Meny

«Du grønne, glitrende plastjuletre god dag»

Plasttrær troner øverst på popularitetsskalaen når folk skal velge årets juletre. Foto: Colourbox.com
I år er det plast som gjelder på juletrefronten, skal vi tro en ny undersøkelse. To av fem nordmenn sier at de velger et juletre i plast.

– Juletrær i plast selger som aldri før og har virkelig kommet for å bli, sier Per Wennerström, forretningsområdesjef for jul i varehuskjeden Rusta i en pressemelding.

– I dag får man plastjuletrær som er fine og naturtro, det er dessuten praktisk å slippe å sope opp barnåler gjennom hele jula. Noen plastjuletrær kommer også med ferdig monterte LED-lys, så enklere blir det ikke. Hvis man savner lukta av granbar og skog kan man jo lage masse fine andre dekorasjoner av granbar, fortsetter han.

To av fem går for plast

40 prosent av respondentene svarer at de velger et grønt plastjuletre - 2 prosent svarer også at de velger et plastjuletre i en annen farge. Foto: Rusta

Skikken med å pynte juletrær startet utendørs og i offentlige lokaler i Sør-Tyskland, Sveits og den tyske hansabyen Riga på 1500-tallet. Senere spredte skikken seg til private hjem, der de første er dokumentert i det sørlige Vest-Tyskland. Det var ikke før i 1822 at juletreet ble dokumentert for første gang her i Norge.

Få tradisjoner overlever gjennom generasjoner uten at det inntreffer noen forandringer underveis. Levende lys hører for eksempel hjemme i historiebøkene, og nå kan det synes som om treet i seg selv går gjennom en «evolusjon»:

En undersøkelse Yougov har gjort for Rusta, der det opereres med 1.009 respondenter, fastslår at plasttrær troner øverst på popularitetsskalaen når nordmenn skal ut og kjøpe juletre. To av fem svarer at de går for plast, hvilket er dobbelt så mange som de som fremdeles sverger til edelgran og vanlig gran.

Les også:   NSB: – Plass til alle som vil hjem til jul

Tradisjonell stil i førersetet

Per Wennerström forteller at mange nordmenn fremdeles liker det klassiske, selv om de går for plastjuletrær.

– Vi ser både av undersøkelsen og på salget at det først og fremst er den tradisjonelle stilen nordmenn går for, med mange detaljer i rødt og grønt. Den skandinaviske stilen er dessuten sterkt voksende i år, og interessen for hvite juletrær og fargede lys har vokst kraftig fra i fjor.

Ifølge undersøkelsen er det de yngre som er mest stilbevisste, mens de eldre ikke bryr seg like mye så lenge pynten ser bra ut. Ti prosent svarer at de ikke har juletrær i sin husstand i det hele tatt.

Yngre er mer ivrig på å pynte tidlig

I likhet med julemarsipan som inntak butikkhyllene lenge før man knapt er kommet til november måned, er det også blitt vanligere å hente frem julepynten tidligere enn før.

Halvparten av de spurte mener juledekorasjonen bør opp enten i november eller tidlig i desember. Kun 23 prosent av befolkningen mener man skal vente til enten bittelille juleaften eller lille julaften.

(Saken fortsetter under)

Det blir stadig vanligere å pynte tidlig til jul, også utenpå huset. Foto: Rusta

Her er det den yngre garden som er de ivrigste på å starte tidligere, mens de eldre foretrekker å vente til nærmere julaften. 53 prosent av de over 60 år venter med julepynten til det er en uke eller mindre igjen til jul. Til sammenlikning er det kun 22 prosent av de under 30 som pynter i siste liten.

Til slutt er det verdt å merke seg at det er delt syn mellom kjønnene når det kommer til hvem som bidrar i å pynte hjemmet til jul: 46 prosent av mennene i undersøkelsen svarer at de pynter sammen, mens bare 33 prosent av kvinnene svarer det samme.

Les også:   Sexy julemarkeder i Hamburg

Helse og livsstil
Populært