Meny

Det er enkelt å bygge en lettvegg

En lettvegg er enkel å sette opp. Foto: Mats Hatlebakk

Trenger du et ekstra rom? Eller bare vil lukke en åpen løsning? En lettvegg er løsningen, og den er ikke vanskelig å sette opp.

Selv om den ikke er krevende å sette opp en lettvegg, bør det likevel planlegges godt.

Start med en arbeidstegning. Deretter måler du nøyaktig bredden og høyden på rommet. Det er lurt å trekke fra en centimeter i bredden og en til to centimeter i høyden. Nå kan du lage rammeverket mens det ligger på gulvet og samtidig klare å reise det opp.

Dette verktøyet trenger du

Hammer, stikksag, vinkel, kniv, skrutrekkere, meterstokk, fil, vater og drill med bor i ulike størrelser. Dessuten trenger du spiker, skruer og eventuelt plugger for innfesting av bindingsverket.

Kilde: Trefokus

«Når du skal sette opp en delevegg er det praktisk å lage en enkel skisse som viser hvordan du vil ha det før du går i gang. Skal du sette opp en vegg med dør i, tegner du inn nøyaktig plassering og størrelse på døren. Prøv å beregne hva du trenger av materialer. Er det nødvendig med elektriske installasjoner, så må dette også være med», skriver Trefokus på sine nettsider.

– Jeg vil råde til å gjøre planleggingen nøye, gjerne med en eller flere illustrasjoner. På den måten må man tenke gjennom hva veggen skal brukes til, for eksempel hva som skal festes på veggen. Da vil man slippe justeringer i etterkant, sier tømrer Mats Hatlebakk i firmaet Snekker Hatlebakk ENK .

Start med rammen

Trefokus anbefaler å starte med rammen, og de foreslår å bruke 48 x 73 eller 48 x 98 til stender og sviller. Stendere er de vertikale spikerslagene i bindingsverket, mens svillene ligger i bunn og topp av bindingsverket, og er der hvor stenderne festes.

(Saken fortsetter under)

En lettvegg består av en ramme av bunnsville, toppsville, stendere og kledning. Illustrasjon: Trefokus

– Jeg har ofte brukt 48 x 68, fordi det vil lette innsetting av innerdører, forklarer Hatlebakk.

SNEKKERTIPS 1: Dersom du er alene om jobben med å bygge lettvegg kan det være en utfordring å feste taksvillen. Tipset fra Mats Hatlebakk er å lene en stender opp mot den ene veggen og bruke den som støtte for taksvillen. Foto: Alexander Berg jr.

– For dersom man man setter på en platetykkelse 12 mm på hver side av veggen, vil den totale tykkelsen bli 92 mm, som er den samme som tykkelsen på innerdørkarmen. Slik sløyfes behovet for en foring rundt døren.

Når det gjelder innfestingen av svillene vil det naturlig nok avhenge om de skal festes i tre eller betong/mur. Dersom det siste er tilfellet, er man nødt til å bore og deretter sette i murplugger, for til slutt å skru svillene fast.

Når det gjelder innfesting i treverk, kan det enten gjøres med skruer eller spiker.

SNEKKERTIPS 2: Deretter legger man svillen opp på stenderen som er satt opp mot veggen, samt en stender som man allerede har festet i bunnsvillen. Ved å justere vinkelen på den bakre, skråstilte stenderen vil man kunne presse svillen opp i taket og lett etterjustere den. Foto: Alexander Berg jr.

– Jeg har gått over til bare å bruke skruer, både fordi det er lettere å gjøre justeringer og fordi skruer gjør det enklere å presse treverk sammen der hvor det eventuelt er skjevheter. Håndspikring tar også lenger tid, forteller Hatlebakk.

Det kan være fornuftig å legge en remse med tjærepapp mellom bunnsvillen og betongen, slik at fuktigheten i betongen ikke trekker opp i svillen.

– Fuktighet fra betongen kan være skadelig for treverket, forklarer Hatlebakk.

Det er viktig å huske på at bunn- og toppsviller skal festes loddrett over hverandre.

Les også: Guide til hvordan du tapetserer

Lettvegg på eksisterende gulv

FESTING AV SVILLER: Plassering av lettvegg på et betonggulv krever at man borer hull til betongplugger, og man bør legge tjærepapp mellom gulvet og bunnsville, en såkalt svillemembran, for å unngå at fuktighet trekker opp i svillen. Foto: Alexander Berg jr.

En lettvegg vil i de fleste tilfellene plasseres opp på et eksisterende gulv, og da ofte et tregulv. Anbefalingen fra Trefokus er å feste bunnsvillen i tregulvet. Mats Hatlebakk fraråder dette der hvor gulvet er lagt flytende, fordi tre er et levende materiale, og dersom man fester noe i det med enten spiker eller skruer vil det kunne dannes sprekker.

– Jeg ville lagt svillen flytende opp på gulvet og heller festet den i veggen der det var mulig.

Les også: Slik sparkler du gipsplater

Stendere og kledning

Når rammen er oppe, er det på tide å feste stenderne. De skal enten stå med 30 eller 60 cm senteravstand, avhengig av hvor robust man ønsker lettveggen, og hva man skal kle den med.

ELEKTRISK OPPLEGG: I planleggingen av veggen er det viktig å ta hensyn til det elektriske opplegget. Her er en elektrisk kabel felt inn i toppsvillen. Foto: Alexander Berg jr.

Trefokus råder til å legge inn ekstra spikerslag der veggen skal belastes ekstra, for eksempel hvor det skal henges opp skap eller andre tunge gjenstander.

Alternativt kan man kle inn veggen med dobbelt sett med plater, dersom man ønsker større fleksibilitet hvor man kan henge opp ting: «F eks to lag med sponplater, ett lag sponplate pluss gipsplate eller falspanel pluss sponplate», skriver de, og utdyper: «Dobbelt lag anbefales, da dette gir en mer stabil vegg og bedre feste for å henge opp ting. Skal du ha panelvegg bruker du da først et lag plater og så et lag panel».

En slik konstruksjon vil også gi veggen bedre lydisolering.

ISOLERING: Det er ikke avgjørende å isolere en lettvegg, men det vil gi bedre lydisolasjon. Foto: Mats Hatlebakk

– Jeg har brukt to lag med plater i flere sammenhenger, utdyper Hatlebakk.

– Jeg har satt opp såkalte OSB-plater innerst mot stenderne, og så har jeg lagt på gipsplater utenpå der igjen. På den måten får man gipsplatens muligheter, men slipper for eksempel å måtte bruke gipsanker når man skal henge opp ting. Ulempen er at OSB-platene er forholdsvis dyre sammenlignet med gipsplatene.

Dersom man bruker to plater, råder Trefokus til at man bestreber seg på at skjøtene ikke kommer på samme sted, men er forskjøvet sideveis.

Dersom det er ønskelig med ytterligere lydisolasjon, kan man isolere mellom stenderne.

Døråpning

DØRÅPNING: En døråpning bør bygges 20 til 40 mm bredere enn døren som skal inn. I overkant av åpningen skal det ligge en horisontal losholt, samt stendere mellom losholt og taksville. Foto: Alexander Berg jr.

Dersom lettveggen skal bygges med døråpning, skal det ifølge Trefokus være en stender på hver side av åpningen, samt en såkalt losholt i overkant. Åpningen bør være 20 til 40 mm større enn døren, samt 10 til 20 mm i overkant.

Dersom man bruker plater til å kle veggen med, fraråder Trefokus å skjøte platene over døråpningen, fordi det kan oppstå sprekker. «Derfor bør det monteres en kort stender mellom losholt og toppsvill (midt over døråpningen)», skriver de.

Fliser på veggen

Dersom du planlegger å legge fliser på veggen, er det særlig viktig at den er stiv og stabil. Ifølge Trefokus skal det ved enkelt platelag være maks 40 cm mellom stenderne. Har man to platelag, kan avstanden økes til 60 cm.

Ved bruk av to platelag, understrekes det at skjøtene ikke må være sammenfallende, men forskyves i forhold til hverandre, slik at veggens stivhet ikke blir påvirket.

Les også: Slik legger du fliser

Riving av lettvegg

Det kan jo hende at man i stedet for å sette opp en lettvegg, har behov for å rive en. Men før man setter i gang, skal man forsikre seg om at den ikke har en bærende funksjon. Man må også kartlegge om det finnes tekniske installasjoner inne i veggen, først og fremst elektriske ledninger eller rør. «I slike tilfeller må man alltid kontakte fagfolk som kan fortelle hvordan rivningen må gjennomføres. Som regel må all kledning fjernes først før man river noe av bindingsverket, dette nettopp for å sjekke om det finnes installasjoner man må ta hensyn til», skriver Trefokus.

Dersom man er usikker på om veggen er bærende, råder Trefokus til å ta kontakt med en fagperson. I noen tilfeller vil det også være slik at endring av en bærende konstruksjon kan kreve byggemelding. Ved tvil råder Trefokus til å ta kontakt med teknisk etat i kommunen.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Ny bekymringsmelding om Trond Giske fra tillitsvalgt19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag14:27 – Doping er ikke forbeholdt russerne13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag13:56 USAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05 – Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16 Flyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16 Mann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04 Sentrumskandidater går sammen i Israel08:40 Abort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39 Michael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38 Svensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56 Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51 NAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47 Pelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32 Stjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24 – USA må være militært beredt i verdensrommet07:00 Kongen feirer 82-årsdagen i dag06:40 To personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38 Klæbo: – Det blir litt bingo06:17 Helse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05 Drapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00 Før VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00 Elefanter truer verdens største flyktningleir05:52 79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Venezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06 Forsvaret har mottatt flere varsler05:00 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35 Reuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09 Flere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43 Dødstallene stiger til 81 etter brann i Bangladesh03:23 FN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03 Avslår søknader om salg av e-sigaretter02:46 Bergensavisen vil ut av Media City02:38 Skuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12 Kystvaktansatt i USA planla massedrap02:09 Milliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24 Venezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19 Bonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12 PST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00 Atlético vant fortjent etter VAR-drama00:27 Mann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10 Predikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59 Vilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44 Vegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41 City med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20 Jakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15 Statsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45 Ulovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51 NRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47 Slik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35 Andøya vil vinne europeisk romkappløp20:26 Stonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra
Siste nytt
21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkNy bekymringsmelding om Trond Giske fra tillitsvalgt19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag14:27Sport– Doping er ikke forbeholdt russerne13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag13:56PengerUSAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05Reise– Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16ReiseFlyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16NorgeMann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04PolitikkSentrumskandidater går sammen i Israel08:40Helse og livsstilAbort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39VerdenMichael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38SportSvensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56PolitikkTybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51MotorNAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47VerdenPelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32SportStjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24Verden– USA må være militært beredt i verdensrommet07:00KulturKongen feirer 82-årsdagen i dag06:40VerdenTo personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38SportKlæbo: – Det blir litt bingo06:17NorgeHelse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05NorgeDrapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00SportFør VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00VerdenElefanter truer verdens største flyktningleir05:52Verden79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenVenezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06NorgeForsvaret har mottatt flere varsler05:00VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35VerdenReuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09NorgeFlere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43VerdenDødstallene stiger til 81 etter brann i Bangladesh03:23VerdenFN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03NorgeAvslår søknader om salg av e-sigaretter02:46NorgeBergensavisen vil ut av Media City02:38KulturSkuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12VerdenKystvaktansatt i USA planla massedrap02:09PolitikkMilliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24VerdenVenezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19NorgeBonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12NorgePST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00SportAtlético vant fortjent etter VAR-drama00:27NorgeMann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10NorgePredikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59SportVilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44NorgeVegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41SportCity med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20SportJakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15NorgeStatsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45MotorUlovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51PolitikkNRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47VerdenSlik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35NorgeAndøya vil vinne europeisk romkappløp20:26VerdenStonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra
Populært