Meny

Stadig flere veggedyr i Norge: – Noen klør seg til blods

Veggedyr har tatt Norge med storm. Foto: skadedyr.no

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik unngår du å få med deg veggedyr hjem fra ferien.

De siste 15-årene har veggedyr blitt et økende problem i Norge. Årsaken til dette er økt reiseaktivitet, og at dyrene er blitt resistente mot insektsprayer.

Kim Arbøll i ABS Skadedyrkontroll, påpeker at kunnskap om skadedyr kan forhindre mange uhyggelige situasjoner.

– Det største problemet er uvitenhet. Mange tror ofte at de har fått myggstikk. Men her reagerer folk forskjellig. Noen klør seg til blods, mens andre merker det nesten ikke, sier han til ABC Nyheter.

Tidligere var skadedyret en stor plage i Norge, men ved hjelp av nye midler ble de nesten utryddet på 50-tallet. Nå er de for alvor tilbake.

Folkehelseinstituttets råd som skal hindre at du får med deg veggedyr hjem.

1. Undersøk undersiden av senga på overnattingstedet for å se etter ekskrementflekker og dyr. Se også etter i sprekker og løft på tekstilkanter i senga der det er mulig. Sørg for godt lys f.eks. med lommelykt-appen på mobiltelefonen. Finner man veggedyr eller det man mistenker er spor etter disse, skal man ikke flytte inn på rommet.  Oppsøk resepsjonen umiddelbart og be om at disse undersøker rommet nøye. Be om et nytt rom eller skift overnattingsted dersom mistanken om veggedyr ikke blir avklart.

2. Hold mest mulig av bagasjen i kofferten til enhver tid. Ta kun ut det som man til en hver tid trenger.

3. Plasser kofferten vekk fra senga, gjerne oppå koffertstativ om et slikt finnes.

4. Har man overnattet på et sted der man mistenker at det kan ha vært veggedyr, bør man kulde- eller varmebehandle bagasjen (se mer under Bekjempelse under) før denne tas med inn ved hjemkomst.

Veggedyr biter deg, suger blodet ditt, legger normalt 1-2 egg hver dag og kan produsere alt fra 200 til 500 egg i løpet av sitt voksne liv.

Mange tror at de er mest utbredt i Asia og Sør-Europa, men det kryr av veggedyr i Sverige, England, USA og Øst-Europa. Problemet er også økende i Norge. Veggedyr forekommer oftest på soverom og i sofaer.

Kommentar : Min kamp mot parasittene

Les ogsåVeggedyr har et blitt folkehelseproblem

Kan føre til angst

Arbøll forteller at det er den psykiske påkjenningen ved å ha veggedyr i huset som er det verste. I tillegg understreker han at du kan få kostnader på bortimot 40 000 kroner i arbeidet med å få dem fjernet.

– Veggedyrene skader deg ikke veldig fysisk. Det er ikke påvist sykdomsspredning gjennom veggedyr, men tanken på å legge seg hvis du har masse veggedyr i senga, er vel ikke akkurat noe man ønsker. Den psykiske påkjennelsen ved å ha veggedyr må ikke undervurderes, sier han.

Selv om det ikke er påvist sykdomsspredning direkte fra veggedyr, kan det vise seg at de små dyrene ikke er helt ufarlige likevel.

I 2015 skrev forskning.no om en amerikansk studie som hadde forsket på mus i laboratorium. Studien viste at veggedyr kan overføre parasitten Trypanosoma cruzi. Smitten forårsaker Chagas sykdom som kan føre til hjertesvikt og død. Minst 10 000 mennesker dør årlig av sykdommen.

Les også : Veggedyr har et blitt folkehelseproblem'

Saken fortsetter under bildet

Husk å sjekke nøye under senga. Foto: skadedyr.no

Husk at denne studien ble gjennomført på mus. Forskerne vet fortsatt ikke om parasitten kan overføres til mennesker via veggedyr.

I to andre studier antyder amerikanske forskere blant annet at veggedyr kan gi mennesker blodmangel. I tillegg kan mennesker som har hatt veggedyr på soverommet ha økt risiko for søvnproblemer, angst og depresjon.

Folkehelseinstituttet har statistikk som viser antall bekjempelser av skadedyr i Norge. Økningen de siste ti årene har vært stor. Undersøkelsen fra 2016 viser at 3000 husstander måtte ha hjelp av skadedyrsfirmaer.

Veggedyrbitt. Foto: Flickr

Kantar TNS’ nylige reiseundersøkelse, utført for Europeiske reiseforsikring, viser at kun 20 prosent av nordmenn gjør tiltak for å forhindre veggedyr.

Les også:  Opplevde alle gjesters hotellmareritt under dyna

Ikke bruk insektspray

Hvis veggedyrene har inntatt i hjemmet ditt, anbefaler Kim Arbøll deg å gjøre følgende:

– Du bør ta kontakt med et profesjonelt firma, hvis du har fått dem inn i huset. I tillegg oppfordrer jeg til ikke å bruke insektspray. Dette er lite effektivt, og veggedyrene kan til slutt bli immune mot sprayen. Vi ser ofte at folk bruker feil metoder i håp om å bli kvitt skadedyrene.

– Hvordan skal nordmenn unngå å få med seg veggedyr hjem fra ferien?

– Hold kofferten og klær langt unna senga. Personlig legger jeg klærne mine i en lukket koffert på toalettet når jeg er på reise, sier han.

Les også:  Jeg bruker lommelykt for å sjekke hotellsenga nøye

Helse og livsstil
Populært