Høysesong for veggedyr: – Vi ser allerede en kraftig økning i antall tilfeller

Veggedyrene formerer seg raskt og kan være kostbare og vanskelige å bli kvitt, derfor bør man ikke utsette å ta tak i problemet, råder Norsk Hussopp Forsikring.  Illustrasjonfoto: Colourbox.com
Veggedyrene formerer seg raskt og kan være kostbare og vanskelige å bli kvitt, derfor bør man ikke utsette å ta tak i problemet, råder Norsk Hussopp Forsikring.  Illustrasjonfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som regel merker ikke folk at de har fått med seg veggedyr hjem fra ferien før de får bitemerker på kroppen eller finner flekker av ekskrementer på sengetøy.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tegn på veggedyrangrep:

Fysiske stikk og reaksjoner på kroppen. Det ser gjerne ut som et myggstikk eller utslett.

Se etter individer. De er rødbrune og 5-6 mm lange og 3 mm brede (omtrent på størrelse med en druestein).

Sjekk senga for små blodflekker på sengetøyet.

Se etter brunsorte ekskrementflekker og grupper med små svarte prikker, for eksempel i sprekker på sengerammen og i sømmer på madrassen.

Kilde: Norsk Hussopp Forsikring

Veggedyr kommer frem om natten og suger menneskeblod, så trekker de seg tilbake til skjulestedet sitt.

Skadedyrene som nærmest var utryddet i Norge i et halvt århundre, har det siste drøye tiåret skapt problemer for mange nordmenn.

Økningen forklares med at veggedyrene har blitt resistente mot insektmidlene som før tok knekken på dem, og at nordmenns reiseaktivitet har økt.

Sistnevnte er årsaken til at sensommeren og høsten er høysesong for nye skadetilfeller.

– Det er tydelig at økningen av veggedyrsaker oppstår i og etter ferien, sier markeds- og kommunikasjonsansvarlig Inger Kringlebotten i Norsk Hussopp Forsikring i en pressemelding.

Forsikringsselskapet opplever en dobling av veggedyrhenvendelser i august, september og oktober sammenliknet med de resterende månedene i året.

– Vi ser allerede en kraftig økning i antall tilfeller, og får daglig telefoner fra fortvilte kunder. Veggedyrene formerer seg raskt og kan være kostbare og vanskelige å bli kvitt, derfor bør man ikke utsette å ta tak i problemet, sier Kringlebotten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentar: Min kamp mot parasittene: Det verste er den psykiske belastningen

Tidobling av veggedyrbekjempelser

De plagsomme småkrypene følger med i bagasjen når folk er ute og reiser. De kan gjemme seg nærmest over alt: i klær, sengetøy og kofferter, og til og med i USB-uttaket på PC-en, i tastaturet eller i dekselet på mobilen.

Mens skadedyrfirmaer i 2007 var inne og bekjempet veggedyr i rundt 300 tilfeller , viser Folkehelseinstituttets (FHI) statistikk over skadedyr at antallet bekjempelser var økt til det tidoble i toppåret 2016 da det var registrert i overkant av 3000 bekjempelser. I fjor ble det registrert i overkant av 2800 bekjempelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede da antallet var på rundt 1000 per år, kalte FHIs eksperter veggedyr et folkehelseproblem.

Les også: Stadig flere veggedyr i Norge: – Noen klør seg til blods

Vanskelig å skille fra andre insektbitt

Veggedyr oppdages gjerne ved at man ser små sorte flekker på madrassen. (FOTO: Norsk Hussopp Forsikring)
Veggedyr oppdages gjerne ved at man ser små sorte flekker på madrassen. (FOTO: Norsk Hussopp Forsikring)

Veggedyr er en parasitt som lever av blodet vårt. De liker seg best i nærheten av «matfatet» og bor derfor gjerne i nærheten av senger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skadedyrforsker Bjørn Arne Rukke i FHI har tidligere forklart til ABC Nyheter at det er stor forskjell på hvordan man reagerer på veggedyr. Mens noen ikke reagerer i det hele tatt, får andre små røde prikker som enten klør eller ikke klør. Noen kan få blemmelignende byller, men dette er ikke vanlig.

Det kan være vanskelig å skille bittene fra andre insektbitt, men veggedyrene biter kun på naken hud.

– Hvis du ligger i senga og for eksempel har på deg en pysjbukse, så kan de stikke langs kanten, ikke gjennom klærne. Så hvis du ser en rekke med stikk langs buksekanten, kan det dreie seg om veggedyr, sa Rukke til ABC Nyheter.

Les også: Norges mest plagsomme insekter

Folkehelseinstituttets råd for å forebygge veggedyr:

* Er man ute og reiser, vær oppmerksom. Ta en kikk under senga på rammen eller sengeplater, for å se om det er sorte flekker. Er det det, kan det være veggedyr.

* Det som hotellnæringen kan gjøre er å lære opp dem som rer opp senger til å se etter veggedyr. Det er veldig viktig å få tatt tak i veggedyrinfestasjoner tidlig, slik at man unngår at det blir en veletablert koloni. I starten er det lettere å få bekjempet dem enn om det er en stor og veletablert koloni av veggedyr.

* Veggedyr kan også bringes videre med bagasjen. Har man en hardplastkoffert bør man ha den lukket når den står på rommet, sånn at veggedyrene ikke kommer inn i den.

* Det er bedre med hardplast enn ryggsekk, fordi slike kofferter har færre steder dyrene kan stikke seg bort i.

* Når man skal pakke kofferten før hjemreisen kan man gjerne riste tøyet sitt. Eggene limes godt fast, så det er vanskelig å riste ut dem, men voksne og nymfer (barn) kan man bli kvitt på denne måten.

* Også når man kommer hjem kan man riste bagasjen før man tar den med inn i huset, og legger man den i en dypfryser i et par døgn tar man knekken på eventuelle dyr.

* Hvis du er på hotell og får en rad med stikk langs bukselinningen, bør du være forsiktig med bagasjen før du tar med inn i huset.

* Varmebehandling ved høye temperaturer har samme effekt som frysing. Legger man bagasjen i en badstue, i over 45 grader i noen timer, vil veggedyra dø.

* Man bør også være oppmerksom på ting som man drar med seg inn i huset, gamle møbler fra loppemarked for eksempel, ta en titt på dem først for å forsikre om at de er frie for veggedyr.