Kulde gir vannskade hvert niende minutt

Ikke spar på strømmen i sprengkulda. Det kan vise seg å bli svært kostbart. Foto: NTB scanpix.
Ikke spar på strømmen i sprengkulda. Det kan vise seg å bli svært kostbart. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hus og hytter er ekstra utsatt for vannskader i sprengkulda. Men mange av skadene kan du enkelt forhindre selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Luft som kommer inn fra Sibir har ført til en kuldebølge over hele Sentral-Europa. I Norge vil store deler av landet oppleve bitende kulde og tosifrede minusgrader de neste dagene.

Sprengkulden gjør at hus og hytter er ekstra utsatt for vannskader. Ifølge DNB forsikring skjer det i gjennomsnitt en vannskade omtrent hvert niende minutt. Men heldigvis finnes det en rekke forholdsregler du selv kan ta for å unngå å få et innendørs svømmebasseng eller skøytebane i kjelleren.

– I perioder med kulde ser vi at antall vannskader øker kraftig, og skadeutbetalingene er enorme. Men mange av skadene kan forhindres, sier administrerende direktør i DNB forsikring, Ketil Voll, i en pressemelding.

Les også: Nå kan vedfyring være helsefarlig

Råd mot vannskader i kulda

• Alle i boligen bør vite hvor hovedstoppekranen er og hvordan den brukes.

• Steng hovedstoppekranen når du reiser bort.

• Rengjør sluk.

• Husk tilstrekkelig varme for å unngå frostsprenging av vannrør.

• Bytt ut gamle slanger til vaske- og oppvaskmaskin.

• Sørg for jevnlig tilsyn med hus og hytte om du er bortreist. Bruk gjerne naboer, vaktselskap etc.

• Ved vannlekkasjer stenger du hovedstoppekranen, ringer rørlegger raskt og gjør det du kan for å fjerne/tørke opp vannet.

Han råder folk til ikke å spare på strømmen i sprengkulda, men å ha tilstrekkelig med varme i alle rom hvor det finnes vanninstallasjoner. Mange av skadene skjer på grunn av frosne rør og rørsprengning fordi folk har det for kaldt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikerer millionskader

De som er heldige slipper unna med bare å miste vannet i huset for en kort periode. De som er skikkelig uheldige risikerer skader i millionstørrelsen som ofte fører til at de må flytte fra boligen i lange perioder.

Les også: Disse rørene er mest utsatte for frost

– Dersom du skal bort, for eksempel på vinterferie, er det lurt å stenge hovedstoppekranen i huset, er rådet fra Voll som også anbefaler at utleiere forsikrer seg om at leieboer i huset eller kjellerleiligheten ikke sparer på strømmen, men har tilstrekkelig varme på til å unngå frostskade.

Ekstremår

Ifølge DNB-direktøren har de siste vintrene vært forholdsvis varme. Men selv under moderate kuldeperioder får de mange vannskader inn til seg.

– 2010 var et ekstremår med rundt 40 000 skader og der skadeomfanget kom opp i langt over to milliarder kroner. Det meste av dette skyldtes frostskader etter ekstreme kuldeperioder.

Les også: Slik slipper du frostsprengte rør og vannskader i vinterkulda