Dette må du sjekke når du skal kjøpe fjellhytte

Tak, vann og avløp og eiendomsskatt er viktige momenter å sjekke for de som bruker vinterferien til hyttejakt, råder Huseierne. Foto: Huseiernes Landsforbund
Tak, vann og avløp og eiendomsskatt er viktige momenter å sjekke for de som bruker vinterferien til hyttejakt, råder Huseierne. Foto: Huseiernes Landsforbund
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er tipsene for deg som skal bruke ferien til jakten på drømmehytten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange bruker vinterferieukene til å jakte drømmehytten på fjellet. Det viktigste er å se seg godt om på visning og lese tilstandsrapporten godt. Anders Leisner, advokat i Huseiernes Landsforbund, skriver i en pressemelding tilstandsrapporten er en særlig viktig kilde til informasjon når man er på hyttejakt vinterstid. Tak og vegger kan nemlig være skjult under og bak snøen.

– Det er viktig å huske på at den bygningsmessige kvaliteten på en hytte kan variere mer enn for boliger. Dette gjelder særlig gamle hytter.

Leisner påpeker at en av grunnene til at kvaliteten kan variere er at det på hytter ofte er gjort betydelig i egeninnsats.

– Se særlig der det er foretatt påbygging eller laget tilbygg. Sjekk overgangene mellom de ulike delene.

Vel så viktig er det å huske å undersøke eierforholdet til selve hyttetomta. Mange hytter står på festetomt, hvilket gjør det viktig å sjekke avtalebetingelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen ganger går det an å få løst ut avtalen, andre ganger kan man risikere en stor økning i festeavgiften. Det er viktig å finne ut av disse vilkårene, råder Anders Leisner som samtidig minner om å sjekke ut hav som faktisk følger med hytta.

– Noen hytter selges med innbo. Men som oftest skal selgeren ha med seg noen familiegjenstander eller andre ting fra hytten. Les derfor nøye hva som følger med, og spør hvis du er usikker.

7 punkter å sjekke i hyttejakten

1. Sjekk eiendomsskatt og kommunale avgifter i kommunen: Er det egne satser for hyttefolket som gjør det ekstra dyrt?

2. Hvordan er det med vann og avløp? Er det lokale løsninger eller er hytta knyttet til kommunalt anlegg? Hvordan er eventuelt kvaliteten på det private vannet, og må man i snarlig fremtid koble seg på kommunal kloakk? Det er ofte dyrt.

3. Hvis det er aktuelt å bygge på, hvilke muligheter har man til det på tomten? Sjekk ut reguleringsplanen for området, ta kontakt med kommunen og spør.

4. Er det festetomt? Hvordan er i så fall betingelsene? Er det mulighet for utløsning av festetomten eller er bortfester bonde og trenger pengene?

5. Sjekk taket og kjeller/krypkjeller: Se etter fukt- og vannskader. Se også på bjelkelaget under hytten for å se om de ser ok ut. Å bytte ut disse er en dyr affære.

6. Hvordan er forholdene for kommunikasjon? Er det ok mobildekning, og er det mulighet for bredbånd e.l. Er det mulig å se tv med det digitale bakkenettet? Hvordan er muligheten for å utvide strømkapasiteten til for eksempel lading av elbil?

7. Hvordan er parkeringsforholdene og hva med adkomstvei, er det et veilag? Hvor mye koster det å vedlikeholde og måke i året? Måkes det adkomst hver helg?

Kilde: Huseiernes Landsforbund