Advarer om Jøtul-pipe som forårsaket sotbrann

Pipa fra Jøtul var årsaken til en sotbrann i et hus i Nittedal.
Pipa fra Jøtul var årsaken til en sotbrann i et hus i Nittedal. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gammel type stålpipe skaper bekymring, og nå oppfordrer brannvesenet huseiere til å kontrollere pipa si - eller bytte den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En type stålpipe fra Jøtul forårsaket i 2018 en bygningsbrann i Nittedal kommune, og nå advarer Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) mot denne typen stålpiper.

NRBR er bekymret for at flere branner skal oppstå i denne typen skorstein, og oppfordrer huseiere til å sjekke pipa si.

– Skorsteinen som førte til denne husbrannen, en eldre Jøtul stålskorstein, er samme produkt som Selkirk skorstein. Selkirk gikk konkurs i 1999 og samarbeidet med Jøtul opphørte samme år. Har du stålskorstein fra etter 1999, er det altså ikke det samme produktet, skriver NRBR på sine nettsider.

Til Dinside presiserer Tore Bjareng, seksjonsleder for tilsynsseksjonen ved NRBR:

– Dette gjelder de som har de gamle pipene fra før 1999. De må man enten få fagfolk til å sjekke – eller bytte dem.

Les også : 100 ansatte mister jobben når deler av Jøtul flyttes til Polen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Pipa ble for varm under en sotbrann, og bjelkelaget i etasjeskillet ble antent, som førte til husbrannen. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen
Pipa ble for varm under en sotbrann, og bjelkelaget i etasjeskillet ble antent, som førte til husbrannen. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen

Forstod raskt at det ikke var pipebrann

På sin egen Facebook-side skriver NRBR om brannen som førte til at de oppdaget svakhetene ved de gamle Jøtul-stålskorsteinene:

«Det var på ettermiddagen en snøfylt marsdag i 2018. Alarmen går - og vi rykker ut på en bygningsbrann som følge av sotbrann i Nittedal. Da mannskapene kom til boligen, møtte de huseier som hadde gjort en veldig bra jobb med å prøve å slokke. Men leiligheten var røykfylt og det var ulmebrann i bjelkelaget i etasjeskillet rundt gjennomføringen til skorsteinen. Vaktlaget forstod raskt at dette var mer enn en pipebrann.»

Det gikk bra med alle som bodde i boligen, og brannvesenet fikk kontroll på brannen før den utviklet seg videre - men huset fikk røyk- og sotskader i tillegg til brannskadene i bjelkelaget.

NRBR avdekket at skorsteinen ikke hadde god nok brannmotstand til å tåle en sotbrann og at det førte til at bjelkelaget ble antent, og oppfordrer de som tror de har en slik skorstein til å kontakte sitt brann- og lokale feiervesen og be om informasjon om hva du bør gjøre.