Meny

Slik redder du pinnsvinet fra blodig død i hagen

Det er ikke bare når de krysser veien at pinnsvin risikerer å bli overkjørt. Foto: Flickr
Det er ikke bare når de krysser veien at pinnsvin risikerer å bli overkjørt. Foto: Flickr
Dersom du benytter deg av robotgressklipper for å holde gresshøyden nede, er det visse hensyn du bør ta for ikke å skade pinnsvin ute på kveldstur.

Fakta om pinnsvinet

Lengde: 20-30 centimeter

Vekt: Gjennomsnittlig 700-1600 gram

Kjønnsmoden: 11 måneder

Paringstid: Mai - juni

Drektighetstid: 35 dager

Antall unger: Opptil 7, men vanligvis 4-5

Levealder: 5-6 år i vill tilstand

Pinnsvin spiser alle mulige insekter, snegler og annet kryp, men de er ikke vegetarianere. Fremmede frukter og bær kan være gode for mennesker, men gift for pinnsvin. Druer, gojibær og liknende er ikke mat for pinnsvin.

Grevling, hubro, rev og mennesker utgjør den største trusselen for et voksent pinnsvin.

I Skandinavia er pinnsvinet totalfredet, og drap straffes med bøter eller fengsel.

Kilde: Pinnsvinhjelpen

Når kveldsmørket senker seg over norske hager, kommer pinnsvinene frem for å jakte på noe å spise. Men i det moderne hagelandskapet utgjør robotgressklipperen en reell trussel for de små nåleputene, og det har vært flere tilfeller der pinnsvin er blitt overkjørt og drept.

I en pressemelding for STIHL Viking, kommer Ingrid Fosse fra Pinnsvinnhjelpen med flere gode råd til deg som har robotklipper.

– Det viktigste rådet er å la robotgressklipperen stå i ro på natta. Det er da pinnsvinene er ute. De kommer ut i sju tiden på kvelden, mens de stort sett sover og gjemmer seg på dagtid, forteller Fosse.

Pinnsvinhjelpen får opptil 150 telefoner hver dag om skadede pinnsvin i sommersesongen. På landsbasis har de over 500 dyr inne for behandling hvert eneste år.

– Mange tror at pinnsvinet blir skremt av en gressklipper og stikker av, men så er ikke tilfelle. Pinnsvin har overlevd på jorda i millioner av år, blant annet fordi de ruller seg sammen ved fare. Men det hjelper lite hvis de blir overkjørt av en robotgressklipper.

Les også:  Robotgressklippere skalperer pinnsvin

(Saken fortsetter under)

Robotgressklipper i aksjon - på dagtid. Foto: Viking iMow
Robotgressklipper i aksjon - på dagtid. Foto: Viking iMow

Det varierer veldig fra landsdel til landsdel i forhold til når pinnsvin setter barn til verden. På generelt grunnlag ber Pinnsvinhjelpen folk om å være ekstra varsomme i juli og august.

– Da får mange pinnsvin barn, og det er også mer aktivitet på dagtid. Derfor bør man være ekstra oppmerksom i sommermånedene, avslutter Fosse.

Visste du forresten at du aldri skal sette ut melk til pinnsvinet? Her kan du lese hvorfor.

Les også:  Bråkete pinnsvin-sex

Annonse
Populært