Boliginnbrudd og tyverier er nesten halvert

De ti siste årene er erstatninger etter innbrudd og tyveri i private boliger og hytter nesten halvert. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
De ti siste årene er erstatninger etter innbrudd og tyveri i private boliger og hytter nesten halvert. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Jeg velger å tro at nordmenn ikke lenger er naive og uforsiktige, forteller forebyggelsesekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2009 ble det stjålet verdier for 747 millioner kroner fra private boliger og hytter, justert for prisstigningen. Ti år senere viste tilsvarende ferske tall fra Finans Norge at det samlede erstatningskravet for 2018 er nesten halvert til 375 millioner kroner.

– Vi er på Europa-toppen i antall boligalarmer. Nær en halv million boliger er nå sikret på denne måten her i landet, og i takt med økt fokus på tyverisikring i hjemmet er dette trolig hovedårsaken til at det blir færre og færre innbrudd og tyverier fra norske hjem, sier Tryg Forsikrings forebyggelsesekspert Øyvind Setnes i en pressemelding.

– Jeg velger å tro at nordmenn ikke lenger er naive og uforsiktige. Spesielt i forhold til organiserte innbruddsraid hvor profesjonelle tyver plukker ut tomme hus innen et konsentrert område i ferietiden, ser vi nå en rekke eksempler på årvåkne folk som slår alarm og varsler hele nabolag via sosiale medier som Facebook, fortsetter han.

Ferietid er innbruddstid

På 1990-tallet lå de gjennomsnittlige årlige erstatningssummene etter innbrudd og tyveri fra privatboliger og hytter på mer 800 millioner kroner. Men siden den gang har det gått i riktig retning, kun avbrutt av en stor oppgang rundt 2010.

– Mye av verdisakene som stjeles, forsvinner ut av landet, sier Øyvind Setnes. Foto: Tryg Forsikring.jpg
– Mye av verdisakene som stjeles, forsvinner ut av landet, sier Øyvind Setnes. Foto: Tryg Forsikring.jpg

– Til tross for færre innbrudd og tyverier gjennom året, ser vi at ferietiden er høytid for tyvene. Kriminelle kommer gjerne med tomme varebiler midt på natten og nærmest tømmer en enebolig i løpet av få timer, sier Øyvind Setnes i meldingen.

Alt av verdisaker i boligen forsvinner i slike raid. Til og med kjøleskapet, fryseren, oppvaskmaskinen, vaskemaskinen og tørketrommelen.

– Vi har sett tilfeller der alt av hagemøbler og redskaper, gressklipperen, verktøy og vannsprederen ble stjålet.

Les også: – Dropper du ferie, så øker dødsrisikoen

Nabovakt og Facebook-begrensning

Grove innbrudd er sjeldent spontant, men skjer etter at kriminelle har utpekt én bolig de antar høyst sannsynlig er ubebodd akkurat da. Setnes forteller at dersom den aktuelle familien befinner seg på ferie og ingen ser innom huset på noen dager, vet tyvene at de kan raide boligen i ro og mak.

Forebyggelseseksperten mener det ofte gjelder å få innbruddstyvene til å tro at noen er hjemme, slik at risikoen ved å bryte seg inn i huset er for høy.

– Ofte spaner de på hus i ett strøk og merker seg de som ser tomme ut. Så sjekker de hvem som bor der, og om disse har lagt ut noe på sosiale medier som tilsier at de er bortreist på ferie. Bilde av deg og familien rundt svømmebassenget i Spania er altså ikke lurt å dele med alle andre. Legg dem heller ut når dere er kommet hjem, sier han.

Samtidig oppfordrer han de som er hjemme til å følge litt ekstra godt med i ferietiden.

– Vær en god nabo og følg litt med i nabolaget. Ser du ukjente luske omkring eller biler med ukjente som kjører ofte og sakte forbi bør du være på vakt. Tips politiet dersom du har mistanke om at kriminelle spaner i nabolaget, på jakt etter tomme boliger, sier han i meldingen.

Huskeliste før ferier

• Ta bilder av verdigjenstandene dine. Lagre på mobil eller i skyen.

• Fjern smykker og verdisaker fra soverommet og badet.

• Lås vinduer og dører og la ikke verdifulle gjenstander ligge synlig fremme.

• Ikke la en stige ligge tilgjengelig ved huset. Fjern den eller lås den fast.

• Stopp post, reklameutsendelser og aviser. En full postkasse er en invitasjon til tyver.

• Ikke la søppelkassen stå tom. La gjerne naboer eller venner fylle på etter hvert.

• Avtal med naboer og venner til å passe på og se til huset mens dere er borte.

• Få noen til å klippe gresset og vanne plen og blomster mens dere er borte.

• Husk litt belysning. Har du mulighet, varier belysningen.

• Ha lås på ytterdører og utsatte vinduer som er godkjent av forsikringsselskapene.

• Ha litt varme på slik at huset holder en lugn temperatur.

• Steng hovedkranen for å unngå lekkasje dersom et rør skulle sprekke.

• Sjekk at komfyr, oppvaskmaskin, vaskemaskin, tørketrommel og andre elektriske artikler er slått av før du reiser.

• Sikre trampoliner og hagemøbler i tilfelle det blir sterke vindkast mens du er bortreist.

• Sjekk at avløp og rister er rensket for blader, gress og kvister i tilfelle det blir et kraftig regnskyll eller mye regn på kort tid mens du er på ferie.

• Sjekk at takrennene er rensket og uten lekkasjepunkter.

• Trekk ut alt du kan av elektriske støpsler i tilfelle lynnedslag.

• Vask kjøkkenbenken, spisebordet og alt der det kan være flekker av saft eller noe søtt. Det hjelper mot maur eller andre kryp.

Kilde: Tryg Forsikring