønt, Melk.no, Giftinformasjonen i Helsedirektoratet, Collett, Barneklinikken ved Ullevål Universitetssykehus

Les også:

Voksenyoghurt er best for barn

Barn og overvekt; valpefett eller farlig fedme?

Slik velger du riktig kosttilskudd til barna

Slik unngår du syke barn hele tiden

Denne saken er fra Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy