Her er verdens største boligbobler

<p>Boliger i Hongkong er dyrest i verden for vanlige folk. I mange storbyer er boligprisene blitt så høye at mennesker med middelklasse-inntekter ikke lenger har råd til å kjøpe eller leie dem. Blant disse er viktige grupper i samfunnet som sykepleiere, lærere og politi. (Foto: TungCheung / Shutterstock / NTB scanpix)</p><p></p>
Boliger i Hongkong er dyrest i verden for vanlige folk. I mange storbyer er boligprisene blitt så høye at mennesker med middelklasse-inntekter ikke lenger har råd til å kjøpe eller leie dem. Blant disse er viktige grupper i samfunnet som sykepleiere, lærere og politi. (Foto: TungCheung / Shutterstock / NTB scanpix)

Mange har ventet på at det norske boligmarkedet skal sprekke. Det finnes nå boligbobler mange steder i verden.

Fra 1992 til 2012 femdoblet boligprisene seg i Norge. Da var mange sikre på at toppen var nådd. Men siden har prisene økt enda mer.

Utgangspunktet i 1992 var svært lave boligpriser, for fem år før hadde boligboblen sprukket.

Boligprisene i Norge sank med over 40 prosent fra 1987 til 1992.

Siden har lave renter vært den viktigste drivkraften bak stadig dyrere boliger i Norge.

Hongkong og Stockholm

Sammenlignet med flere andre land, så har Norge opplevd relativt få boligkrakk.

Akkurat nå er det antakelig disse globale storbyene som har de mest oppblåste prisene på boliger: Hongkong, München, Toronto, Vancouver, Amsterdam og London.

I Hongkong må beboerne i en vanlig husholdning nå jobbe i 22 år for å ha råd til å kjøpe enn gjennomsnittlig priset 60 kvadratmeter stor leilighet. For ti år siden holdt det om de jobbet i 12 år.

I Amsterdam har boligprisene økt med 45 prosent på bare tre år.

Også byer som Stockholm, San Francisco og Paris befinner seg på toppen av en liste over storbyer med boligboble-risiko, som den sveitsiske investeringsbanken UBS publiserte i fjor.

Stockholm er høyt på listen over byer truet av boligboble. Disse boligene ligger i den populære bydelen Vasastan. (Foto: Johan Ahnfalk / Shutterstock / NTB scanpix)
Stockholm er høyt på listen over byer truet av boligboble. Disse boligene ligger i den populære bydelen Vasastan. (Foto: Johan Ahnfalk / Shutterstock / NTB scanpix)

Det finnes mye penger i verden

Verden flommer nå over av lett tilgjengelige penger.

Lån er enkelt å få og rentene er lave. Både i Norge og i en rekke andre land har dette fyrt opp under stadig høyere boligpriser.

Profesjonelle investorer har også satt mye penger i eiendom, men kjenner samtidig på nervøsiteten for at boligbobler vil sprekke. På den annen side har også verdens aksjemarkeder steget i nesten ti rekordlange år. Dermed anses også aksjer som risikable.

Sånn sett er det ikke så mange andre steder igjen å plassere penger. For den som har mye av dem.

Boligkrakk i 1899 og 1987

1899: Norgeshistoriens kanskje største boligkrakk. Kom etter mye boligbyggingen og sterkt økte priser. Rammet Kristiania (Oslo) ekstra hardt. Boligprisene steg ikke på mange år etterpå.

1987: Etter en sterk prisstigning på boliger, falt boligprisene i Norge med over 40 prosent.

Under finanskrisen i 2008 falt også boligprisene justert for annen prisstigning med 18 prosent. Men dette regnes bare som et minikrakk.

Kilder: Wikipedia og Ola Grytten

Nå øker boligrentene

Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole sa i 2013 at vi allerede da hadde en boligboble i Norge.

Grytten pekte på lave renter over lang tid, som årsak til boligprisstigningen i Norge. Det er seks år siden.

Nå i 2019 ser vi for første gang på svært mange år at Norges Bank og bankene øker folks boligrente. Det har skapt frykt hos flere.

– En del kommer til å slite dersom renten øker med 2–3 prosent, advarte Grytten i 2013.

Når mange ikke blir i stand til å betjene gjelden sin, så vil boligprisene falle, mente NHH-professoren.

Må jobbe i 22 år for en liten leilighet

Beboere i Hongkong må altså jobbe i 22 år for å få råd til en vanlig, liten leilighet.

Publikasjonen «Annual Demographia International Housing Affordability Survey»lister opp Vancouver i Canada på 2. plass (jobbe i 12,6 år). Deretter følger Sydney (11,7 år) og Melbourne (9,7 år) i Australia.

I London må beboerne i en vanlige, liten husholdning jobbe i 8,3 år for å få råd til en leilighet, ifølge denne indeksen.

Forfatterne bak den globale indeksen mener at 3 år eller mindre er det folk bør jobbe for å ha råd til en vanlig bolig. Må de jobbe mer enn 4 år for boligen, så har de neppe råd til å kjøpe den. Må de jobbe mer enn 5 år, så har de virkelig ikke råd til å kjøpe den.

De rimeligste husværene i storbyer for vanlige folk finnes nå i USA og Singapore.

Den norske sykepleierindeksen

forskning.no har ikke funnet lignende tall for Oslo eller Norge. Derimot lager EiendomNorge Den norske sykepleierindeksen.

Sykepleierindeksen måler hvor stor andel boliger i et utvalg norske byer som en singel sykepleier har råd til å kjøpe. En singel lærer, politi eller brannmann ville hatt råd til omtrent det samme.

I Oslo hadde sykepleieren kun hatt råd til å bo i 2,9 prosent av alle boligene som ble omsatt i 2019, viser indeksen.

I Trondheim kunne han eller hun hatt råd til å bo i 24 prosent av de omsatte boligene. I Bergen 30 prosent. I Tromsø bare 15 prosent.

Men disse tallene var enda lavere fram til finanskrisen i 2008. Den gangen var det høye renter som gjorde det vanskelig for folk å kjøpe bolig. Nå er det lave renter som gjør det mulige å kjøpe bolig, tross høye priser.

Sykepleierindeksen lages av EiendomNorge og bygger på tall fra SSB. Den viser hvor stor andel boliger i et utvalg norske byer som en singel sykepleier har råd til å kjøpe. Legg spesielt merke til utviklingen i Oslo og Stavanger. I Stavanger hadde en sykepleier i 2013 råd til 1 av 100 solgte boliger. I dag vil hun eller han ha råd til 27 av 100 solgte boliger. I Oslo har utviklingen vært omvendt.
Sykepleierindeksen lages av EiendomNorge og bygger på tall fra SSB. Den viser hvor stor andel boliger i et utvalg norske byer som en singel sykepleier har råd til å kjøpe. Legg spesielt merke til utviklingen i Oslo og Stavanger. I Stavanger hadde en sykepleier i 2013 råd til 1 av 100 solgte boliger. I dag vil hun eller han ha råd til 27 av 100 solgte boliger. I Oslo har utviklingen vært omvendt.

Singapore har taklet problemet

Ifølge UBS sin boligboblerapport er det flere tegn som nå varsler om slutt på festen verden over for dem som har investert mye penger i bolig.

Flere steder har boligprisene begynt å falle. London og Stockholm er to byer som allerede merker dette.

Det skjer i takt med at banker øker renten på lån.

Singapore blir av UBS trukket fram som eksempel på en storby som har klart å takle boligkrisen. Singapore har gjennom mange år systematisk jobbet med å skaffe folk nok boliger. Dermed har folks inntektsøkning og boligprisstigningen fulgt hverandre omtrent likt i hele 30 år.

Boligpriser kan skape fattigdom

Folk over store deler av verden har over mange år fått det økonomisk bedre. Tall fra FN og Verdensbank forteller om et dramatisk fall i fattigdom.

Paradokset er at det å skaffe seg tak over hodet, nå er blitt en fattigdomsfelle for de stadig flere som bor i byer og storbyer. Mange av dem er middelklassemennesker med middelklasseinntekter, som sykepleiere og politifolk.

I planleggingen – eller mangelen på planlegging – av hvordan byene våre skal bli, kan det virke som noen har glemt at også dette er innbyggere som behøver husvære, om byen skal kunne nyte godt av tjenestene deres.

Når huspriser blir for høye for folk med vanlige inntekter, er en viktig årsak både i Oslo og en rekke andre byer i verden at det ikke finnes rimelige tomter å bygge på.

Da er det verd å merke seg at Singapore, et av verdens mest tettbefolkede steder, har klart å løse nettopp dette gjennom langtidsplanlegging.

Kilder:

Visualcapitalist: «The World’s Biggest Real Estate Bubbles in 2018», oktober 2018.

EiendomNorge: «Den norske sykepleierindeksen», 14. juni 2019

«15th Annual Demographia International Housing Affordability Survey», publisert av demographia.com 21. januar 2019.

Artikkelen er først publisert hos Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:04 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51 Anita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39 15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13 Veksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59 Demokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46 Over 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35 Mystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51 Historisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51 Sørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Søreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Haaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH17
Siste nytt
22:04NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51NorgeAnita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39Verden15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13PengerVeksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59VerdenDemokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46PengerOver 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35NorgeMystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51SportHistorisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51SportSørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeSøreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportHaaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH17
Populært