Meny

Slik lykkes du med åpen kjøkkenløsning

Et stor kjøkkenøy blir både en ekstra arbeidplass og kan gi gode løsninger for oppbevaring. Kjøkken fra Sigdal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se interiørdesignerens tips.

Skal du pusse opp kjøkkenet ditt, eller bygger du nytt? Mange ønsker seg en åpen kjøkkenløsning, og særlig på hytta er det koselig å være samlet i et stort allrom. Det finnes mange måter man kan innrede et åpent kjøkken på, og interiørdesigner Siv Brenne har laget tre praktiske forslag. Hun anbefaler bruk av øy eller halvøy på kjøkkenet, siden det både gir en ekstra arbeidsplass, det kan gi gode løsninger for oppbevaring og det sørger for en sosial sone.

Les også:   Se hva arkitekten gjorde da hun kjøpte en liten 70-tallshytte

Interiørdesignerens tips

Her er noen tips du bør se gjennom før du planlegger det nye kjøkkenet ditt.

- Rotete soner, som vaske- og kokesoner, kan med fordel plasseres slik at de ikke synes fra spiseplassen og stuedelen.

- Massivt med overskap kan skape et litt for kompakt uttrykk, men det kan fungere dersom det er liten fargekontrast mellom vegg og innredning.

- Vinduet i kjøkkendelen bør være så stort som mulig, dagslys er både hyggelig og inspirerende å arbeide i. Visuelt er det viktig at ikke noen soner virker mørke i et slikt allrom. Som oftest må noen overskap i kjøkkendelen vike for at vinduet skal kunne bli større. Her må du vurdere hva som er viktig for deg.

- Fargemessig bør kjøkkenet henge sammen med resten av interiøret. Vurder også om innredningen kan få flere farger. Overskap i en annen farge enn underskapene gir et uformelt uttrykk og letter litt på det ofte kompakte preget.

Les også:   Skadedyr kan spise opp hytta innenfra

Planlegg plassering godt

- Åpen kjøkkenløsning fordrer at de typiske kjøkkenelementene tones litt ned. Vurder type ventilator og nødvendigheten av fliser mellom over- og underskap. Vurder integrerte hvitevarer med møbelfront.

- Når du planlegger kjøkkenet, bør du vurdere hva som er viktig for deg å ha av utstyr. For at kjøkkenet skal se ryddig ut fra de andre delene av rommet, kan det være lurt at kaffetraktere og lignende plasseres i hjørner der de ikke synes så godt. Sjekk om du har nok skapplass til å oppbevare miksmaster og andre hjelpemidler du behøver.

- Stikkontakter og ledninger er som regel skjemmende å se på, planlegg plasseringen av disse godt. Det kan være smart å montere stikkontaktene nokså langt ned mot benkeplaten, da synes ikke ledningen så godt.

Les også:   Slik ble den nye hytta personlig

(Saken fortsetter under)

Store vinduer fra gulv til tak gir en flott effekt og får rommet til å virke større. Kjøkken fra Drømmekjøkkenet.

Åpent kjøkken med øy og store vinduer

I eksemplet over er store vinduer i spisedel og kjøkken prioritert, og innredningen er tegnet etter det. Der det er mulig, kan store vindusflater fra gulv til tak, eller til knehøyde, gi en fantastisk effekt og gi inntrykk av at rommet er større enn det er. Øya er derfor her plassert et godt stykke ut i rommet med nærhet til spiseplassen.

Store vitrineskap i spisedelen kan romme mye av det du ikke får plass til i kjøkkenet på grunn av mangel på overskap. Kokedelen er plassert mellom to høyskap (kjøleskap og eventuelt stekeovnssøyle) som skjermer mot innsyn. Øya har vask og innehar rollen som hovedarbeidsplass i kjøkkenet. På veggen mot stuen er det plass til et stort bilde, eller en rekke med grunne hyller eller tallerkenrekke.

Les også:   70-tallshytta var full av furu

(Saken fortsetter under)

En halvøy gir mulighet til sitteplasser og skjermer kjøkkenet mot resten av rommet.

Åpent kjøkken halvøy

I eksemplet over er det tegnet inn et kjøkken som gir plass til et noe større vindu, dessuten gir halvøya hyggelige sitteplasser og skjermer kjøkkenet noe mot resten av allrommet.

Halvøya er plassert utenfor delen med senket tak, og går noe ut i gangsonen fra entreen, men det kan være fint at de ulike sonene glir noe over i hverandre. Kjøkkenet virker på denne måten heller ikke så kompakt.

Det kan dessuten være hyggelig å stå og jobbe i kjøkkendelen med ansiktet vendt mot spisebordet. Det runde bordet er ca. 150 cm i diameter og gir godt med sitteplasser. Langs hele vindusveggen er det tegnet inn en sittebenk med skuffer under. Lages denne av samme type fronter og eventuelt farge som kjøkkeninnredningen, knyttes disse to sonene fint sammen. Skuffene gir godt med oppbevaring og kan til dels avlaste kjøkkenet noe.

Les også:   – Et ryddig kjøkken kan redusere kaloriinntaket

(Saken fortsetter under)

Frittstående øy er en sosial måte å utnytte kjøkkenet på. Kjøkken fra Drømmekjøkkenet.

Åpent kjøkken med øy

I denne varianten er kjøkkenet tegnet inn med en frittstående øy, som er en utrolig sosial måte å utnytte kjøkkenarealet på. Øya kan brukes til matlaging men også til mingling og til å sette måltidene frem på. Siden øya er frittstående, blir gangsonene og flyten i rommet veldig bra. En øy trenger optimalt 120 cm avstand til benk, men ned mot 85–90 cm kan også funke.

Husk at en kjøleskapsdør slår 60 cm ut i rommet når den er åpen, og er det behov for å passere denne i åpen tilstand må du ta hensyn til det ved planlegging av kjøkkenet. Lager du en innhuk i øya, kan det bli plass til barkrakker.

I dette forslaget stikker øya godt inn i gangsonen fra entreen, men på en hytte kan dette utnyttes som en hyggelig fordel. Sittebenk under vinduet i spisedelen får rommet til å virke bredere og kan gi rom for oppbevaring under setet eller med skuffer under.

Les også:

Hytta på Hadeland er ikke til å kjenne igjen

Sarah og Øyvind falt pladask for både tomta og hytta

Slik så kjøkkenet ut da Anne kjøpte hytta

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus