Vinylgulv eller fliser på baderomsgulvet?

Skal du velge vinylgulv eller fliser på baderomsgulvet? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Skal du velge vinylgulv eller fliser på baderomsgulvet? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Står du mellom vinyl og fliser på baderommet? Da er det greit å vite mer om forskjellene på dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Keramiske fliser brennes i ovn og har en sterk slitestyrke sammenlignet med for eksempel parkett. Porcellanato er et eksempel på en særdeles slitesterk flis. Vinyl fås også i flisformat og som klikk-vinyl, men de fleste forbinder nok vinyl med gulvbelegg, som er det mest brukte alternativet, forteller prosjektleder hos Lomundal Bygg AS, Amund Nordal.

Vinylgulv eller fliser på bad?

Med våtromsvinyl får man både tett membran og overflate i et og samme sjikt. Våtromsvinyl er et pottetett materiale som gir et fuktsikkert våtrom. Det finnes vinyl både for vegg og gulv.

Ta hensyn til dette:

 • Sørg for at badet er fuktsikkert.
 • Det kan gjøres med både våtromsvinyl og keramiske fliser som overflatemateriale.
 • Begge typer overflater kan brukes med gulvvarme, men det er viktig at overflatens temperatur ikke overstiger +27 grader c.
 • Tenk over tid, pris, renhold og hvordan du ønsker badet skal se ut.
 • Sett deg godt inn i de ulike alternativene og hva de gir av fordeler og ulemper.
 • La en erfaren og utdannet håndverker utføre installasjoner.
 • Begge typer har lang holdbarhet, og et nytt bad som er utført med håndverksmessig kvalitet i alle ledd vil holde i 20-30 år.

Kilde: Chera Westman, Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI)

– Våtromsgodkjent vinylbelegg finnes i spesielle kolleksjoner for bolig, samt blant leverandørenes prosjektkvaliteter. All våtromsgodkjent vinyl er tett og av god kvalitet, sier Chera Westman ved Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

Keramiske fliser er ikke i seg selv tette, men installeres over et membran som gjør våtrommet fuktsikkert. Det vil trenge lite vann gjennom flisene, men fugene er ikke tette.

– Det er derfor så viktig at membranet er i god stand og utført fagmessig før flisleggingen. Det kan være store kvalitetsforskjeller mellom ulike fliser og vi anbefaler alle å velge god kvalitet til våtrom, sier Westman.

– Spesielle typer våtromsvinyl for gulv har ekstra en sklihemmende overflate som gjør at det blir mindre glatt når det er vått. På samme måte er enkelte keramiske fliser behandlet i overflaten for å gi en ekstra beskyttelse mot å skli. Små fliser, som mosaikk, har mange fuger og er mer ru i overflaten enn glasserte flater. Denne type gulv er derfor også mer sklisikkert, legger hun til.

Les også: Slik monterer du baderomsplater

Vinylgulv på baderommet

Vinylgulv på badet

 • Våtromsvinyl er en fin løsning dersom du ønsker at oppussingsprosessen skal gå raskere og du vil spare kostnader.
 • Pris gjenspeiler ofte kvalitet når det kommer til vinylgulv.
 • Vinylgulv har temperaturbegrensninger. Om du skal ha varmekabler under bør du undersøke maksimum temperatur for det gjeldende gulvet.
 • Fordi mønster/design blir trykket på vinylen finnes det uendelig mange muligheter.

Kilde: Amund Nordal, prosjektleder hos Lomundal Bygg AS

Vinylgulv er ofte prisgunstig, behagelig å gå på og lett å holde rent, i motsetning til fliser som er hardere, ofte dyrere og mer krevende å holde rent på grunn av fugene. I nyere tid har det kommet mange alternativer til de velkjente vinylrullene, og vinylgulvene er nå tilgjengelige i en rekke andre varianter som fliser, staver og klikksystem.

– Det er likevel verdt å merke seg at vinyl kan få trykkmerker ved stor belastning, eksempelvis av tunge møbler. Prismessig varierer det, som med alle andre materialer, ut i fra kvalitet og egenskaper, samt type bruk, sier Nordal.

Et våtromsvinyl vil nok ikke være blant de billigste alternativene, men materialet er konkurransedyktig sammenlignet med flis, spesielt med tanke på at du ikke trenger å bruke membran under vinylgulvet.

– Bare dette alene sparer deg for mellom 5-6.000 kroner, sier han.

Les også: Bruk tegneprogrammer for å tegne ditt fremtidige bad

Regler for våtrom

Alle vinylgulv som ikke legges i våtrom kan man legge selv. Det krever imidlertid at man er litt handy, men med riktig verktøy og kunnskap er det fullt mulig.

– Skal man bruke vinyl på baderommet bør man imidlertid bruke en profesjonell montør med våtromserfaring. Våtromsvinyl har egenskaper for bruk i våtrom og bør håndteres av fagfolk, sier Nordal.

Også Westman anbefaler å bruke faglærte når det gjelder flislegging og installasjon av våtromsvinyl.

– Alle arbeider som har med vann, elektrisitet, membran og våtrom å gjøre bør utføres av en erfaren og utdannet håndverker. Våtrom må prosjekteres slik at fuktbelastningene ikke fører til skade. Viktige virkemidler er blant annet kontinuerlige vanntette sjukt, omhyggelig tetting rundt gjennomføringer, inspiserbare og reparerende vannførende installasjoner, sluk i gulv og fall til sluk, samt tilstrekkelig ventilasjon, sier Westman.

Hun tipser om at det å male tak, dører, lister og skap er noe man selv kan gjøre på våtrommet.

– Eventuelt kan du også male om vegger som tidligere er utført med et godkjent malingssystem for våtrom. Dette er forutsatt at sjiktene fortsatt er intakte slik at våtrommet fortsatt er tett og du bare ønsker å bytte farge, samt at du kun bruker produkter som er egnet for dette, sier hun.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden