Meny

Sommerinnbruddene blir stadig færre

Sommeren 2017 hadde det lavest registrerte antall innbrudd og tyveri i siden 1991.
– Hvert år siden 2013 har antall innbrudd og sykkeltyveri gått ned, forteller forsikringsselskap. Samtidig er vi sløve når det gjelder å sikre leilighet og bolig.

Hvorvidt stadig flere av oss har tatt til seg innholdet i Kardemommeloven er ikke godt å si, men antallet innbrudd i hus og leiligheter sommerstid går ned. 2017 utmerker seg i så måte som året med det laveste antallet innbrudd og sykkeltyverier på over to i år.

– Vi ser en klar trend både av bransjens statistikk hos Finans Norge og vår egen skadestatistikk. Hvert år siden 2013 har antall innbrudd og sykkeltyveri gått ned, og sommeren 2017 var sannsynligvis «all-time-low» på disse skadesakene i Norge på over 25 år, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Mindre trygt i Trøndelag og Troms

De siste fem årene har SpareBank 1 Forsikring registrert 40.000 innbrudd og tyveri av sykler. Erstatningsverdien på disse sakene ligger på om lag 500 millioner kroner.

– Om lag en tredel av disse sakene skjer på sommeren. Fra 2013 til 2017 har antall registrerte innbrudd og sykkeltyverier hos oss gått ned fra drøye 2.400 saker i 2013 til 1.800 saker sommeren 2017, sier Nielsen.

Statistikken til SpareBank 1 Forsikring viser at antall sommerinnbrudd går jevnt ned i de aller fleste fylker, med unntak av Trøndelag, Vest-Agder, Troms og Hordaland som går noe opp.

– Det er hyggelig å se at antall innbrudd går ned. Men selv om forsikringen dekker tyveri og skader, er det ubehagelig og stressende om å komme hjem fra ferie til ett innbrudd, sier Nielsen.

Les også:  Politiet begår lovlig innbrudd

Seks enkle tips for å holde innbruddstyvene unna

  1. Ikke bruk vinduet for å lufte katten mens du er på ferie.
  2. Be naboen ta inn avisene og kaste litt søppel i søppelkassen din.
  3. Få boligen til å se bebodd ut. La gardinene være fratrukket, sett på tidsur på noen lamper og en radio, la skoene stå på trappen og parker en bil utenfor boligen.
  4. Sørg for å ha lås og sikring som holder mål. Oppgrader låsene i alle ytterdører til FG-godkjente låser. Lukk og lås garasjeporten. Sett inn gassgrillen og hagemøbler.
  5. Ikke gi tyvene innbruddsverktøy. Sørg for å låse inn verktøy og hageredskap som kan brukes som innbruddsverktøy. Det samme gjelder for stigen.
  6. Innbruddsalarm med knytning til alarmsentral gir god beskyttelse. Tyvene går gjerne forbi boliger med innbruddsalarm. God merking om at boligen har alarm er viktig.

Kilde: Sparebank 1

Få naboen til å kaste søppel hos deg

Skal du reise bort i sommer? Da kan det lønne seg å gjøre en litt større innsats for å sikre egen leilighet eller hus enn å sette nøkkelen i låsen, vri rundt og så kjøre avgårde mot flyplassen eller hytta. Men for en av fire er det dette som er realiteten, ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1.

– Klassikeren blant tiltak for å holde innbruddstyvene unna er å få hjelp av naboen. Halvparten oppgir at de får naboen til å se litt ekstra til huset og ta inn posten når de er bortreist, sier Nielsen.

– Det blir mindre brevpost og tomme postkasser er for mange blitt normalen, så vi anbefaler vel så mye at naboen kaster søppel i din søppelkasse som å ta inn posten. Det er nemlig smart å få huset til å virke bebodd, sier Nielsen.

Les også:   Billig forsikring - slik gjør du det

Helse og livsstil
Populært