Meny

Ti viktige spørsmål om røykvarsleren din

Alle boliger skal ha minst én røykvarsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket. Foto: Colourbox.com
Hvilken bør du kjøpe, hvor mange og hvor skal de plasseres? Og når bør de skiftes ut? Dette bør du vite om røykvarslere.

Så langt i 2018 har brann krevd 26 menneskeliv i Norge. Sjansene for å kunne redde seg ut hvis boligen står i brann, øker ved tidlig varsling, og den viktigste livsforsikringen din er som oftest røykvarsleren. Årlig redder røykvarslere mange liv, men mange vet ikke om varsleren deres faktisk virker.

– Det er bekymringsverdig, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring i en pressemelding. Setnes har samlet svarene på de 10 viktigste spørsmålene forsikringsselskapet får om røykvarslere.

Hva slags røykvarsler bør jeg velge?

– Det finnes to ulike røykvarslere på markedet, de ioniske og de optiske. De fleste branner starter som ulmebranner, for eksempel i sengetøy. En optisk røykvarsler kan oppdage ulmebrann vesentlig raskere enn en ionisk røykvarsler. Vi anbefaler derfor at de kjøper en optisk røykvarsler.

Hvor mange røykvarslere trenger jeg?

– Minimumskravet er at du har én røykvarsler i hver etasje i din bolig og fritidsbolig. Jeg anbefaler at man har én per soverom og oppholdsrom, og at disse er seriekoblet. Ved et branntilløp vil alle da slå ut samtidig, noe som øker sjansen for at man på nattestid våkner og kommer seg ut tidsnok.

Les også:   Nei, sofasitting er ikke den nye røyken

(Saken fortsetter under)

Siden 1979 har det i snitt omkommet 62 personer hvert år. Tidlig varsling øker sjansen for å redde seg ut i tide. Foto: Colourbox.com

Hvor bør røykvarslerne plasseres?

– Røykvarslere skal monteres på høyeste punktet i taket, og minst en halvmeter fra veggen.

Hvor lenge varer batteriet i en røykvarsler?

– De fleste har utskiftbare batteri, andre har fastmonterte. I røykvarslerne med utskiftbare batterier bør en skifte disse én gang i året, selv om de kanskje varer litt lenger.

Krever en røykvarsler vedlikehold?

– Ja, støvpartikler som samler seg i røykvarsleren kan føre til ustabilitet. En tett røykvarsler har vesentlig dårligere egenskaper. Kom deg opp i gardintrappa og tørk av den.

Hvor ofte bør røykvarsleren sjekkes?

– Sjekk den med testknappen én gang i måneden. Det anbefaler Brannvernforeningen og vi.

Kan en røykvarsler gå ut på dato?

– Ja, røykvarslere har en utløpsdato. Om du ikke finner den bør du teste varsleren regelmessig eller bytte den ut. Etter åtte til ti år går varsleren ut på dato. Da virker den dårligere og vil etter hvert slutte å fungere.

Les også:   Vinmonopolet må hive adventskalendere

(Saken fortsetter under)

Det skjer flest boligbranner om vinteren. Desember var måneden med flest branner i fjor. Det var flest boligbranner i Finnmark og Oslo i 2017, sett i forhold til innbyggertall. Foto: Colourbox.com

Hva bør man ellers ha i hjemmet?

– Enkelt slukkeutstyret er viktig og det må være lett tilgjengelig og fungere. Det finnes mange typer slukkeutstyr på markedet, alt fra brannslanger, skumapparat, pulverapparat, slukkespray og branntepper. Sørg for at du har noe som fungerer og som du kan bruke.

Bør man ha brannøvelser hjemme?

– Ja, arranger brannøvelser hjemme. Alle bør ha trent litt på hva man gjør dersom røykvarsleren utløses. Hvordan man kommer seg ut raskt. Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten, så det er viktig å ha gått gjennom alt før noe skjer.

Kan det oppstå brann i strømkontakten?

– Ja, det kan det. Det er mange branntilløp som skyldes feil i det elektriske anlegget. Man bør sjekke det årlig. Mange branner i Norge kunne vært unngått om det elektriske anlegget hadde vært sjekket oftere.

Nøkkeltall om branner i Norge

  • Siden 1979 har det i snitt omkommet 62 personer hvert år. Tidlig varsling øker sjansen for å redde seg ut i tide. Alle boliger skal ha minst én røykvarsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.
  • Eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusavhengige er spesielt utsatt. Tall fra DSB viser at cirka 75 prosent av dem som omkommer i brann er i disse gruppene. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen.
  • Brann- og redningsvesenet rykket ut til 8 756 branner i 2017. Hele 58 prosent av alle boligbrannene startet på kjøkkenet. Stua er det nest mest brannfarlige rommet. De fleste branner i boliger skjer på ettermiddagen.
  • Det skjer flest boligbranner om vinteren. Desember var måneden med flest branner i fjor. Det var flest boligbranner i Finnmark og Oslo i 2017, sett i forhold til innbyggertall.
  • Nær halvparten av bygningsbrannene ble først oppdaget av automatiske brannalarmer eller røykvarslere.

Kilde: Tryg Forsikring

Helse og livsstil
Populært