Slik maler du kjøkkeninnredningen

MALE KJØKKENINNREDNING: Kjøkkenfronter kan enkelt fornyes med et strøk maling. Sjekk hvordan du maler kjøkkeninredning her! FOTO: Getty Images.
MALE KJØKKENINNREDNING: Kjøkkenfronter kan enkelt fornyes med et strøk maling. Sjekk hvordan du maler kjøkkeninredning her! FOTO: Getty Images.

Å male kjøkkenfronter er ingen stor sak med disse triksene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er på oppussingstoppen, og kjøkken er et av rommene som er populært å pusse opp. Men dette kan fort bli en kostbar, og ikke minst tidkrevende affære. Dessuten er det mange feller man kan gå i når det kommer til oppussing.

Kanskje det holder å gjøre et par enkle grep?

Male kjøkkenfronter

Hva med å male kjøkkeninnredningen? For ønsker du et nytt uttrykk på kjøkkenet ditt uten å bytte det ut, kan maling av kjøkkenfrontene være et rimelig og forholdsvis enkelt alternativ.

Men hvordan bør du gå frem når du skal male kjøkkenfronter? Og er det flere måter å gjøre det på?

Det er lurt å ha utstyret i orden før du setter i gang med jobben. Invester i gode pensler, ruller og slipepapir. Gode pensler og slipepepair kan faktisk ha mye å si for det ferdige resultatet.

- Slipepapir er hemmeligheten bak et pent stykke malearbeid. Sliper du lett mellom hver påføring av grunning eller maling, gjør det noe med filmen som gjør overflaten elegant. Jeg sliper alltid mye, sier Per Myhre, faglig konsulent i Jordan til ifi.no.

En kvalitetspensel mister ikke bust og gir derfor en glattere overflate. Pass også på at penselen og rullen er tilpasset den malingtypen du velger.

Male kjøkkeninnredning steg for steg

1. Vask kjøkkenskapene utvendig

Rengjør dørene godt med husvask, forvask eller noe lignende slik at matrester og fett fjernes. La deretter dørene tørke.

2. Slip ned

For å bedre heften bør dørene slipes lett. Korning 150 er godt egnet. Avstøv deretter med en tørr mikrofiberklut.

Saken fortsetter under

FJERNE SMUSS: Det er viktig å vaske vekk alt av matrester og fett før man begynner å male. Foto: FOTO: : Kristian Owren/ifi.no
FJERNE SMUSS: Det er viktig å vaske vekk alt av matrester og fett før man begynner å male. Foto: FOTO: : Kristian Owren/ifi.no

3. Grunning av kjøkkenfrontene

Påfør grunning i speilet, rundt kantene og på ramtreet med rull. Jevn ut med pensel, og gjør siste finish med etterstryker eller fin pensel.

4. Slipingog sparkel

Slip deretter lett for å fjerne fiberreisning. Man kan bruke sparkel på hakk og skader. Legg på, sparkle ut, la tørke, slip jevnt og avstøv med tørr mikrofiberklut.

5. Toppstrøk

Saken fortsetter under

GRUNNING: Det er lurt å grunne for å få vedheft. Foto: FOTO: : Kristian Owren/ifi.no
GRUNNING: Det er lurt å grunne for å få vedheft. Foto: FOTO: : Kristian Owren/ifi.no

Avslutt med to toppstrøk med samme fremgangsmåte som grunningen. Slip lett mellom strøkene for å fjerne nupper og fiberreising. Pass på at malingen på kantene ikke slipes bort.

Pass på at du ikke maler over spikerhullene fra håndtak eller hengsler med en vår pensel. Skulle du likevel få maling inn i hullene kan det fjernes med en rund spiss gjenstand, for eksempel en blyant.

Spraylakkere kjøkken

Om du ikke ønsker å gå løs med malekosten selv finnes det tjenester du kan kjøpe.

En populær og vanlig tjeneste i dag er å få kjøkkenfrontene spraylakkert. Flere selskaper har spesialisert seg på dette, og reklamerer med at resultatet skal bli som nytt.

- Spraylakkerte kjøkken gir et utrolig holdbart, pent og slitesterkt resultat, sier Terje Skaar fra Poly Teknikk AS.

Saken fortsetter under

TOPPSTRØK: Legg siste hånd på verket med to toppstrøk. Foto: FOTO: : Kristian Owren/ifi.no
TOPPSTRØK: Legg siste hånd på verket med to toppstrøk. Foto: FOTO: : Kristian Owren/ifi.no

- Vi bruker to-komponent lakk som er mer holdbart enn olje- eller vannbasert maling. Det er lett å vedlikeholde og det skal godt gjøres å slite det bort.

Prisen på å spraylakkere et kjøkken ligger på et sted mellom 15 000-20 000 kroner inkludert moms. Men, du kan også spraylakkere kjøkkenet selv.

Malermesterens råd

Malermester Ole Andreas Klaveness har lang erfaring med ulike former for maling, og har blant annet jobbet med spraylakkering av kjøkken.

Han mener selv at et industrilakkert kjøkken gir et bedre og mer holdbart sluttresultat.

- Men det er langt mer kostbart og det blir derfor en vurdering man selv må ta, sier Klaveness. Går man riktig frem kan det bli et fint resultatet av å male selv også.

Om man ønsker å male kjøkkenet selv, og har folierte kjøkkendører, bør de både vaskes godt og mattslipes. Dette må gjøres for å få heft.

Klaveness anbefaler å bruke pensel på klassiske, profilerte skapdører og en fin rulle på hele, slette flater.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

Guide til materialer over kjøkkenbenken

Guide til benkeplater på kjøkkenet

Ikke gjør disse tabbene dersom du skal bytte benkeplaten selv

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært