Myte at du trenger åtte timers søvn

Det er naturlig å våkne opp midt på natten, mener forskere (Foto: Scanpix).
Det er naturlig å våkne opp midt på natten, mener forskere (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger ikke bekymre deg om du våkner midt på natten. Åtte timers sammenhengende søvn er overvurdert, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange bekymrer seg når de blir liggende våken om natten. Men en voksende mengde forskningsresultater viser at det er helt alminnelig og ufarlig å våkne om natten. Det er rett og slett unaturlig for mennesker å sove i åtte timer sammenhengende, mener forskere.

Snudde søvnmønsteret på en måned

På 90-tallet utførte psykiateren Thomas Wehr et eksperiment der en gruppe mennesker ble lagt i et bekmørkt rom i 14 timer hver dag i en måned, skriver BBC.

I løpet av den fjerde uken hadde forsøkspersonene endret søvnmønsteret sitt. De sov først i fire timer og var våkne i et par timer før de sovnet igjen.

Søvnforskere ble imponert over eksperimentet, men allmenheten ble ikke overbevist.

Les også: Slik hviler du deg sterk

Historisk tradisjon

I 2001 fulgte historikeren Roger Ekirch ved Virginia Tech opp ved å vise til et vell av historiske bevis for at det å dele opp søvnen historisk sett har vært svært vanlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette pleide å være en allment kjent måte å sove på, sier Ekirch.

Har forteller at folk gjerne var aktive i de timene de ikke sov midt på natten. De stod opp, tok en røyk og besøkte kanskje en av naboene forteller han. Andre ble i sengen og brukte tiden til å lese, skrive, prate med hverandre, be eller til å ha sex. I det 15. århundre hadde de til og med spesifikke bønner for de timene folk lå våkne.

Leger i det 16. århundre mente til og med at disse timene var spesielt gunstige for å unnfange et barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Velg trening etter døgnrytmen din

Natterangling snudde søvnmønsteret

Roger Ekirch mener at denne tegningen av Jan Saenredam fra 1595 er et bevis på at folk pleide å være våkne om nettene.Roger Ekirch mener at denne tegningen av Jan Saenredam fra 1595 er et bevis på at folk pleide å være våkne om nettene.

I løpet av slutten av det 17. århundre begynte de historiske referansene til todelt søvn å forsvinne. Vanen med å sove i åtte timer sammenhengende begynte i Nord Europas urbane overklasse og spredde seg senere til resten av samfunnet. Det ble viktigere for folk å sove effektivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På begynnelsen av 1800-tallet ble foreldre oppfordret til å vende barna sine av med todelt søvn.

På 1920-tallet hadde ideen om todelt søvn forsvunnet helt. Ekirch skylder på at bedre gatebelysning og nattåpne kaffehus fikk tiden folk viet til å ligge i sengen til å skrumpe inn.

Får angst

Han mener at mange menneskers søvnproblemer kan ha rot i menneskekroppens naturlige preferanse for todelt søvn. Spesielt gjelder dette de som har for vane å våkne opp midt på natten som får problemer med å sovne igjen.

- Ideen om at vi må sove i ett strekk kan være skadelig, ettersom det gjør folk som våkner opp om natten engstelige. Denne angsten kan i seg selv gjøre det vanskelig å sove og den kan påvirke personens våkne liv, sier Ekirch.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter