Årsaker til spontanabort:

Ett av fem svangerskap ender i spontanabort

VANLIG: Ett av fem svangerskap ender i spontanabort. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VANLIG: Ett av fem svangerskap ender i spontanabort. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Kromosomfeil er den vanligste årsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når bør man oppsøke lege etter spontanabort?

Det er ikke alltid nødvendig å oppsøke lege ved spontanabort, mener gynekolog Britt Ingjerd Nesheim.

Noen opplever en spontanabort veldig tidlig, som en forsinket menstruasjon, men etter positiv graviditetstest.

- I en slik situasjon er det ikke nødvendig å oppsøke lege, sier hun.

- Hvis man har blødninger etter uke 6, bør det gjøres en ultralyd for å få avklart situasjonen, sier gynekolog Anne Stensløkken ved Balderklinikken.

I noen tilfeller vil det være nødvendig med en utskrapning. Den foretas i en kort narkose, og man henter ut eventuelle rester fra livmoren.

- Det som er den aller vanligste metoden nå, spesielt om det er tidlig i graviditeten, er at man setter i gang tømming av livmoren ved hjelp av tabletter, sier Stensløkken.

Det er samme metoden som brukes ved det som kalles medisinsk abort. Fordelen er at det ikke er narkose og ingen instrumenter i livmoren, og man slipper å være innlagt på sykehus, men kan blø litt mer og litt lengre.


Opplevd spontanabort?

Du er ikke alene.

barnimagen.no finnes forum hvor du kan dele opplevelsene dine med andre som har opplevd det samme. Du kan også stille spørsmål til jordmor, eller lese artikler som er nyttig for deg som prøver å bli gravid.


- Følelsen av sorg kan sitte i lenge

Anne Nordal Broen, psykiater og overlege ved Psykiatrisk rehabiliteringspoliklinikk i Bærum, undersøkte psykiske ettervirkninger etter spontanabort og provosert abort fra 1998-2005. 80 kvinner med provosert abort og 40 kvinner med spontanabort deltok i undersøkelsen, og kvinnene ble intervjuet i flere omganger etter aborten.

- Kvinner som opplever spontanabort har mye følelse av sorg, tap, og savn det første halve året etter aborten. De scorer også høyt på en psykologisk traumetest det første halve året, - med gjenopplevelse av det som skjedde rundt aborten, sterke og påtrengende minner, søvnvansker, og mareritt. De første 3-4 månedene kan de også ha økt angst, og tendens til depresjon, sier Broen.

Studien viste at kvinner med spontanabort reagerte sterkere med en gang, de første ukene og månedene, enn kvinnene med provosert abort. Imidlertid kom de som hadde spontanabortert tilbake til ”normalen” raskere.

- Etter et halvt års tid er de sterkeste reaksjonene over for de fleste, selv om følelse av sorg kan sitte i lenge, sier Broen.

Utvalget kvinner var for lite til at Broen kan si noe om reaksjonene er ulike avhengig av hvor langt i svangerskapet kvinnene var kommet da de mistet barnet sitt.

- Imidlertid er det naturlig å tenke seg at det er verre jo lenger man er kommet i svangerskapet. Vanlig menneskelig erfaring tilsier også at det er verre å oppleve flere spontane aborter etter hverandre, sier Broen

Broen bekrefter også at mange av kvinnene som opplever spontanabort klandrer seg selv etterpå, og tenker på ting de har gjort som kanskje kan ha gjort at det ble abort.

- Stort sett er det grunnløse beskyldninger de gir seg selv. Den hyppigste årsaken til spontan abort mener man er at det er noe feil med fosteret. Det kan også skyldes fysiske ting, som hormonmangel, morkakesvikt, svakheter ved livmoren. Ofte vet man ikke hvorfor det skjer en spontan abort, og det er jo veldig vanlig, sier hun.

Spontanabort er den vanligste komplikasjonen i svangerskapet.

Ifølge Norsk Helseinformatikk innebærer det tap av graviditet uten ytre inngripen før fosteret har nådd levedyktighet. Begrepet inkluderer derfor alle svangerskapstap fra befruktningsstidspunktet til 24 ukers svangerskapslengde.

En av fem kvinner

Noe eksakt tall på hvor mange som har opplevd en spontanabort eller flere er vanskelig å finne. Ofte er ikke kvinnen klar over at hun har abortert, men oppfatter spontanaborten som en litt sen menstruasjon.

Helsedirektoratets offisielle helseportal, Helsenorge.no, anslår at så mange som en av fem kvinner som blir gravide, spontanaborterer.

– Hvis du regner fra egget har slått seg ned i livmorshinnen og svangerskapstesten er blitt positiv, er det vanlig å regne ca 15 prosent sier professor i gynekologi ved Oslo Universitetssykehus, Britt Ingjerd Nesheim.

Symptomer på spontanabort

Spontanabort oppdages stort sett som smerter og blødninger. Mange gravide opplever små blødninger underveis i svangerskapet, uten at det trenger å bety abort. Blødningene kan være helt ufarlige.

– Abort kjennetegnes av blødning fulgt av sterke, menstruasjonsliknende smerter, sier Nesheim.

Menstruasjonsliknende smerter er dermed et veldig vanlig tegn.

– Av og til «mister» man følelsen av å være gravid, uten at det hverken er blødninger eller smerter. Da kan det være at svangerskapet rett og slett slutter å utvikle seg videre, sier Anne Stensløkken, som er gynekolog og tilknyttet Balderklinikken.

Dersom man er usikker, vil en ultralyd vise om det er et levende foster i magen fremdeles.

Kromosomforstyrrelser

– Over 50 prosent av alle spontanaborter skyldes kromosomforstyrrelser i egget i en så alvorlig grad at det overhodet ikke fører til utvikling av et foster, sier Britt Ingjerd Nesheim.

Feilen kan også ligge hos mannen.

- Det kan være noen ganger at mannen bærer på en kromosomfeil, som gjør at han ikke kan få barn eller at det noen ganger ikke utvikles normalt, sier Stensløkken.

Dessuten kan foreldrene i sjeldne tilfeller ha et kromosomavvik som ikke spiller noen rolle for dem selv, men som gjør at kombinasjonen av deres kromosomer ikke er levedyktige, skriver Store norske leksikon.

Andre årsaker

Misdannelser i livmoren kan være en annen årsak til spontanabort.

– Noen jenter har en skillevegg i livmoren som hos enkelte kan virke som en spiral, og hvor det befruktede egget dermed ikke fester seg, sier Stensløkken.

Feil ved hormonproduksjon er en annen mulig årsak.

– Det diskuteres om noen årsaker kan være at kvinnen produserer lite av et spesielt hormon, og i enkelte tilfeller gis det hormonstøtte. Og i noen tilfeller kan det være ubalanse i stoffskiftet som gjøre at noen jenter spontanaborterer ofte, sier gynekologen.

Enkelte ganger kan aborten skyldes infeksjoner, men ifølge Stensløkken er ikke det en særlig vanlig årsak til abort.

Høy alder

Kromosomfeil er altså den vanligste årsaken til spontanabort. Noen er mer utsatt enn andre.

– Risikoen for kromosomfeil er større for eldre kvinner, sier Britt Ingjerd Nesheim.

Jo eldre kvinnen er, jo større er risikoen for spontanabort. En studie gjort av Folkehelseinstituttet (FHI) publisert i 2009, bekreftet at kvinner over 35 år har økt risiko for å spontanabortere.

– Et annet viktig funn i studien er at i aldersgruppen 30-40 år, fødte omtrent halvparten av de som hadde spontanabortert også et barn i løpet av de tre årene studien varte. Det viser at sjansen for å lykkes med å få et barn i denne aldersgruppa er stor selv etter en spontanabort, sier overlege og seniorforsker Anne Eskild ved Divisjon for psykisk Helse ved FHI, i en artikkel publisert på FHIs hjemmesider.

Alkohol

– Alkohol påvirker alle celler og organer som skal dannes hos fosteret i løpet av svangerskapet. Fosterets hjerne er særlig sårbar, fordi den utvikler seg gjennom hele graviditeten. Hvis mor drikker flere ganger, utsettes også barnet for alkoholeksponering gjentatte ganger, skriver Helsedirektoratet.

De skriver videre at "med økt alkoholbruk øker også faren for spontanabort, dødfødsel, for tidlig fødsel eller at barnet blir mindre enn normalt når det gjelder vekt, lengde og hodeomkrets som følge av dårlig fostervekst".

Røyking

Kutter du røyken, reduserer du risikoen for spontanabort, lav fødselsvekt og for tidlig fødsel, skriver Helsedirektoratet.

Ifølge direktoratet, dannes det karbonmonoksid (kullos) som går over i blodet når du røyker. Karbonmonoksidet i røyken binder seg til de røde blodlegemene og stjeler plass fra oksygenet. Det fører til at du og barnet hele tiden får litt mindre oksygen enn dere skulle hatt. Hos mor er halvparten av karbonmonoksidkonsentrasjonen forsvunnet etter ca. to timer.

For fosteret tar det ca. syv timer før konsentrasjonen er halvert. Det betyr at barnet hele tiden har mer karbonmonoksid, og dermed mindre oksygen i blodet enn du har.

Dessuten gjør nikotinen i tobakken at blodårene trekker seg sammen. Det gjelder også blodårene i livmoren og morkaken, og dermed minker blodtilførselen til barnet. Sammen med karbonmonoksidkonsentrasjonen i blodet, betyr dette at barnet får redusert tilførsel av både oksygen og næring.

Også mannens sædceller kan ta skade av røyking.

Koffein

Helsedirektoratet fraråder gravide kvinner å drikke mer enn 1-2 kopper kaffe daglig, fordi de mener koffein kan være skadelig for fosteret.

I en studie som ifølge Forskning.no er offentliggjort i fagtidsskriftet American Journal of Obstetrics and Gynecology, heter det at høye daglige doser koffein øker abortfaren vesentlig. «Høye doser» er her definert som 200 milligram eller mer.

– Gravide kvinner som drikker to eller flere kopper kaffe per dag, dobler sin risiko for spontanabort i forhold til kvinner som unngår koffein, hevder forskere. Risikoen er spesielt stor tidlig i svangerskapet, skriver nettstedet.

Gjentakende spontanaborter

Dersom du opplever tre spontanaborter på rad, regnes det som habituell abort. Habituell abort er av Store norske leksikon definert som tre aborter etter hverandre uten at det har vært fødsel av et barn innimellom.

– Fordi aborter er så hyppige, er det ikke uvanlig at en kvinne kan oppleve flere aborter på rad. Har hun hatt så mange som tre, er det vanlig å gjøre noen undersøkelser for å se om det er noen spesiell grunn, skriver SNL.

– Da gjør man kromosomundersøkelser av begge foreldre, livmoren blir undersøkt, og man undersøker om det finnes infeksjoner, sier Britt Ingjerd Nesheim.

Når kan man bli gravid igjen?

For mange som spontanaborterer, er ønsket om å bli gravid igjen stort.

– For mange tar det fire til åtte uker før eggløsningen er tilbake, men det vil variere, sier Nesheim.

Sjekk vår eggløsningskalkulator her.

Les også:

Når er det best å få barn?

Slik blir du raskere gravid

Vi har testet graviditetstester

Da Lily ble født, var moren 52 år

Saken er opprinnelig skrevet for Barn i Magen og publisert på klikk.no.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy