HjertesykDiffuse plager kan være hjertesykdom

HJERTESYK: Smerter i brystet er vanlige symptomer på hjerte- og karsykdom blant menn, men hos kvinner er symptomene mer diffuse. FOTO: Bård Gudim
HJERTESYK: Smerter i brystet er vanlige symptomer på hjerte- og karsykdom blant menn, men hos kvinner er symptomene mer diffuse. FOTO: Bård Gudim
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange kvinner kan være i faresonen uten å være klar over det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta

Slik reduserer du risikoen

- Opp av sofaen! Dans, jobb, svøm, gå på ski eller tur. Vær aktiv minst 30 minutter hver dag

- Skaff deg en skritteller som motivasjon til mer aktivitet. LHL anbefaler 10.000 skritt daglig

- Stump røyken

- Spis hjertevennlig mat som bær frukt og grønnsaker

Er du i faresonen for å få hjertesykdommer?

Her er noen risikofaktorer:

- Arvelige faktorer

- Diabetes

- Økt alder

- Røyking

- Kosthold

- Lite fysisk aktivitet

- Høyt kolesterol

- Høyt blodtrykk

- Stress

LHLs mål for god hjertehelse

- Blodtrykk under 135/85

- Totalkolesterol mindre enn 4,5 mmol/liter

- LDL-kolesterol mindre enn 2,6 mmol/liter

- HDL-kolesterol mindre enn 1,0 mmol/liter

- Triglycerider (blodfett) mindre enn 2,0 mmol/liter

- BMI mindre enn 25

- Midjemål: Kvinner mindre enn 80 cm, menn mindre enn 94cm

- Rask turgåing minst 3 km/dag

- Tobakksbruk=0

Kilde: LHL

Mange kvinner lever med høy risiko for å få hjerte- og karsykdommer, og mens menn ofte får klassiske symptomer som brystsmerter ved anstrengelser, er tegnene hos kvinner mer diffuse.

- Dette gjør at svært mange kvinner kan være i faresonen uten å være klar over det. Dette bekymrer meg, sier kardiolog ved Volvat Medisinske Senter Frederic Kontny.

Så mange som en av tre kvinner dør av hjerte- og karsykdom.

Rare symptomer

Symptomer som ryggsmerter, magesmerter, kjevesmerter, tungpust, kvalme og oppkast er vanlige blant kvinner som lever i risikosonen, og siden dette lett kan være tegn på andre plager også blir de ofte oversett.

KARDIOLOG: Frederic Kontny. FOTO: Bård Gudim KARDIOLOG: Frederic Kontny. FOTO: Bård Gudim

- Dette medfører at muligheten for at det er hjertesykdom undervurderes, mener Kontny.

Kvinner bør derfor være oppmerksom på egen helse – særlig hvis flere risikofaktorer opptrer samtidig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flest kvinner

For til tross for at man til nå gjerne har sett på hjerte- og karsydom som klassiske mannssykdommer, er det flere kvinner enn menn som dør av hjerte- og karsydom.

Dette er den viktigste dødsårsaken blant kvinner. Mens til sammen 6105 menn døde av hjerte- og karsykdom i Norge i 2010, var tallet for kvinner 7023.

Høy terskel

- Vi har ikke full oversikt over hvorfor flere kvinner enn menn dør av hjerte- og karsykdom, men det er kanskje ikke så godt erkjent blant kvinner. Symptomene er ikke typiske og blir derfor ofte klassifisert som noe annet, sier Kontny.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror også kvinner kan ha en noe høyere terskel for å gå til lege og få undersøkt seg.

- Vi vet jo at risikoen for hjerte- og karsykdom er tett knyttet til livsstil og overvekt. Dette er i dag et minst like vanlig problem blant kvinner som menn, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanlig dødsårsak

For å redusere antall dødsfall som følge av hjerte- og karsykdom, er det viktig at kvinnelige pasienter undersøkes godt når de kommer til legen. Og vi kan med fordel bli flinkere til oppsøke legen selv.

BLODPRØVE: En enkel blodprøve kan avdekke noen av risikofaktorene for hjerte- og karsykdom. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com BLODPRØVE: En enkel blodprøve kan avdekke noen av risikofaktorene for hjerte- og karsykdom. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

- Hjerteinfarkt og hjerneslag er årsaken til 25 prosent av dødsfallene i Norge, brystkreft utgjør 3 prosent . Likevel er det vanlig å gå til mammografi, mens man gjerne går rundt med en rekke risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer uten å vite det. Skal vi gjøre noe med det er vi nødt til å ha en lav terskel for å undersøke også dem som tilsynelatende er friske, sier han.

Undersøk blodårene

Ved å undersøke blodtrykket, kolesterolnivået og blodsukkeret regelmessig, vil du lettere kunne kartlegge hvorvidt du er i faresonen for å få hjertesykdommer. En ultralyd av halskarene vil kunne gi et bilde av utviklingen av åreforkalkning og er også å anbefale. En spesialist vil da se på innholdet i avleiringene og på hvor stor del av blodåren som er angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HJERTESJEKKEN: I tillegg til screening av halspulsårer består sjekken av en samtale der legen kartlegger pasientens risikofaktorer. FOTO: Bård GudimHJERTESJEKKEN: I tillegg til screening av halspulsårer består sjekken av en samtale der legen kartlegger pasientens risikofaktorer. FOTO: Bård Gudim

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny sjekk

På Volvat Medisinske Senter kan de i tillegg til vanlige undersøkelser tilby Hjertesjekken, som er en mer omfattende screeningmetode. Denne er tilrettelagt for pasienter mellom 40 og 70 år, og undersøkelsen består blant annet av kartlegging av risikofaktorer som kjønn, røykevaner, blodtrykk, livsstil og psykiske belastninger.

Tiltak etter behov

- Etter sjekken vil man plasseres i en av tre grupper – lav risiko, lett forhøyet risiko eller høy risiko. Vurderes det at man har lav risiko, kan man vente med ny kontroll i ti år, sier Kontny. De i den midterste gruppen har kanskje lett forhøyet kolesterol og det settes i gang tiltak for å få ned nivået.

- Ny hjertesjekk tas da etter fem år, mens de som har høy risiko bør sjekkes igjen etter to år, sier han. En slik kontroll vil i tillegg til verdier på de ulike prøver, kunne si noe om hvor sannsynlig det er at du dør av hjertesykdom de neste ti årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Risiko øker med alder

- Både arvelige faktorer, diabetes og livsstil påvirker miljøet i blodårene dine. Alder er selvsagt også en risikofaktor, og sjansen for hjerteproblemer og dødsfall øker med alderen, sier Ragnhild Aasen Jacobsen.

Hun er politisk rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, LHL. Av livsstilsfaktorer regnes røyking, kosthold og fysisk aktivitet som spesielt viktig når det gjelder hjerte- og karsykdom.

Farlig røyk

Og selv om risikofaktorene er der for både menn og kvinner, er det en viss forskjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mye tyder på at kvinner tåler røyking enda dårligere enn menn. Kvinner som røyker daglig, har to til tre ganger høyere risiko for hjertesykdom enn dem som ikke røyker, sier Aasen Jacobsen.

Dette gjelder selv om en bare røyker noen få sigaretter.

Metabolsk syndrom

- Det er også noe som heter metabolsk syndrom som øker sjansen for hjertesykdom. Dette syndromet kjennes av overvekt rundt livet, økt blodtrykk, tendens til høyt blodsukker, økt nivå av vanlig fett i blodet og ofte redusert nivå av det gode kolesterolet, sier hun. Dette øker risikoen både for diabetes og hjertesykdom, og når vi vet at diabetes i seg selv øker risikoen for hjertesykdom, kan risikoen øke ytterligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lev hjertevennlig

For å redusere risikoen for å få hjerte- og karsykdom, bør du leve så hjertevennlig som mulig.

- Å redusere vekten har stor betydning, og det samme har daglig mosjon og det å ikke røyke. Og husk å sjekke risikofaktorene hos legen, for uten å få blodtrykket og kolesterolet målt, vet man ikke om verdiene er for høye, sier Aasen Jacobsen.

Hun anbefaler å holde kontroll på egne verdier og notere disse etter hvert legebesøk.

Les mer fra Klikk.no:

Derfor er tobakk farligere for kvinner

Disse yrkene har høyest kreftrisiko

8 tegn på at du har et helseproblem

Hva er din biologiske alder?

Sjekk om du har hjerteflimmer

Les mer om helse fra ABCNyheter.no:

Sjekk om du er i faresonen

Slik unngår du hudkreft

Dette kan forkorte livet ditt

Lightbrus kan skade hjertet

Les de siste helsesakene våre her