Småkrypene du ikke ønsker å møte på hjemme

Veggedyr suger blod på arm. Foto: Mycoteam
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hatt en epidemilignende tilstand de seneste årene, forteller skadedyrbransjen som melder om sterk vekst av nye skadedyr i norske hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skadedyrbransjen melder om jevn økning i antall meldinger om skadedyr, og nordmenns økende reiseaktivitet løftes frem som sentral årsak til at Ola og Kari Nordmann opplever å dele hjem med småkryp av den skadelige sorten.

– Vær på vakt når du reiser. Ikke spre eiendelene dine rundt i rommet eller legg bagasje på senga. Sjekk senga for blodmerker og se etter levende veggedyr eller rester av skallet deres. Du kan også finne mørke flekker på sømmene til madrassen eller sengerammen, sier Einar Brekken, som er produktsjef i Frende Forsikring, i en pressemelding.

Les kommentaren: Min kamp mot parasittene

Husk å sjekke hotellsengen

Brekken forteller at mange ikke tenker godt nok over hvor enkelt skadedyr kan transporteres hjem fra storbyhoteller og andre overnattingssteder.

Einar Brekken er produktsjef i Frende Forsikring
Einar Brekken er produktsjef i Frende Forsikring

– Hvis du mistenker at det er skadedyr på rommet bør du slå alarm. De er små og reiser lett hjem til deg gjennom klær, bagasje eller møbler, sier Brekken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan også være lurt å sjekke hotellet på internett før du bestiller. Veggedyr heter «bedbugs» på engelsk.

– Med økt omfang er folk også mer bevisst på slike skadedyr, og opptatt av å ha det dekket på forsikringen sin, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Les også: Stadig flere veggedyr i Norge: – Noen klør seg til blods

Rask spredning

En viktig grunn til å ta forholdsregler i forhold til skadedyr, er at de er svært vanskelige å bli kvitt når de først er kommet i hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Veggedyr har utviklet resistens mot de fleste tilgjengelige kjemiske midler, så en slik behandling fungerer dårlig. Derfor bruker vi utelukkende varme, steam, støvsuging og forsegling av listverk og andre steder med sprekker for å bekjempe veggedyr, sier skadedyrekspert Arne Nese i Rentokoil.

Se opp for disse

Stikkveps, stokkmaur, svart jordmaur, faraomaur, tysk kakerlakk, veggedyr, kles- og pelsmøll, brun pelsbille, husbukk og stripet borebille er topp ti skadeinsekter på en liste fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Andre vanlige skadedyr er ifølge Folkehelseinstituttet flekket tyvbille, tørrfruktmøll og rismelbille og kastansjebrun melbille. I tillegg til veggedyr er også skjeggkre og brun pelsbille i vekst i norske hus og hytter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skjeggkre er et forholdsvis nytt insekt som har spredt seg rundt i Norge. Spredningen er svært rask, og noe av problemet her er at vi ikke med sikkerhet vet hvilken behandling som fungerer best, sier Nese.

Les også: Ødelegger for tosifret millionbeløp hvert år

Gjenganger i eierskifteklager

Et annet kryp som har spredt seg til alle større norske byer, er brun pelsbille, eller majorstubille.

– Den er flink til å fly, og kan dermed komme inn gjennom åpne vinduer. Brun pelsbille er ofte gjenstand for eierskifteklager og påfølgende krav om prisreduksjon eller utbedringer, sier Nese.

En regning etter skadedyr kan også bli stor, derfor er det viktig å reagere raskt. Hvis du først oppdager et angrep hos deg er ikke kjerringråd godt nok, derfor anbefaler forsikringsbransje til raskt ta kontakt med en profesjonell aktør på skadedyrbekjempelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Det finnes ingen tall på hvor mange rotter som lever i norske byer

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Klassikerne» fremdeles verst i klassen

Selv om skjeggkre og brun pelsbille har spredd seg fra hjem til hjem, er det fremdeles rotter og mus som utgjør den største trusselen.

Når gradestokken kryper mot null øker sjansen for at du får mus og rotter på besøk. Foto: Anticimex
Når gradestokken kryper mot null øker sjansen for at du får mus og rotter på besøk. Foto: Anticimex

– Gnageskader på elektriske anlegg, forurensning av isolasjonsmaterialer med påfølgende luktproblemer og gnageskader på rørinstallasjoner er de mest vanlige skadene, sier Einar Brekken i Frende Forsikring.

Tall fra Frende viser at snittutbetalingen etter mus- eller rotteskader er på 60 000 kroner. Det er imidlertid store variasjoner. Den dyreste rotteskaden har kommet på 1,6 millioner kroner. Statistikken viser også at det er flest rotteskader i de kaldeste månedene, når skadedyrene nå vil inn i varmen.