Slik gjør du høsthagen vinterklar

Tips til hvordan gjøre høsthagen klar for en ny årstid; vinteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oktober. Senhøstens kalde drag fyller luften i hagen. De fleste blomstene er enten avblomstret, eller tatt av den første frostnatten. Vinteren nærmer seg, sommeren er borte. Hagen må klargjøres for en ny sesong. Krukker må tømmes for visne og ødelagte planter. Jord skal tas vare på til neste vår og sommer. I denne saken vil jeg tipse om hvordan man kan gjøre høsthagen klar for en ny årstid; vinteren.

Dra opp ødelagte sommerplanter fra krukkene. Dersom de blir stående gjennom vinteren blir de en vassen masse som ikke er noe særlig å ta seg av når våren kommer.

Dersom du har en kompostbinge kan ødelagte planter kastes her. Før plantene kastes kan man ta frø av de som er enkle å samle frø av. Frøene kan tørkes og sås til våren.

Les også: Luksuriøst skjulested i hagen

(Saken fortsetter under)

Når plantene er fjernet er det bare jord igjen i krukkene. Jorda trenger man ikke å kaste. Den kan tas vare på og brukes også til neste år.

Jorda samles sammen i trillebåra.

Pallekarmer er et fint sted å oppbevare jorda gjennom vinteren.

I utgangspunktet var dette to lave pallekarmer til poteter. Vi satte på flere karmer og fikk to kasser som vil være et bra oppbevaringsted for hagejorda. Det vil også bli enkelt å hente jord fra karmene når kasser og krukker skal fylles til en ny sesong.

Les også: Slik lager du en fin steinsti i hagen

(Saken fortsetter under)

Når krukkene er tømt blir de satt opp ned slik at jorda kan renne av dem.

Hent gjerne hageslangen, spyl av jord og skitt fra krukker og kasser. La de tørke, og sett de så bort for oppbevaring. Tørre og rene krukker er finere å ta i bruk til våren enn krukker som er skitne av jord.

Har du liten plass for å oppbevare hagemøbler og utstyr kan du la de stå på et bord i hagen. Legg over presenning, på den måten kan de stå tørt gjennom vinterens skiftende vær.

Terrakottakrukker er dekorative. Plasser gjerne krukker og annet hageutstyr på en hylle eller et bord, det blir et fint blikkfang i hagen nå som de fleste blomstene er borte. Slik kan det stå fram til du vil forandre dekoren til advent.

I vakkert høstvær, med gyldne farger, kan opprydding i hagen være riktig så avslappende. Her er blankmispel og syrin kledd i høstens farger.

God senhøst!

Les også:

Se hvordan blomsterbedet har blitt

Utvidelse og forbedring av blomsterbed

Prydbusker i hagen

Saken er opprinnelig publisert på MinOase/Klikk.no

Personvernpolicy