Meny

Slik bygger du badestamp

Hvem sier vel nei takk til et utebadekar? Med denne oppskriften slipper du å bruke flerfoldige tusen på en ferdigkjøpt badestamp. Foto: Foto: Øivind Lie
Med et gammelt badekar og noe plank kan du lage din helt egen badestamp.

Vil du bygge din egen badestamp? Det smarte med badekar er at det er enkelt og billig, samtidig som det går ganske fort å varme opp vann. Du kan lage et innbygget badekar slik som vi viser her, eller du kan kjøpe noen fine sinkbadekar i en bruktbutikk. Sistnevnte er lette og fine, slik at de er enkle å flytte på og rydde bort.

Les også: Alt du må vite før du bygger basseng i hagen

Forarbeid

Gamle, hvite badekar er enkle å få tak i, men ikke særlig pene om du setter dem rett på bakken. Da er løsningen å kasse dem inn, og slik kan det hele se ganske så bra ut. For å unngå krangling, kan du like godt lage to kar med det samme du er i gang. Enten separate, eller inntil hverandre med samme kasse rundt.

Det finnes to måter å varme opp vannet på: Du kan varme det ved siden av i en stor kjele, eller direkte i karet. Begge løsningene krever en skikkelig krabbekoker om du ikke har varmt vann på hytta. Har du en stor kjele, går oppvarmingen ganske fort. Skal du varme direkte, setter du brenneren midt under badekaret. Da må du passe på at det er nok vann i badekaret, og brenneren må ha god nok avstand til alt treverk. Den må stå på et underlag som er stabilt og ikke brennbart.

Du må også ha badekaret under oppsyn mens oppvarmingen pågår. Denne løsningen krever mer plass under karet. Det ordner du ved å sette det oppå i stedet for å felle det ned i bjelkene.

Les også:   Slik bygger du en støpefri platting

Slik bygger du badestamp

Badekaret hviler på to kraftige bjelker; 48 x 198. Du må lage en utsparing i sidepanelet som passer rundt føttene. På rammen oppe og nede bruker du kraftige lekter; 36 x 48. I selve panelene bruker du 16 x 98 kledningsbord. På toppen bruker du et kraftigere kledningsbord, her er 22 x 148 et minimum.

Det ligger i detaljene: Her ser du fra rammeverket. Det koster ikke all verden. Lager du to eller flere badekar, kan det bli riktig trivelig. Dette hviler på to kraftige bjelker; 48 x 198. Du må lage en utsparing i sidepanelet som passer rundt føttene. På rammen oppe og nede bruker du kraftige lekter; 36 x 48. I selve panelene bruker du 16 x 98 kledningsbord. På toppen bruker du et kraftigere kledningsbord, her er 22 x 148 et minimum. Foto: Foto: Øivind Lie
Rammen: Når du har funnet et passende badekar, tar du et nøyaktig mål på toppen. Her skal du finne største bredde og største lengde. Lag en avstiving i hver hjørne, det samme der bjelkene møter rammen. Da blir den stabil alle veier. Lag også en avstivning der rammen møter føttene. Foto: Foto: Øivind Lie
Utsparing og brenner: Vatre opp rammen og sett badekaret på bjelkene. Vatre opp badekaret. Nå skal du streke opp til utsparingen, slik at du får en utsparing i bjelken som passer til badekaret. Metoden er å bruke en 5 cm lang kloss som du holder loddrett mellom blyanten og badekarbunnen. Da kopierer du formen på badekarbunnen over på bjelkene. Velger du å sette en brenner under, må det være god høyde under badekaret. Da kan du sette karet rett på bjelken og sette fire kiler i hvert hjørne. Foto: Foto: Øivind Lie
Paneler og toppbord: Kapp lektene til den øverste rammen og spikre på kledningsbordene slik at du får fire paneler. Da blir det enkelt å montere etterpå. Bordene som lager rammen på toppen skal gjæres i hvert hjørne. La det stikke litt utenfor rundt hele. Foto: Foto: Øivind Lie
Enkleste variant: Et fransk sinkbadekar er såpass pent i seg selv at du ikke trenger å bygge en treramme rundt. De er også lette å flytte på, men de kan være litt vanskelige å få tak i. Vårt beste tips er Landromantikk i Tønsberg, der koster et slikt badekar rundt 2900 kroner. Foto: Foto: Produsenten

Les også: 

 

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Helse og livsstil
Populært