Derfor bør du holde innetemperatur under 22 grader

På kalde dager øker fyringen inne. Men selv om varme kan være hyggelig, er det gode grunner til å ikke ha innetemperatur over 22 grader. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.
På kalde dager øker fyringen inne. Men selv om varme kan være hyggelig, er det gode grunner til å ikke ha innetemperatur over 22 grader. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.

Det føles kanskje behagelig, men sydentemperaturer inne er verken bra for deg eller for boligen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinterens kulde gjør at mange nordmenn fyrer inne for å holde huset godt og varmt. Men ofte varmer vi opp mer enn nødvendig, hvilket kan gi negative konsekvenser både for hus og helse.

Ifølge Folkehelseinstituttet bør ikke innendørstemperaturen overstige 22 grader. På soverommet anbefales maks 18 graders varme.

Blir det for varmt, blir nemlig luftkvaliteten dårligere og du kan få hodepine og problemer med konsentrasjonen, i tillegg til plager i luftveiene. Høyere temperaturer gir også mer avgassing fra gulv, vegger og tak - i tillegg til større risiko for fukt.

– I dag har mer enn hvert tredje norske hjem problem med fukt. Fukten kan lede til både astma, allergier og andre sykdommer, sier fagdirektør i Norges Takseringsforbund Espen Fuglesang i en pressemelding.

Les også: Fuktskadet bolig - hvordan kan det skade oss?

Heller mer klær enn for varmt

Han anbefaler nordmenn å bli flinkere til å lufte og holde riktig innetemperatur i de kalde månedene. Føles det for kaldt med 22 grader, er det smartere å bruke mer klær enn å skru opp varmen.

Det er i krypkjellere og i uinredde loft du i dag finner flest fuktskader. Men også i oppholdsrom hvor fuktskadene kan utgjøre et helseproblem, er det fukt.

Ifølge Folkehelseinstituttet er fukt- og muggsoppskader ansett som den viktigste negative helsefaktoren i innemiljøet.

Norges Takseringsforbund anbefaler noen minutter med stormlufting hver dag, og oppfordrer folk til å være påpasselige med ikke å la fukt fra dusj og klestørking få spre seg i oppholdsrom.

– Et triks er å bruke kjøkkenviften flittig for å bli kvitt den potensielt skadelige fukten. Dette bidrar til et generelt bedre inneklima og bedre helse for alle. Det finnes også produkter som fjerner fukt i innemiljøet. De såkalte luftavfukterne trekker til seg fukt samtidig som de blåser ut tørr luft, er rådet fra Fuglesang.

Sjekk for radon

Fuglesang oppfordrer samtidig nordmenn til å bruke vinteren til å gjennomføre en radonsjekk.

– Hvert år forårsaker radon rundt 300 dødsfall i Norge. Enten du bor i et utsatt område eller ikke, er det lurt å få undersøkt huset for den lumske gassen, sier Fuglesang.

Statens strålevern anbefaler målinger over minst to måneder i løpet av vinterhalvåret. De anbefaler alle – inkludert de som tror de bor i et radonfritt område – til å måle gassen, som avgir stråling til lungene og faktisk er den viktigste årsaken til lungekreft i Norge utenom røyking. Det koster fra 400–600 kroner og oppover å få utført en måling.

Les også: Slik sørger du for godt inneklima i nybygg