Åpen for alle - alltid

Smertelindring under fødselSmertelindring for bedre fødsel

SMERTELINDRING: Noen kvinner kan fortelle om fødsler nesten helt uten smerter, mens andre har hatt så vondt at de har tryglet om narkose. © FOTO: Colourbox
SMERTELINDRING: Noen kvinner kan fortelle om fødsler nesten helt uten smerter, mens andre har hatt så vondt at de har tryglet om narkose. © FOTO: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er de vanligste metodene og midlene for smertelindring under fødsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ta tiden

Få partneren din til å telle sekunder, slik at du vet cirka hvor mye du har igjen av en ri. Det motiverer deg til å holde ut når rien er på sitt mest intense.

Alle som skal føde for første gang, lurer på hvor vond fødselen kommer til å bli. Noen kvinner kan fortelle om fødsler nesten helt uten smerter, mens andre har hatt så vondt at de har tryglet om narkose.

Ofte er din egen motivasjon og hvor godt forberedt på fødselen du er, avgjørende for hvor vondt du får det. Har du en positiv innstilling, og klarer å slappe av mellom riene, er sjansen stor for at du klarer seg kjempefint.

Fakta er at hvis fødselen varer i 10 timer, kan du forvente mindre enn 1,5 timer sammenlagt med smerte.

Varme kluter og risposer

En enkel måte å lindre fødselssmerter på, er å legge varme kluter eller risposer over rygg og mage under åpningsfasen.

Under selve fødselen kan man legge varme kluter/poser rundt skjedeåpningen. Dette er en enkel metode uten bivirkninger, men gir begrenset smertelindring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også massasje kan virke smertelindrende, så sørg for at partneren din lærer å massere deg der du synes det er behagelig å bli massert. Massasje frigjør også hormoner som setter igang riene.

Smertelindring og pust

En av de viktigste tingene du må tenke på under fødselen er å huske å puste. Det høres lett ut, men kan være veldig vanskelig. Pusten din har betydning for hvordan du opplever smertene.

Hemmeligheten er å puste slik at du klarer å motstå trangen til å spenne hele kroppen når riene herjer og livmoren trekker seg sammen.

Tenk på hvordan du puster når du prøver å roe deg ned når du er stresset eller redd.

Under finner du oversikten over de vanligste metodene og midlene for smertelindring når du skal føde.

Kilder: Norsk Elektronisk Legehåndbok, www.nhi.no. Brosjyre om smertelindring fra Sykehuset Asker og Bærum og jordmor Solfrid Forbord ved Oslo universitetssykehus

Les også:

Intimbarbering: Advarer mot hårløse fødsler

Seks grunner til at ammingen svikter

Hva skal babyen hete? 9 inspirerende artikler om navn

Menn og fødsel: Dette sier pappa på fødestua

Slik oppstår spontanabort